Οι κατεχόμενες ενορίες τίμησαν τη μνήμη του Αποστόλου Λουκά (18 Οκτωβρίου 2015)

Οι κατεχόμενες ενορίες τίμησαν τη μνήμη του Αποστόλου Λουκά

Οι κατεχόμενες ενορίες τίμησαν τη μνήμη του Αποστόλου Λουκά (18 Οκτωβρίου 2015)

Τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά τίμησαν οι ενορίες Αποστόλου Λουκά Παλαιάς Πόλεως της Λευκωσίας, της κοινότητας Μουσουλίτας και Τιμίου Σταυρού Χρυσίδος της Κυθρέας, στόν Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στον Συνοικισμό Κόκκινες.

Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Θεοφιλέστατος συνεχάρη όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στη σύναξη των κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας που τιμούν τον Απόστολο Λουκά. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, να διατηρήσουμε τη νοσταλγία για επιστροφή στα πατρώα εδάφη. Οι νέοι πρέπει να μάθουν από τους μεγαλύτερούς τους την ιστορία του τόπου τους και να έχουν δυνατή και σταθερή συνείδηση ότι ανήκουν σε αυτόν τον τόπο, ασχέτως αν σήμερα τα σπίτια τους είναι σε κατεχόμενα μέρη. Είναι καθήκον των νέων γενεών να συνεχίσουν τον αγώνα των παλαιών γενεών για επαναστροφή, εν ειρήνη, στα σπίτια τους. Αλλά αυτό χρειάζεται ταπείνωση και προσευχή προς τον Πανάγαθο Θεό, στο έλεος του Οποίου πρέπει να βάλουμε τις ελπίδες μας. Ο Θεοφιλέστατος, μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ.κ. Χρυσοστόμου.

Την επομένη, 18 Οκτωβρίου 2015, ανήμερα της πανηγύρεως, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, πλαισιωμένος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Ιωάννη και τους ιερείς του ναού.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αποστόλου Λουκά, ο οποίος από νεαρή ηλικία εξοικειώνεται με την ελληνική παιδεία, την ιατρική αλλά και τη ζωγραφική. Αν και καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας η εθνικότητά του ήταν Ελληνική. Είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων. Η Παράδοση της Εκκλησίας μας, παρουσιάζει τον Ευαγγελιστή Λουκά ως των ζωγράφο στον οποίο αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με το θείο βρέφος.

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς αποτελεί για μας, σήμερα, υπόδειγμα μαρτυρίας της Χριστιανικής αγάπης και διδασκαλίας αφού, σαν άξιος εργάτης του Χριστού, μετέδωσε σε όλη την οικουμένη, με το συγγραφικό και προφορικό του έργο, τον λόγο του Θεού.

Ας γίνουμε κι εμείς σηματοδότες και φάροι της χριστιανοσύνης, δίδοντας πάντοτε την ομολογία της Ορθόδοξης πίστης μας, όπως έκανε και ο Πανεύφημος Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς.

Διάκ. π. Ανδρέας Ματέι

****************************************************

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου, οι ενορίες Αποστόλου Λουκά Παλαιάς Πόλης της Λευκωσίας, της κοινότητας Μουσουλίτας και Τιμίου Σταυρού Χρυσίδος της Κυθρέας τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015, το εσπέρας (6:00 μ.μ.) τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στον Συνοικισμό Κόκκινες προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Την επομένη, 18 Οκτωβρίου 2014, ανήμερα της εορτής πραγματοποιήθηκε Εκκλησιασμός στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ναό. Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος


Από τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές
Του Αγίου Λουκά Παλαιάς Πόλης της Λευκωσίας
Της Κοινότητας Μουσουλίτας
Και της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Χρυσίδος Κυθρέας.

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post