Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην κοινότητα Καμπιά

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην κοινότητα Καμπιά

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην κοινότητα Καμπιά

Με πνευματική κατάνυξη και τη δέουσα μεγαλοπρέπεια ξεκίνησαν οι εορτασμοί της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην κοινότητα Καμπιά της Επαρχίας Λευκωσίας. Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015 το εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προισταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον ιερό ναό της κοινότητας που είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Εκτός από τον εφημέριο της ενορίας π. Ανδρέα, έλαβαν μέρος στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής και οι ιερείς π. Ανδρέας από τους Καπέδες και ο π. Κωνσταντίνος Βασιλείου από την ενορία των Αγίων Πάντων στη Μακεδονίτισσα, καθώς επίσης και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, κατά την υποδοχή στην είσοδο του Ναού, ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφθεί την κοινότητα και να προστεί του Εσπερινού της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Θυμήθηκε τα έτη που ως κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ιερουργούσε στην κοινότητα (πριν το 2007, αφότου με πρόταση, στην Ιερά Σύνοδο, του Μακαριωτάτου για διεύρυνση των Εκκλησιαστικών Περιφερειών, η κοινότητα εντάχθηκε εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής). Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της Μεταμορφώσεως, την παρουσία εκατέρωθεν του Χριστού, δύο προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης, του Μωυσή και του Ηλία, οι οποίοι καταξιώθηκαν να δουν τη δόξα του Θεού ήδη πριν την Ενανθρώπηση του Κυρίου.

Επισήμανε ακόμη ο Επίσκοπος, το γεγονός ότι ο Χριστός πήγε μαζί του στο όρος Θαβώρ τρεις από τους δώδεκα μαθητές Του, το Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Οι μαθητές άκουσαν τη φωνή του Θεού Πατέρα, ο οποίος υπεδείκνυε ότι «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός. Αυτού ακούετε».

Το γεγονός ότι το θαύμα της Μεταμορφώσεως επιτελείται ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν το πάθος, τον σταυρό και τη ανάσταση του Κυρίου θέλει να προετοιμάσει τους μαθητές του για όσα θα συμβούν. Δηλ. την εκούσια πορεία του Θεανθρώπου για τη σωτηρία του κόσμου.

Επισήμανε ότι στην Σταύρωση του Χριστού φανερώνεται η φιλανθρωπία και στην Ανάσταση η εξουσία και η νίκη κατά του θανάτου. Καλούμαστε και εμείς να βιώσουμε τη φανέρωση του Χριστού και το αιώνιο φως Του, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός ολοκληρώθηκε με την Αρτοκλασία και τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Μεταμορφώσεως πέριξ του ναού, όπου οι πιστοί που συνέρρευσαν για να εορτάσουν την πανήγυρη είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να περάσουν κάτω από την εικόνα επικαλούμενοι τη χάρη και την ευλογία του Σωτήρος Χριστού.

 Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015, τελέστη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον ίδιο πανηγυρίζοντα ιερό ναό.

Ραφαήλ Μισιαούλης

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post