Οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας και του Στρογγυλού εόρτασαν την Αγία Παρασκευή (25-26 Ιουλίου 2015)

Οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας και του Στρογγυλού εόρτασαν την Αγία Παρασκευή

Οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας και του Στρογγυλού εόρτασαν την Αγία Παρασκευή (25-26 Ιουλίου 2015)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας και Στρογγυλού, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τα οργανωμένα σύνολα των κατεχομένων κοινοτήτων Αγκαστίνας και Στρογγυλού εόρτασαν και εφέτος στην προσφυγιά, την πολιούχο αγία και προστάτη της κοινότητάς τους, Αγία Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή.

Το Σάββατο, 25 Ιουλίου, στις 6:30 μ.μ., τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη  Λακατάμεια. Του Εσπερινού προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος έχει την ευθύνη των εκκλησιαστικών επιτροπών των τουρκοκρατούμενων ενοριών της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο βίο και το έργο της Αγίας, καθώς και στο μαρτύριό της. Και κατέληξε, λέγοντας ότι οι πιστοί χριστιανοί λαμβάνουν θάρρος και δύναμη από το παράδειγμα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. Το ίδιο καλούμαστε να πράξουμε κι εμείς. Με τη βεβαιότητα στην πρόνοια και την αγάπη του Ιησού Χριστού.

Την Κυριακή, 26 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Ακρόπολη (περιοχή Χίλτον). Συλλειτούργησε με τον Μακαριώτατο, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αναφέρθηκε στο μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής, καθώς επίσης στη Ευαγγελική περικοπή και το θαύμα του Ιησού Χριστού με τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια. Ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε την αρετή της αγάπης, αλλά και της Πίστεως στο θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων. Ταυτόχρονα, επισήμανε την αξία της πίστης της Αγίας Παρασκευής στο Νυμφίο της Εκκλησίας, ο οποίος της έδινε όλα τα πνευματικά εφόδια και στη σπουδή της διάδοσης του Ευαγγελίου καθώς και την ώρα του μαρτυρίου.

Αρκετοί εκτοπισμένοι της Άγκαστίνας και του Στρογγυλού συμμετέσχαν τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία στην Αγία Παρασκευή στη Λακατάμια. Εκτός από τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, παρέστησαν Βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρόεδροι και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων και των Σωματείων. Επίσης, παρέστησαν, στην Αγία Παρασκευή στην Ακρόπολη ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης και στη Λακατάμια, ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Ιατρού. Ευχή όλων του χρόνου να εορτάσουμε την Πολιούχο Αγία μας σε μια ελεύθερη πατρίδα.


Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post