Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (24-25 Μαρτίου 2015)

Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (24-25 Μαρτίου 2015)

Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (24-25 Μαρτίου 2015)

 Πρόσκληση

Με πνευματική αγαλλίαση και λαμπρότητα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, όπου οι Λυσιώτες τίμησαν την Παναγία την Ευαγγελίστρια της Λύσης και προσκύνησαν με την πρέπουσα ευλάβεια τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας από τον μεγαλοπρεπή ναό της Κατεχόμενης Λύσης.

Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς: Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Ανδρέου, τον λυσιώτη Οικονόμο π. Γεώργιο Καπαρή του Ιερού Ναού, καθώς και από τον λυσιώτη Πρωτοπρεσβύτερο π. Σάββα Χατζηιωνά .

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος τόνισε τη μεγαλειώδη σημασία για την ανθρωπότητα του θεολογικού νοήματος της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Επικαλέστηκε τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και των άλλων Αγίων της Λύσης, του Οσίου Ευφημιανού, του Οσίου Συνεσίου και του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, προς τον Σωτήρα Χριστό για να μας σώσει από τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες της παρούσης ζωής.

Η παρρησία της Κυρίας Θεοτόκου να μας διατηρεί ενωμένους και αγαπημένους, διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη και τη νοσταλγία της επιστροφής στην πατρώα γη, επισήμανε ο Επίσκοπος Μεσαορίας.

Ακολούθως, στη Λιτανεία έγινε περιφορά των ιερών εικόνων του Ευαγγελισμού και της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Λύσης.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «Μνήμης Λύσης», με την ευκαιρία της διπλής εορτής της 25ης Μαρτίου, στη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού.

Απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λύσης κ. Συμεών Παστός, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς κ. Φρίξος Κλεάνθους και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Ο Θεοφιλέστατος χαιρέτισε την εκδήλωση ως εκπρόσωπος της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και ως ο επικεφαλής της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Ευαγγελίστριας Λύσης.

Κύριος Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλογήρου. Θέμα της ομιλίας του: «Η θρησκευτικότητα των Λυσιωτών».

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος αναφέρθηκε στα πέντε έτη (1971-1974), που με τις ευλογίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ΄ ανέλαβε, ως εκπαιδευτικός θεολόγος, την κατηχητική κίνηση της κωμοπόλεως της Λύσης. Παρουσίασε φυσιογνωμίες κληρικών και λαϊκών της Λύσης, με τους οποίους συναστράφηκε και τον εντυπωσίασε η βαθιά θρησκευτικότητά τους, η απλότητά τους, καθώς και ο πατριωτικός τους ενθουσιασμός.

Αμέσως μετά την Ομιλία, ο Δήμαρχος Λύσης προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον π. Αντώνιο Καλογήρου, στην οποία αποτυπώνεται ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας της Λύσης, με φόντο τον Παντοκράτορα, τοιχογραφία από το Εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στην κατεχόμενη Λύση.

Η όλη σεμνή και συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διαφάνειες από τον πολιτιστικό πλούτο της κωμοπόλεως της Λύσης. Το όλο περιεχόμενο συνέβαλε ώστε οι παλαιότεροι να θυμηθούν και οι νεότεροι να γνωρίσουν τις βαθιές ρίζες των Λυσιωτών με τη γη που τους γέννησε.

Το πρόγραμμα τον παρουσίασαν, η Αντρούλα Πογιατζιή και η Ροδούλα Κ. Ρούσου.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας προς όλους τους συντελεστές.

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Ευαγγελίστριας της Λύσης     

**************************************************

Με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Δήμος Λύσης, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας της Λύσης και όλα τα οργανωμένα σύνολα καλούν τους Λυσιώτες να συμμετάσχουν στον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και να τιμήσουν τη Θαυματουργό Παναγία της Κατεχόμενης Λύσης.

Την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015, στις 5:00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, στον οποίο ιερουργεί ο Λυσιώτης Οικονόμος, π. Γεώργιος Καπαρής.

Του Εσπερινού θα προστεί, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος θα κηρύξει και το θείο λόγο.

Την Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015, ανήμερα της Εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας της Λύσης

Έκθεση φωτογραφιών

PDF_Output_482259.PDF_12114_482259

Print Friendly, PDF & Email

Share this post