Κατανυκτικός εσπερινός και συνάντηση Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας

Κατανυκτικός εσπερινός και συνάντηση Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας

Κατανυκτικός εσπερινός και συνάντηση Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας

Το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαρτίου 2014 τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Λευκωσία ο κατανυκτικός εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Στον εσπερινό παρέστησαν κατόπιν πρόσκλησης τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των τουρκοκρατούμενων κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ο Θεοφιλέστατος αφού καλωσόρισε  εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου τους Επιτρόπους μίλησε αρχικά για το νόημα του κατανυκτικού εσπερινού, ο οποίος τελείται κατά την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής. Ακολούθως ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης όλων ήταν η αλληλογνωριμία  και συνεργασία μεταξύ των. Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή στις εκκλησιαστικές επιτροπές των τουρκοκρατούμενων κοινοτήτων και προσδιόρισε τους στόχους, που πρέπει να τεθούν για τη συντήρηση και μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης των τουρκοκρατούμενων τόπων και μνημείων μας στις επόμενες γενιές. Πρέπει, είπε, να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, γιατί η απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας θα γίνει ξαφνικά με τη βοήθεια του Θεού, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη, όπως οι νέοι μας εν τω μεταξύ γνωρίσουν και αγαπήσουν την κατεχόμενη γη μας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας του εσπερινού ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του ναού κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος έδωσε τους διορισμούς στους νέους επιτρόπους υπογεγραμμένους από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Στην εκδήλωση ο π. Σάββας Χατζηιωνάς, Γραμματέας της Συνοδικής  Επιτροπής Μνημείων και Τέχνης αναφέρθηκε για το έργο που επιτελεί η Επιτροπή, υπό τη διεύθυνση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου, καθώς και τη διαδικασία που απαιτείται για τέλεση ακολουθιών στα κατεχόμενα.

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής από Ελληνοκυπριακής πλευράς και Μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αρχαγγέλου στην Πυργά, ο οποίος αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για να συντηρηθούν τουρκοκρατούμενες εκκλησίες και το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Έκαμε ειδική αναφορά σε μνημεία της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, όπως ο Απόστολος Ανδρέας στην Καρπασία, η Παναγία στο Τραχώνι και ο Άγιος Αυξέντιος στην Κώμη και σε ναούς άλλων μητροπολιτικών περιφερειών όπως η στήριξη της Παναγίας Μελανδρύνας στην Καλογραία και για τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στη Μύρτου της Μητροπόλεως Κυρηνείας και του ναού του Αγίου Νικολάου στο Συριανοχώρι της Μητροπόλεως Μόρφου.

Ακολούθως η δρ Μαρίνα Ιερωνυμίδου, Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρθηκε στο έργο της συντήρησης που επιτελεί το Τμήμα στις ελεύθερες περιοχές και στην αγαστή συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή που αφορά τις προσπάθειες διάσωσης των κατεχόμενων μνημείων.

Συνοψίζοντας πιστεύω ότι η συνάντηση πέτυχε τους στόχους της και είναι φανερό  ότι οι συντονισμένες προσπάθειες υπό την καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου άρχισαν ήδη να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα λ.χ. στην τακτική τέλεση θείων λειτουργιών στην υπό τουρκική κατοχή αρχιεπισκοπική περιφέρεια και ακολουθιών στις ελεύθερες περιοχές στη μνήμη Αγίων που τιμώνται στα κατεχόμενα, στη δημιουργία Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων κοινοτήτων της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, στην αλληλογνωριμία των εκτοπισμένων μεταξύ τους και στην προσέγγιση της νεολαίας.

Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου
Βυζαντινολόγος
Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

******************************************

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, 29 Μαρτίου 2015, στις 5:00 μ.μ. θα τελεστεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Λευκωσία, όπου ιερουργεί ο Λυσιώτης Πρωτοπρεσβύτερος π. Σάββας Χ΄΄ιωνάς, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Ναοδομίας, των Μνημείων και της Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Καλούνται οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των κατεχομένων ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κληρικοί και λαϊκοί, μετά των οικείων αυτών, όπως παρευρεθούν στην Εσπερινή Ακολουθία που, με το περιεχόμενό της, μάς φέρνει πιο κοντά στο νόημα των ημερών, πορευόμενοι για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος
Υπεύθυνος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post