Η Λευκωσία εόρτασε τον Άγιο Κασσιανό τον Ρωμαίο 27-28 Φεβρουαρίου 2015

Η Λευκωσία εόρτασε τον Άγιο Κασσιανό τον Ρωμαίο 27-28 Φεβρουαρίου 2015

Η Λευκωσία εόρτασε τον Άγιο Κασσιανό τον Ρωμαίο 27-28 Φεβρουαρίου 2015

Με πνευματική αγαλλίαση και πανηγυρική ατμόσφαιρα, που δημιουργεί ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου μίας ενορίας ή και μίας ολόκληρης πόλεως, τιμήθηκε ο Όσιος και Θεοφόρος Κασσιανός ο Ρωμαίος στην ημικατεχόμενη ομώνυμη ενορία στην εντός των τειχών Πρωτεύουσα της νήσου μας.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της ενορίας Αγίου Κασσιανού στην Παλαιά πόλη της Λευκωσίας, οι συνεργάτες  άνδρες και γυναίκες, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου του Αγίου Κασσιανού, μαζί με τον Οικονόμο π. Γεώργιο Μελέτη, πρόσφυγας από την Κόμη Κεπήρ, ο οποίος διετέλεσε αρχιδιάκονος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Α΄, καθώς και  όλοι μαζί οι ενορίτες, ετοιμάστηκαν για την πανήγυρι του Πολιούχου Αγίου.

Να σημειωθεί ότι η Εκκλησίας μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Κασσιανού στις 29 Φεβρουαρίου όταν έχουμε δίσεκτο έτος. Εφέτος, η εορτή μεταφέρθηκε την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.

Το εσπέρας της Παρασκευής, 27 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 5:00 μ.μ. τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στο τέλος μετά το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της παννυχίδας, πραγματοποιήθηκε Αρτοκλασία και λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου.

Το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Στην ομιλία του στον Εσπερινό, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε στη ζωή και τους πνευματικούς αγώνες του Οσίου Κασσιανού. Ανέλυσε την ευχή του Εφραίμ του Σύρου («Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…»), η οποία διαβάζεται στις ακολουθίες της Αγίας Τεσσαρακοστής, από τον Κατανυκτικό Εσπερινό της Κυριακής μέχρι την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Παρασκευής.

Τόνισε ότι αυτή η ευχή είναι εφαρμόσιμη στη ζωή των πιστών ανάλογα με τον τόπο και την επιλογή πορείας τους στον έγγαμο ή στον άγαμο βίο της αφιέρωσης στην Εκκλησία, στον κόσμο ή στο ασκητήριο του μοναστηριού ή της αναχώρησης στα βάθη της ερήμου. Οι πιστοί καλούνται να αγωνιστούν και να επιτελέσουν το περιεχόμενο της εν λόγω ευχής, στο μέτρο των δυνάμεων τους, για να φθάσουν στην κατά χάριν θέωση και τον αγιασμό εν Χριστώ. Επισήμανε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ότι, οι Άγιοι παραμένουν ζωντανά τεκμήρια αυτής της πορείας και αυτής της καταξίωσης με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος για την παρηγοριά των ανθρώπων.

Ακολούθως, προέτρεψε τους πιστούς να παραμένουμε όλοι μαζί ενωμένοι και συνδεδεμένοι με τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, ο οποίος παρομοίασε τον εαυτό Του με την κληματαριά («ἐγώ εἰμι ἡ ἄμπελος, ὑμεῖς τὰ κλήματα. ὁ μένων ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν αὐτῷ, οὗτος φέρει καρπὸν πολύν, ὅτι χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν»Ἰω. 15,5). Όσο είμαστε συνδεδεμένοι μαζί Του τόσο περισσότερο βιώνουμε την προοπτική της πλούσιας πνευματικής καρποφορίας. Και μάλιστα  να μη λησμονούμε ποτέ την προτροπή του Κυρίου ότι χωρίς Εκείνον τίποτα το αληθινό δεν μπορούμε να κάνουμε.

Ταυτόχρονα, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, κάλεσε όλους τους εορταστές να έχουν θάρρος ενθυμούμενοι, με τις πρεσβείες τις Κυρίας Θεοτόκου και του Οσίου Κασσιανού, τον λόγο του Ιησού «ἐὰν μείνητε ἐν ἐμοὶ καὶ τὰ ρήματά μου ἐν ὑμῖν μείνῃ, ὃ ἐὰν θέλητε αἰτήσασθε, καὶ γενήσεται ὑμῖν» (Ἰω. 15, 7). Η Εκκλησία είναι ο παράδεισός μας, είναι ο τόπος που βρίσκοουμε παρηγορία, δύναμη και αισιοδοξία.  Μέσα στην Εκκλησία είμαστε εκ των προτέρων βέβαιοι ότι ο Θεός θα εκπληρώσει την ώρα που Εκείνος γνωρίζει για τη δική μας σωτηρία ό,τι αληθινό ζητήσουμε από Εκείνο.

Τέλος, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, εξήγησε (πρακτικά) τη διαμόρφωση της τυπικής διάταξης της εορτής. Το γεγονός δηλ. ότι, όταν πανηγυρίζει ο ναός έχουμε Εσπερινό, αντί Μικρό Απόδειπνο, με την ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Με την ευκαιρία της αναφοράς στη διαδικασία των ιερών ακολουθιών της ημέρας, ο Θεοφιλέστατος, επισήμανε την ανάγκη να γνωρίζουμε όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, την παιδαγωγία, τη γνώση, και ταυτόχρονα την πνευματική κατάνυξη που θέλει η Εκκλησία, ως κιβωτός της σωτηρίας μας, να προσλαμβάνουμε μέσα από τα λεγόμενα και τελούμενα στον ιερό χώρο της Εκκλησίας. Υπογράμμισε ότι το πνεύμα ζωογονεί τον άνθρωπο, ενώ το γράμμα, εάν δεν προσεχθεί με διάκριση, σκοτώνει πνευματικά τον άνθρωπο.

Στις ακολουθίες συμμετείχαν πολλοί πιστοί όχι μόνο της ενορίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας. Ακόμη, προσήλθαν και αρκετοί άνθρωποι, των οποίων οι πρόγονοί τους  ζούσαν στην ενορία του Αγίου Κασσιανού, πριν την εισβολή του 1974. Το συναπάντημα και η συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες του διήμερου ήταν ένα συγκινητικό γεγονός για όλους τους παρευρισκόμενους Χριστιανούς.

Προσευχόμαστε η χάρη και η ευλογία του Θεού, με τις πρεσβείες του Οσίου Κασσιανού του Ρωμαίου να στηρίζει και να διασφαλίζει την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο.

 

Εκ της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Ενορίας Αγίου Κασσιανού Λευκωσίας.

**********************************************************

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της ενορίας Αγίου Κασσιανού στην Παλαιά πόλη της Λευκωσίας ανακοινώνει ότι ο εορτασμός του Αγίου Κασσιανού μεταφέρεται (η μνήμη του Αγίου εορτάζεται στις 29 Φεβρουαρίου όταν έχουμε δίσεκτο έτος) την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.

Το εσπέρας της Παρασκευής, 27 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 5:00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Το πρωί του Σαββάτου θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο ι.ν. Αγίου Κασσιανού στην ομώνυμη ημικατεχόμενη ενορία στην Παλαιά Λευκωσία.

Των ιερών ακολουθιών θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Καλούνται οι πιστοί να συμμετάσχουν στον εορτασμό του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου.

Εκ της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Κασσιανού.

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post