Αγρυπνία με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου

Ο Άγιος Παρθένιος

Αγρυπνία με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία την Παρασκευή προς Σάββατο, 6-7 Φεβρουαρίου 2015, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου.

Ώρα έναρξης 20:00 και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 1:00 π. μ.

Της Ιεράς Αγρυπνίας θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

**********************************************************************

Το συναξάρι  του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου

O όσιος Παρθένιος καταγόταν από την Βιθυνία και ήταν γιος του διακόνου Χριστοφόρου, από τον οποίο διδάχθηκε την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Έζησε επί βασιλείας του Μ. Κωνσταντίνου. Σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός και αφοσιώθηκε με ζήλο στην προσευχή, την πνευματική άσκηση και την εργασία. Του άρεσε να ψαρεύει στη λίμνη που ήταν κοντά στο μοναστήρι και να μοιράζει τα υπάρχοντά του στους φτωχούς. Την όλη του σεμνή παρουσία, εκτίμησε ο επίσκοπος Μελιτοπόλεως, ο οποίος και τον χειροτόνησε ιερέα. Αργότερα ο Μητροπολίτης Κυζίκου Ασχόλιος, τον κατέστησε επίσκοπο Λαμψάκου.

Η πόλη Λάμψακος, φημιζόταν την εποχή εκείνη για τους πολλούς και φανατικούς ειδωλολάτρες. Ωστόσο, ο άγιος με την ενάρετη ζωή του, το ήθος και τα σοφά παραινετικά του λόγια, αλλά και τα πολλά του θαύματα, κατόρθωσε να φέρει πολλούς στο δρομο του Χριστού.

Στη συνείδηση των πιστών είναι προστάτης των καρκινοπαθών, αφού με τη θερμή τους προσευχή ο Άγιος Παρθένιος πρεσβεύει στον Πανάγιο Τριαδικό Θεό και επιτελεί πολλά θαύματα για την παρηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν στη δύναμη και το έλεος του Θεού.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post