Σύναξις των εκτοπισμένων κατοίκων της κοινότητας Αγκαστίνας

Ιερός ναός Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες, στη Λάρνακα

Σύναξις των εκτοπισμένων κατοίκων της κοινότητας Αγκαστίνας

Οι πρόσφυγες της κοινότητας Αγκαστίνας, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Θεράποντος, τέλεσαν Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012, στον ιερό ναό Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες, στη Λάρνακα.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των κατοίκων της κοινότητας Αγκαστίνας που ζουν στην προσφυγιά, υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων και επιστροφής όλων των προσφύγων στα χωριά και στις πόλεις μας. Ακολούθησαν μνημόσυνα όλων των τεθνεώτων αγκαστινιωτών κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, καθώς και πρίν και μετά στην προσφυγιά.

Της ακολουθίας του Εσπερινού και του μνημοσύνου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον κοινοτάρχη Αγκαστίνας κ. Φραγκίσκο Γιακουμή και για την πρόσκληση και για τα καλά του λόγια. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας θεωρεί σπουδαίο γεγονός να συνάγονται οι πρόσφυγες και να τελούν τις εορτές των Αγίων της κοινότητάς τους και με τον Εσπερινό και με τη Θεία Λειτουργία, που είναι το κορυφαίο γεγονός για τους πιστούς.

Επίσης, στην ο ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στην κοινότητα Αγκαστίνας, στον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Θεράποντα, στό βίο του Ιερομάρτυρα Θεράποντα, καθώς και στο γεγονός που επίσης τιμούμε αυτή την Κυριακή, δηλ. τους Θεοφόρους Πατέρες της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, Νίκαια 787. Υπογράμμισε την θεολογική αξία και ερμηνεία των αγίων εικόνων σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τόνισε ότι η προσκύνησή μας διαβαίνει στο πρωτότυπο του εικονιζόμενου προσώπου.

Τέλος, κάλεσε όλους με αγάπη, ενότητα και συνεργασία να διατηρήσουμε τη μνήμη και τη νοσταλγία της επιστροφής στην πατρική γη.

Ώρα έναρξης του Εσπερινού 5:30 μ.μ..

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού ακολούθησε δεξίωση, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγκαστίνας, στο προαύλιο της Εκκλησίας, όπου οι πρόσφυγες της Αγκαστίνας είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να φέρουν στη μνήμη τους τις ιστορίες και τις παραδόσεις που ζούσαν στην όμορφη Αγκαστίνα.

 Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Έκθεση φωτογραφιών

Ο Άγιος Θεράπων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post