Οι πρόσφυγες της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας εόρτασαν την Αγία Παρασκευή

Οι πρόσφυγες της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας εόρτασαν την Αγία Παρασκευή

Οι πρόσφυγες της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας εόρτασαν την Αγία Παρασκευή

Με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, οι πρόσφυγες των κοινοτήτων Αγκαστίνας, Στρογγυλός, Μαραθόβουνου και Βιτσάδας εόρτασαν για πρώτη φορά, μετά από 40 έτη, την Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή.

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι.ν. Αγίας Παρασκευής Λακατάμιας προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος αναφέρθηκε στον ασκητικό βίο και το μαρτύριο της Αγίας, επισημαίνοντας  ότι οι Άγιοι φθάνουν στο μαρτύριο διότι πιστεύουν ακράδαντα στον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Αυτή η πίστη δεν είναι ιδέα, δεν είναι φιλοσοφία αλλά είναι τρόπος ζωής. Αυτή η ζωή οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών. Ζωή και πορεία την οποία καλούμαστε να ακολουθήσουμε.
Ακολούθως, κάλεσε τον Επίσκοπο Μεσαορίας να πει μια προσλαλιά, ένεκα του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής από τους εκτοπισμένους των ενοριών του κάμπου της Μεσαορίας που ανήκουν εκκλησιαστικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο για την ευκαιρία που του προσέφερε. Απευθυνόμενος στους πιστούς και ιδιαίτερα στους πρόσφυγες επισήμανε την σπουδαιότητα να συναντιόμαστε. Μάλιστα οι Άγιοι μας να γίνονται αιτία να έχουμε αυτές τις ιερές συνάξεις να τους τιμούμε και δι’ αυτών να δοξολογούμε το Θεό.

Τόνισε τη σημασία που έχει, η οργάνωση των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων ενοριών, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας,  να δοξολογούμε τον Τριαδικό Θεό, τιμώντας τους Αγίους μας και προσφέροντας ιδιαίτερα στους νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιστορία και τις εκκλησιαστικές μας παραδόσεις.

Είπε χαρακτηριστικά «απόψε και αύριο τιμούμε την Αγία Παρασκευή. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να συναχθούμε όλοι. Άλλοι βρίσκονται μακράν σε πόλεις και κοινότητες ή είναι στο εξωτερικό. Όμως, εμείς, οι Χριστιανοί βιώνοντας τη σχέση μας με το Θεό, κατεξοχήν στη μετοχή μας στα ιερά Μυστήρια και ιδιαιτέρως στη Θεία Λειτουργία, επικοινωνούμε μέσω της προσευχής με όλους τους αδελφούς όπου γης.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας  κατέληξε τονίζοντας ότι διατηρούμε τις εορτές μας και με τον τρόπο αυτό συντηρούμε στη μνήμη και την καταγωγή μας και αφήνουμε τεκμήριο στις επερχόμενες γενεές.
Ανήμερα της εορτής, το Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Μακαριώτατος τόνισε στην ομιλία του ότι καλούμαστε με πίστη στο Θεό να βαδίσουμε ο καθένας μας την πορεία που οδηγεί στη σωτηρία και να έχουμε βαθιά μέσα μας τη βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι δυνατός για το κάθε τι που μας αφορά στην καθημερινή μας ζωή και τη σωτηρία μας καθώς και την ένωσή μας μαζί με τον Θεό. Το δρόμο αυτό εβίωσε φθάνοντας μέχρι και το μαρτύριο η Αγία Παρασκευή, χωρίς να λυγίσει ενώπιων των τερπνών του βίου τούτου.

Τέλος, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία και δύναμη στη ζωή τους, με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Αγίας Παρασκευής.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

 

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post