Οι ενορίτες του Απ. Ανδρέα Νεάπολης συναντήθηκαν μετά από 40 έτη

Οι ενορίτες του Απ. Ανδρέα Νεάπολης συναντήθηκαν μετά από 40 έτη

Οι ενορίτες του Απ. Ανδρέα Νεάπολης συναντήθηκαν μετά από 40 έτη

Με τις ευλογίες της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και την οργανωτική ευθύνη του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πρόσφατα εγκαινιάστηκε η εκκλησιαστική επιτροπή της τουρκοκρατούμενης ενορίας Αποστόλου Ανδρέου Νεαπόλεως-Κωνσταντίας.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ενορία βρίσκεται στη βόρεια περιοχή της πρωτεύουσας. Πρόκειται για νεότερη συνοικία του Δήμου Λευκωσίας, η οποία ξεκίνησε να οικοδομείται πριν το μισό του 20 αιώνα.

Σε σύσκεψη με τον Επίσκοπο Μεσαορίας αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκκλησιασμού των προσφύγων της Νεάπολης την Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου 2014, στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως-Κωνσταντίας, ο Κοινοτάρχης και το Σωματείο «Ολυμπιάς» προσκάλεσαν σε εκκλησιασμό τους εκτοπισμένους Νεαπολίτες. Της θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος ανέπεμψε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφής στην Τουρκοκρατούμενη πατρίδα μας. Επίσης, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στις μάχες της τουρκοανταρσίας (1963-64) και της εισβολής (1974), καθώς και για τους Νεαπολίτες που απέθαναν στην προσφυγιά.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας,  συναχθήκαμε σήμερα να επιτελέσουμε δέηση, και να εκφράζουμε τον πόθο μας για επιστροφή στην πατρική γη.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος, ακολούθως υπογράμμισε ότι δηλώνουμε με σφοδρότητα τη θέλησή μας να διατηρήσουμε την αυτοσυνειδησία μας. Οι παλαιότεροι οφείλουν να θυμούνται και οι νεότεροι επιβάλλεται να γνωρίζουν την ιστορία και την καταγωγή μας.

Στη συνέχεια, είπε χαρακτηριστικά, «δεύτε», λοιπόν αδελφοί μου, «και ημείς σήμερον, πας ο νέος Ισραήλ, η εξ εθνών Εκκλησία» παρά τα όποια βαρίδια, τα οποία εξαιτίας της αμέλειας και της ραθυμίας, επιδιώκουν νυχθημερόν να μας απογοητεύσουν, αποξενώνοντας μας τόσο μεταξύ μας όσο και από την αγάπη του Σωτήρα Χριστού,  «κλάδους ελαιών βαστάζοντες και βάϊα, ευχαρίστως» ας πούμε με μια φωνή: «Ωσαννά τω Υιώ Δαυίδ, ευλογημένος ει ο ελθών, και πάλιν ερχόμενος, εν ονόματι Κυρίου».

Ας κρατήσουμε την αγία μας ορθόδοξη πίστη, με την τέλεση και μετοχή μας στη θεία Λειτουργία, ως παρακαταθήκη και πυξίδα όλα αυτά τα χρόνια της πορείας μας προς τη  σκλαβωμένη γη της επαγγελίας. Η μετοχή μας στο κοινό ποτήριο της μετάληψης των Αχράντων Μυστηρίων να παραμένει η συνειδητή υπαρξιακή μας ενότητα και αρμονία με τον Υιό της Υπεραγίας Θεοτόκου, που είναι ο ελθών ως Θεάνθρωπος Λυτρωτής και πάλιν ερχόμενος ως δίκαιος κριτής.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κατέληξε με ευχαριστίες προς τους Ιερείς, την εκκλησιαστική επιτροπή και εν γένει την ενορία του Αγίου Ιωάννου για τη φιλοξενία. Επίσης ευχαρίστησε τον κοινοτάρχη Νεαπόλεως-Κωνσταντίας, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, το αθλητικό σωματείο «Ολυμπιάς» και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της πρώτης εκκλησιαστικής σύναξης της ενορίας Απ. Ανδρέα.

Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας τελέστηκε λιτανεία πέριξ του Καθεδρικού Ναού. Στη δυτική είσοδο της Εκκλησίας ανεγνώσθη το ιερό Ευαγγέλιο του Όρθρου. Στο σημείο της περικοπής που αναφέρεται ο Ευαγγελιστής στην υποδοχή του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, οι πιστοί κόβουν από τα κλαδιά της ελιάς που κρατάνε στα χέρια, κατά μίμηση της προϋπάντησης του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Επίσης, να επισημάνουμε την όμορφη παράδοση των ορθοδόξων κυπρίων την Κυριακή των Βαΐων. Κατά την ημέρα αυτή οι πιστοί στην πατρίδα μας έχουν την πατροπαράδοτη συνήθεια να πηγαίνουν στους ναούς, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κλαδιά από ελιά, την οποία, μετά την ανάγνωση της ευχής των Βαΐων, διατηρούν μέχρι της εορτής της Αναλήψεως σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο του ναού ή αυθημερόν τα μεταφέρουν στο σπίτι και τα χρησιμοποιούν, αντί για λιβάνι στο θυμιατήρι.

Μετά τον εκκλησιασμό οι Νεαπολίτες πήγανε στο προσωρινό οίκημα του αθλητικού σωματείου «Ολυμπιάς», στη συνοικία των Αγίων Ομολογητών. Εκεί είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν πως περνούσαν στην Νεάπολη την Κυριακή των Βαΐων ή καλύτερα την Κυριακή της Ελιάς, όπως ονομάζεται από τους χριστιανούς της πατρίδας μας. Επίσης, να θυμηθούν τις προετοιμασίες για την Μεγάλη Εβδομάδα και τη Λαμπρή, την εορτή του Πάσχα.

Ο πρόεδρος της «Ολυμπιάδας» κ. Άντρος Μιχαηλίδης ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο, ο οποίος είχε την έμπνευση και την πρωτοβουλία για τον εκκλησιασμό. Επίσης, ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως τον κοινοτάρχη και την εκκλησιαστική επιτροπή, καθώς και όλους τους Νεαπολίτες, που αθρόα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έλαβαν μέρος στον εορτασμό.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας, που δεν ξέχασαν την ενορία της Νεάπολης. Επιπρόσθετα, καθολική ήταν η επισήμανση ότι ο σημερινός εκκλησιασμός ήταν η πρώτη σύναξη της ενορίας τους μετά από 40 χρόνια προσφυγιάς. Στη συζήτηση μεταξύ των εκτοπισμένων ενοριτών έβγαινε ακόμη ένα μήνυμα. Ότι η Εκκλησία έχει την ευλογία του Θεού και την ευχέρεια, ως πνευματική μητέρα του λαού μας, να συνάγει και να ενώνει τους σκορπισμένους, λόγω της προσφυγιάς, χριστιανούς μας.

============================================================

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως-Κωνσταντίας, ο Κοινοτάρχης και το Σωματείο «Ολυμπιάς» καλούν σε εκκλησιασμό τους πρόσφυγες της Νεάπολης την Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου 2014, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα αναπεμφθεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφής στην Τουρκοκρατούμενη συνοικία της Νεάπολης, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στις μάχες της τουρκοανταρσίας και της εισβολής, και όσων απέθαναν στην προσφυγιά.

Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Καλούμε τους Νεαπολίτες να συμμετάσχουν στον εκκλησιασμό, ο οποίος θα είναι και αφορμή επικοινωνίας και περαιτέρω γνωριμίας ιδιαίτερα των νέων της ενορίας μας.

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως-Κωνσταντίας

 

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post