Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνα Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως – Κωνσταντίας

Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνα Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως – Κωνσταντίας

Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνα Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως – Κωνσταντίας

Εκκλησιασμός των Νεαπολιτών και τέλεση Μνημοσύνων
Ι. Ν. Απ. Ανδρέου Συνοικισμός Στρόβολος ΙΙΙ,
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

 

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Ανδρέου Νεαπόλεως-Κωνσταντίας Λευκωσίας σε συνεργασία με τον Κοινοτάρχη και το Σωματείο «Ολυμπιάς» Νεαπόλεως πραγματοποιήσαν, την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, εκκλησιασμό στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέου Συνοικισμό Στρόβολος ΙΙΙ.

Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής κατάνυξης και συγκίνησης συμπροσευχήθηκαν οι Νεαπολίτες κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και τέλεσαν δέηση για επιστροφή στην κατεχόμενη ενορία τους, καθώς και σε όλα τα σκλαβωμένα εδάφη του βορείου τμήματος της πατρίδας μας, σε συνθήκες ελευθερίας και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

Ακολούθησε παράκληση για ανεύρεση των αγνοουμένων μας και τέλος τελέστηκαν ιερά μνημόσυνα των ιερέων Μιχαήλ και Κωνσταντίνου του Αποστόλου Ανδρέου Νεαπόλεως, των κοινοταρχών, των εκκλησιαστικών επιτρόπων, των ιεροψαλτών και των ιδρυτών και μελών του Σωματείου «Ολυμπιάς» Νεαπόλεως.

Της Θείας Λειτουργίας και των Μνημοσύνων προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, υπεύθυνος των προσωρινών Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του ναού.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο μήνυμα του ιερού Ευαγγελίουκαι την εντολή του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού «ζητεῖτε δέ πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν» (Ματθ. στ΄ 33).

Ο Χριστός δίδαξε τους μαθητές του και κατεπέκταση όλους εμάς, μέσα στους αιώνες λέγοντας: «Νά ζητᾶτε πρῶτα τήν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ καί τή δικαιοσύνη Του καί τότε ὅλα αὐτά θα σᾶς χορηγηθοῦν».

Χρειάζεται πίστη, αγάπη και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Ακόμη, είναι αναγκαίο να μη λησμονούμε ότι η Βασιλεία του Θεού δεν είναι μόνο μια κατάσταση του μέλλοντος αιώνος. Ακόμη, δεν είναι τόπος, αλλά τρόπος ζωής. Μια πορεία ζωής που βιώνεται από τον παρόντα κόσμο σε αυτή τη ζωή. Καθημερινά καλούμαστε να αγωνιστούμε και να αντισταθούμε στην παθολογία που δημιουργεί το σκοτάδι και η απόσταση από το Θεό και το συνάνθρωπό μας. Ο φωτεινός οφθαλμός προσφέρει στον άνθρωπο τη φωτεινή, αληθινή και τίμια εικόνα των πραγμάτων. Ο λουσμένος με το φως του Χριστού άνθρωπος έχει πληρότητα ζωής. Κάθε τι το θλιβερό, το άδικο κλπ. που συμβαίνουν στον μάταιο και πονηρό τούτο βίο και προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν, αποπροσανατολίσουν ακόμη και να απογοητεύσουν τον άνθρωπο, είναι αδύνατα να το επιτύχουν, όταν ο άνθρωπος ζήσει την άνωθεν σοφία και δύναμη.
Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι η Βασιλεία του Θεού είναι εντός μας. Καλούμαστε να αγωνιστούμε με ποικίλους τρόπους καθημερινά.

Διαφορετικά μην απορούμε για την εικόνα που περιγράφει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής στο ακόλουθο απόσπασμα: «Ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ εἶναι ὁ θησαυρός πού εἶναι κρυμμένος στόν ἀγρό τῆς καρδιᾶς σου, τόν ὁποῖο δέ βρῆκες ἀκόμη ἐξαιτίας ἀργίας σου. Διότι ἄν τόν εἶχες βρεῖ, θά πουλοῦσες τά πάντα γιά νά ἀγοράσεις αὐτόν τόν ἀγρό. Τώρα ἀφοῦ ἄφησες τόν ἀγρό, περιποιεῖσαι τά γύρω τοῦ ἀγροῦ, στά ὁποῖα δέ βρίσκεις τίποτε ἄλλο ἐκτός ἀπό ἀγκάθια καί τριβόλια».  (Ἁγίου Μαξίμου τοῦ Ὁμολογητοῦ, 400 Κεφάλαια περί ἀγάπης, Φιλοκαλία Β΄, 98)

Μας καλεί ο Κύριος της Αναστάσεως και της ζωής με τη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων να βιώνουμε τη Βασιλεία του Θεού με όλα εκείνα τα χαρίσματα που μας προίκισε δια του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος, και μάλιστα να τα πολλαπλασιάσουμε εμπνεόμενοι από τον «κρυμμένο θησαυρό», την Βασιλεία του Θεού εντός μας.

Μέσα στην Εκκλησία καλούμαστε όλοι να είμαστε συνεργοί στο ιερό έργο της επικράτησης της Βασιλείας του Θεού ανάμεσα στους ανθρώπους και κατεξοχήν στις καρδιές τους.

Κατόπιν ο Επίσκοπος Γρηγόριος αναφέρθηκε στη σημερινή εκκλησιαστική σύναξη των Νεαπολιτών. Παρουσίασε το σκλαβωμένο προάστειο της βόρειας πόλεως της Λευκωσίας, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν το μισό του 20ου αιώνα.

Υπογράμμισε την αξία της ανασύστασης των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των ενοριών και κοινοτήτων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και την προσπάθεια, όπου αυτό είναι εφικτό, η επιδιόρθωση και αναστήλωση των Εκκλησιών μας. Διότι η Εκκλησία είναι η παρουσία της Βασιλείας του Θεού μέσα στον κόσμο και τη κτίση ολόκληρη.

Μετέφερε σε όλο το εκκλησίασμα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Δεν παρέλειψε να σημείωση, ο Μεσαορίας Γρηγόριος και με την ιδιότητα του επικεφαλής των εκτοπισμένων προσωρινών Εκκλησιαστικών Επιτροπών, την καλή συνεργασία και την προσπάθεια που καταβάλουν όλοι οι τιμώμενοι με το διακόνημα του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου, να προσφέρουν τόσο στην Εκκλησία όσο και στους συμπολίτες αδελφούς τους όλον τον καλό του εαυτό, μιμούμενοι την πρωτοχριστιανική αγάπη, ταπείνωση, συνεργασία και αλληλεγγύη του πληρώματος της Αγίας μας Εκκλησίας.

Τέλος, ανάμεσα στο εκκλησίασμα νέες οικογένειες με τα παιδιά τους, συνεχάρη τους γονείς με τα μικρά τους παιδιά, που σπεύδουν να τα φέρουν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων και αν μετέχουν υπαρξιακά της Βασιλείας του Θεού. Εκθείασε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, την πράξη τους αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι γονείς και οι παππούδες που επιτελούν αυτό το ιερό αυτό έργο, προσφέρουν προς τη νέα γενεά το καλύτερο δώρο. Είπε χαρακτηριστικά ότι τώρα ίσως να μη το καταλαβαίνουν σε όλη τη διάστασή του αυτό δώρο που προσφέρουν στους νέους μας. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, τότε θα δουν οι γονείς ότι ο θησαυρός που φύτεψαν στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους έχει αναπτύξει πολύτιμους καρπούς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας είχαν όλοι την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κι έτσι να επεκταθεί βαθύτερα και πλατύτερα η επικοινωνία και η συνεργασία όλων για την κατεχόμενη Νεάπολη-Κωνσταντία.

Επόμενη εκκλησιαστική σύναξη των Νεαπολιτών ορίστηκε ο εορτασμός του πολιούχου μας Αποστόλου Ανδρέου 29 και 30 Νοεμβρίου 2015.

 

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Έκθεση φωτογραφιών

 

ANAKOINOSI_352187

Print Friendly, PDF & Email

Share this post