Δέηση για τη σωτηρία του φυσικού μας περιβάλλοντος

Ιησούς Χριστός

Δέηση για τη σωτηρία του φυσικού μας περιβάλλοντος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με την ευκαιρία που συνέρχεται αυτές τις μέρες στην Κοπεγχάγη η κρίσιμη Σύνοδος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και ως μία συμβολή της Εκκλησίας της νήσου μας στις σοβαρές ανησυχίες που υπάρχουν για το θέμα, θα τελεσθεί σε όλους τους ιερούς ναούς της νήσου τόσο κατά τον εσπερινό, όσο και κατά τη θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος (11 και 12 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα) ειδική δέηση για τη σωτηρία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Σχετικές προς τούτο οδηγίες έδωσε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος προς όλους τους Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους της Εκκλησίας μας.

Σχετική είναι η συναποστελλόμενη Εγκύκλιός του, που ακολουθεί:

Προς τους
Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους
της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου.

Αιδεσιμώτατοι,

Ως γνωστό, ζούμε σήμερα, ως παγκόσμια κοινωνία, μια φοβερή καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η ζημιά, που προκαλείται στον πλανήτη μας, είναι τόσο μεγάλη, που δεν έχει προηγούμενο. Βεβαίως, οι επιστήμονες από καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αλλά και οι Ηγέτες όλων των χωρών αντιλαμβάνονται την εξαιρετική σοβαρότητα του θέματος. Και, ασφαλώς, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για μερικά ακόμη χρόνια, τότε η καταστροφή θα καταστεί αναπότρεπτη, με όλες τις τραγικές συνέπειές της και για τον άνθρωπο.

Προς μελέτη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κινδύνου, που απειλεί με ολοσχερή καταστροφή το φυσικό μας περιβάλλον, συνέρχεται στις 12 Δεκεμβρίου 2009 στην Κοπεγχάγη Διεθνής Σύνοδος. Αυτή, μάλιστα, χαρακτηρίζεται γενικά ως η μεγαλύτερη προσπάθεια, που αναλήφθηκε ποτέ και που στοχεύει στη λήψη μέτρων για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, και ανταποκρινόμενοι και σε σχετική παράκληση της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου, πατρικά συνιστούμε όπως τόσο κατά τον εσπερινό, όσο και κατά τη θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, αναπέμψετε ειδική δέηση υπέρ της σωτηρίας του φυσικού μας περιβάλλοντος από τον επικρεμάμενο κίνδυνο της ολοσχερούς του καταστροφής. Για να σας διευκολύνουμε στην τέλεση της δέησης, συναποστέλλουμε φωτοαντίγραφο, στο οποίο περιέχεται η τυπική διάταξη της ακολουθίας, μαζί με τη σχετική ευχή που θα διαβαστεί.

Αποτελεί τούτο μια πνευματική συμβολή της Εκκλησίας στην παγκόσμια κινητοποίηση για τη σωτηρία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ευχόμαστε όπως ο Κύριος σας ευλογεί και σας στηρίζει στο ποιμαντικό σας έργο.

Ευχέτης προς Κύριον
+Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
3 Δεκεμβρίου 2009.

DEISIS_YPER_TOY_PERIBALLONTOS

Print Friendly, PDF & Email

Share this post