Οι εργασίες της Διεθνούς Οικουμενικής Συνδιάσκεψης για την ειρήνη συνεχίζονται

International Ecumenical Peace Convocation (EPC)

Οι εργασίες της Διεθνούς Οικουμενικής Συνδιάσκεψης για την ειρήνη συνεχίζονται

Οι εργασίες της  Διεθνούς Οικουμενικής Συνδιάσκεψης για την ειρήνη συνεχίστηκαν την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, με χαιρετισμούς από τον Πρωθυπουργό της Τζαμάικα κ. Μπριούς Χολντινγκ, το Γενικό Γραμματέα της Καραϊβικής Διάσκεψης των Εκκλησιών Τζεράρντ Γκρανάντο, το Πρόεδρο του Συμβουλίου Εκκλησιών της Τζαμάικα Πολ Γκάρντνερ, τη Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών κα Οφέλεια Ορτέγκα.

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, στα πλαίσια της Διάσκεψης, συναντήθηκαν τα μέλη του Ecumenical Officers (υπεύθυνοι και μέλη Γραφείων Διεκκλησιαστικών Σχέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων). Στη σύσκεψη συμμετέσχε και η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου. Στη συζήτηση που διεξήχθη, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο σκεπτικό της Διάσκεψης στο Kingston της Jamaica και την όλη προβληματική που απασχολεί τόσο τους ομιλητές, όσο και τους συνέδρους, σε μια χώρα και μια περιοχή όπως είναι η Καραϊβική, με πολλά προβλήματα βίας, φτώχιας, κοινωνικής ανισότητας κ.α. Την ίδια στιγμή πολλά και δύσκολα κοινωνικά προβλήματα ταλαιπωρούν τους ανθρώπους και σε πολλά άλλα σημεία του πλανήτη μας. Στην ίδια προβληματική κινήθηκε και ο λόγος του Θεολόγου Μιχάλη Σπύρου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα που απασχολούν τις χώρες της Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Πρότεινε ότι μια παρόμοια συνάντηση θα έπρεπε να γίνει στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στη Μέση Ανατολή.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο τα τελευταία 37 χρόνια. Τόνισε ότι το όλο θέμα δεν είναι θρησκευτικό, με την έννοια ότι δέν υπήρξε ποτέ και ούτε πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση θρησκευτικών ομάδων στην Κύπρο. Το Κυπριακό  Πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων που γεννήθηκαν στην Κύπρο. Υπογράμμισε τη βίαιη εκτόπιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού από το βόρειο τμήμα του νησιού στο νότιο, με την εισβολή της Τουρκίας το 1974, καθώς και το διαχωρισμό των Χριστιανών και Μουσουλμάνων κατοίκων σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους,  για λόγους που γνωρίζουν οι κατακτητές, κι αυτοί που θέλουν να εκμεταλεύονται τους ανθρώπους, για τα δικά τους συμφέροντα και επιλογές. Θύματα αυτής της επιλογής των συμφερόντων της Τουρκίας στη νήσο Κύπρο είναι και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι. Οι περισσότεροι από αυτούς ζούν εκτός Κύπρου και οι υπόλοιποι βρίσκονται στα κατεχόμενα εγκλωβισμένοι της τουρκικής πολιτικής, η οποία συνεχώς μεταφέρει έποικους-τούρκους από την Τουρκία, για τη δημογραφική αλλοίωση της τουρκοκρατούμενης περιοχής.

Ο Θεοφιλέστατος στη παρέμβασή του αναφέρθηκε στη διακοπή της Θείας Λειτουργίας την ημέρα των Χριστουγέννων, τον περασμένο Δεκέμβριο, στην περιοχή της Καρπασίας, όπου ζούν ελάχιστοι εγκλωβισμένοι Έλληνες Χριστιανοί. Επίσης, μίλησε για τα προσκόμματα και τις απαγορεύσεις εκ μέρους των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν τη τέλεση θείας Λειτουργίας και άλλων ακολουθιών στα  μοναστήρια και τους ναούς της κατεχόμενης περιοχής. Πολλοί ιεροί τόποι απειλούνται με κατάρρευση, ενώ την ίδια στιγμή όλα τα τζαμιά στην ελέυθερη περιοχή τηρούν συντήρησης και είναι προσβάσιμα για τέλεση των ισλαμικών ακολουθιών. Να σημειωθεί ότι συντηρούνται με  χρήματα της νόμιμης Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Κατέληξε, λέγοντας, ότι επιθυμία της τουρκικής κατοχικής δύναμης και του υποτελούς καθεστώτος είναι η καταστροφή κάθε στοιχείου, το οποίο δηλώνει τη Χριστιανική και Ελληνική καταγωγή του τόπου και των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν. Οι Κύπριοι, λοιπόν, ζητούν ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους όπου γης. Το ίδιο επιθυμούν να εφαρμοστεί και στην πατρίδα τους για όσους εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και τους τόπους που γεννήθηκαν, οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους.

Ακολούθως, τα μέλη της σύναξης συζήτησαν για την επικείμενη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα το 2013. Τονίστηκε η αξία των συναντήσεων του Ecumenical Officers και το ότι είναι ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ των Εκκλησιών μελών του ΠΣΕ.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post