Η Διεθνής Οικουμενική Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη στην Τζαμάικα

Glory to God and Peace on Earth

Η Διεθνής Οικουμενική Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη στην Τζαμάικα

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη της Διεθνούς Οικουμενικής Συνδιάσκεψης για την Ειρήνηστο Κίγκστον της Τζαμάικας την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 και θα διαρκέσει έως τις 25 του τρέχοντος μηνός.

Η Συνδιάσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) και αναμένεται να προσελκύσει περίπου χίλιους συμμετέχοντες από όλη την υφήλειο. Ως κεντρικό θέμα έχει οριστεί το αγιογραφικό χωρίο «Δόξα ἐν ὑψίστοις θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη». Ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με τα εξής τέσσερα θέματα: 1. «Ειρήνη στην κοινότητα», 2. «Ειρήνη με τη γη», 3. «Ειρήνη στην αγορά» και 4. «Ειρήνη μεταξύ των λαών».

Η εν λόγω δραστηριότητα αποτελεί το επιστέγασμα της διεκκλησιαστικής συνεργασίας των τελευταίων ετών για την παύση της βίας και ταυτόχρονα ευκαιρία δημιουργίας νέων αγώνων για την παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη, οι οποίες έχουν ως προϋπόθεση την εσωτερική γαλήνη. Με την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης συμβάλλουμε αληθινά στην αποκατάσταση της περιπόθητης εξωτερικής ειρήνης στο περιβάλλον μας. Σε διαφορετική περίπτωση επικρατούν η βία και η ταραχή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κακό στον κόσμο. Η ειρήνη είναι επομένως ζήτημα επιλογής και εφαρμογής. Είναι έργο προσωπικό, αλλά και συλλογικό.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και ο συνεργάτης του Γραφείου κ. Μιχάλης Σπύρου, Θεολόγος, ειδικός σε θέματα της Οικουμενικής Κίνησης, μετέβησαν στην Τζαμάικα, προκειμένου να συμμετάσχουν, ως Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κύπρου. Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας, 16 Μαίου, στην πόλη Κίνγκστον, όπου συνεργάζεται με τους υπευθύνους των Γραφείων Διεκκλησιαστικών Σχέσεων, τις Επιτροπές Εργασίας και τις άλλες Αντιπροσωπείες των μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, για τον καλύτερο συντονισμό, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ομάδα των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκκλησιών που εκπροσωπούνται, με επικεφαλής το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιο.

Τέλος, η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κύπρου ετοίμασε και θα διανέμει ψηφιακό δίσκο σε όλους τους συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη. Ο δίσκος περιλαμβάνει:

1. Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

2. Ντοκυματέρ που αφορά στην προσφορά της Εκκλησίας της Κύπρου, από τα πρώτα αποστολικά χρόνια έως σήμερα. Κείμενο  – Επιμέλεια: Δρ Γεώργιος Κάκκουρας και Λέλια Μυλωνά.

3. Ντοκυματέρ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, όπου γίνεται αναφορά στον πλούσιο πολιτισμό της Κύπρου.

4. Δύο βιβλία του κ. Α. Παπαγεωργίου σε ψηφιακή μορφή, Έκδόσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το πρώτο, που είναι μοναδικό, αναφέρεται στη Χριστιανική Τέχνη στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη μας. Το δεύτερο αποτελεί ένα σπουδαίο έργο, που απεικονίζει σημαντικό μέρος του πολύτιμου βυζαντινού πλούτου της Κύπρου.

Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.

**********************************************

Ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προς την Διεθνή Οικουμενική Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη.

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Μαζί με το χαιρετισμό και τις ευλογίες μου, με την ευκαιρία της Διεθνούς Οικουμενικής Συνδιασκέψεως για την Ειρήνη που πραγματοποιείται στο Κίνγκστον, ως πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών της Κύπρου θα ήθελα να σας καταστήσω κοινωνούς εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων, καθόλα σχετικών προς τη θεματική της Συνδιασκέψεως στην Τζαμάικα.

Η έννοια της ειρήνης, σύμφωνα με το ιερό ευαγγέλιο και την πατερική παράδοση της Εκκλησίας, ούτε ταυτίζεται με την απουσία πολέμου ούτε και εξαντλείται σ’ αυτή. Προσευχή και επιδίωξη των Χριστιανών, συνεπώς, οφείλει να είναι η επικράτηση της ειρήνης του Χριστού στις ψυχές και το ήθος των ανθρώπων, ώστε και οι λογισμοί και τα διαβήματά τους να οδηγούνται προς την επίτευξη και της ειρήνης μεταξύ λαών ή αντιπάλων ομάδων.

Στην ιδιαίτερη μου πατρίδα, στη γη που πρώτη μετά την Παλαιστίνη δέχτηκε τον ευαγγελικό λόγο και φιλοξένησε τους Αποστόλους Παύλο, Βαρνάβα και Μάρκο, δεν διεξάγονται σήμερα πολεμικές συγκρούσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι βασιλεύει η ειρήνη. Γιατί, πώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ειρήνη ο εκτοπισμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες, εξαιτίας της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974; Ούτε και μπορεί, ασφαλώς, να ειρηνεύει η συνείδησή μας όταν εκατοντάδες ναοί, μοναστήρια και άλλοι ιεροί χώροι καταπατούνται, λεηλατούνται, καταστρέφονται, χρησιμοποιούνται ως κέντρα διασκέδασης ή αποθήκες ή στάβλοι ενώ, την ίδια στιγμή, απαγορεύεται στους Χριστιανούς η άσκηση στοιχειωδών θρησκευτικών καθηκόντων.

Η αλήθεια των προαναφερθέντων προκύπτει αβίαστα από τη μελέτη του ηλεκτρονικού ή έντυπου υλικού, που βρίσκεται στα χέρια σας ως ευλογία του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου. Παρακαλούμε θερμά για τις προσευχές σας ώστε στην Κύπρο να σταματήσει η καταστροφή χριστιανικού πολιτισμού 2000 ετών και να επικρατήσει η πραγματική ειρήνη. Παρακαλούμε ακόμη όπως ενημερώσετε τις θρησκευτικές, αλλά και τις πολιτικές αρχές, των χωρών σας, γύρω από το συνεχιζόμενο δράμα του Κυπριακού λαού.

                                                               Ευχέτης προς Κύριον

                                                         + ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

17 Μαΐου 2011“.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post