Καθηγητές και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Καθηγητές και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Καθηγητές και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Την Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, μέσα στα πλαίσια της 30ης ετήσιας Προσκυνηματικής επίσκεψης των καθηγητών και φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στήν Κύπρο.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος δέχθηκε όλη την ακαδημαϊκή ομάδα από την Αθήνα στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Μακαριώτατος, αφού καλωσόρισε τους εξ Ελλάδος επισκέπτες έκανε σύντομη αναφορά στις οδυνηρές δοκιμασίες που υπέστη η Κύπρος από την Τουρκική Εισβολή. Δήλωσε ότι “ο Ελληνισμός άντεξε τέσσερις ολόκληρους αιώνες κάτω από την οθωμανική αυτοκρατορία γι΄αυτό και σαράντα χρόνια κατοχής δεν είναι τίποτα. Και τετρακόσια και οκτακόσια χρόνια να περάσουν τα σπίτια και οι περιουσίες είναι δικά μας”.

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Εκκλησία της Κύπρου, η οποία ιδρύθηκε το 45 μ.Χ. από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο και τον Ευαγγελιστή Μάρκο. Στην πορεία της, η Εκκλησία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, αφού στην Κύπρο οι κατακτητές συνεχώς εναλάσσονταν. “Η Εκκλησία, ως στοργική μητέρα, ήταν πάντοτε στο πλευρό του λαού. Παρηγορούσε και παρότρυνε τους χριστιανούς να παραμένουν στη γή των πατέρων τους με τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες. Έτσι άντεξαν οι Κύπριοι μέσα στους αιώνες”, τόνισε ο Μακαριώτατος. “Φθάσαμε, μετά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, να φτιάξουμε κράτος δικό μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο δεν το χαρήκαμε παρά μόνο τρία χρόνια, λόγω των προβλημάτων με τους Τούρκους. Όμως”, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, “η Αποστολική  Εκκλησία της Κύπρου παραμένει δυναμική, είναι καλά οργανωμένη αν και αριθμητικά είναι μικρή. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι αυτοκέφαλη Εκκλησία ήδη από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο (Έφεσος, 381 μ.Χ., Η΄ κανόνας) και διατηρεί την αυτοκεφαλία της μέχρι σήμερα. Όπως διαχρονικά η Εκκλησία μεριμνούσε ως η μητέρα του λαού μας, έτσι συνεχίζει να συμπεριφέρεται και σήμερα”, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Στο τέλος της επίσκεψης ο Μακαριώτατος απένειμε το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς επίσης και στους δύο ομότιμους καθηγητές της Σχολής, κ. Ανδρέα Βοσκό και κ. Παναγιώτη Κοντό.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post