Πανήγυρης της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού Στροβόλου

Πανήγυρης της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού Στροβόλου

Πανήγυρης της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού Στροβόλου

Με κατάνυξη πνευματική και απλότητα ιεροπρεπή εορτάστηκε, την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014, η πανήγυρης της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Στροβόλου, προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου.

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο έλαβε μέρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καθώς επίσης συμμετείχαν ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιμ. Ιωάννης και οι Ιερείς του Ναού.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της ευρέσεως της Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα από την Αγία Ελένη και επισήμανε ότι η εορτή αυτή μας οδηγεί στο σπουδαίο και σωτήριο γεγονός του Σταυρού, το οποίο από όργανο κατάρας έγινε όργανο ευλογίας και σωτηρίας για το ανθρώπινο γένος.

Πρόσθεσε ότι  ο Σταυρός είναι το σωτήριο όργανο δια του οποίου ο άνθρωπος έγινε και πάλι πολίτης του Ουρανού, δηλ. της Βασιλείας του Θεού. Συνέχισε ο Μακαριώτατος, τονίζοντας ότι μόνο όταν ο άνθρωπος σταυρώσει τις κακίες και τις αμαρτίες, μόνο τότε μπορεί να γίνει ανάλαφρος και να κοσμήσει την προσωπικότητα του με όλες τις αρετές που χαρίζει το Άγιο Πνεύμα. Με την αγάπη, την ταπείνωση, την ειρήνη και πάνω απ’ όλα την πίστη προς τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό.

Ακολούθως, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ότι μόνο με την πίστη και την αδιάλειπτη προσευχή μπορεί ο άνθρωπος να ενωθεί με τον Θεό και να γίνει κατά χάριν Θεός. Αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η πορεία μας. Ο Θεός, ο Πλάστης και Δημιουργός αυτό θέλει από τον κάθε άνθρωπο. Μας θέλει μαζί του. Ενώ η πορεία αυτή φαίνεται ανθρωπίνως δύσβατη, εντούτοις «τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν» (Λουκ. 18, 27). Όταν ο άνθρωπος έχει αυτή την πορεία της ταπείνωσης και της προσευχής όλα τα θέματα τακτοποιούνται, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Καταλήγοντας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, απευθυνόμενος προς τους πιστούς επισήμανε ότι σήμερα κρατούμε στα χέρια το Σταυρό του Χριστού. Να είμαστε βέβαιοι ότι με τη δύναμη του Σταυρού, ο οποίος αναδείχθηκε «όπλον είρηνης αήττητον τρόπαιον» (Κοντάκιον της εορτής), και με την αγάπη του Ιησού Χριστού θα ζήσουμε τη Βασιλεία του Θεού, δια την οποία είναι προορισμένος ο άνθρωπος.

Μαζί με τους πιστούς της ενορίας του Τιμίου Σταυρού Στροβόλου εόρτασαν και οι εκτοπισμένοι της Κυθρέας, της ενορίας Τιμίου Σταυρού Χρυσίδας Κυθρέας. Στη θεία Λειτουργία παρέστησαν ο ευρωβουλευτής Δρ. Κώστας Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Στροβόλου Δρ. Λάζαρος Σαββίδης, ο Δήμαρχος Κυθρέας Δρ. Πέτρος Καρεκλάς και ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Κυθρέας και Εκκλησιαστικός Επίτροπος της ενορίας Τιμίου Σταυρού Χρυσίδας Κυθρέας, κ. Χρήστος Καραμανής.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post