Οι γονείς να μιμηθούν τον Ιωακείμ και την Άννα στην υπομονή και την πίστη στον Θεό‏

Οι γονείς να μιμηθούν τον Ιωακείμ και την Άννα στην υπομονή και την πίστη στον Θεό‏

Οι γονείς να μιμηθούν τον Ιωακείμ και την Άννα στην υπομονή και την πίστη στον Θεό‏

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 το Εσπέρας χοροστάτησε και κήρυξε στο Παρεκκλήσιο του ι. ν. Παναγίας  του Τράχωνα στον Στρόβολο.

Ανήμερα της εορτής, τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συλλειτούργησε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο στον πανηγυρίζοντα ι. ν. Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στα ιστορικά πρόσωπα των Αγίων και Δικαίων Ιωακείμ και της Άννας, καθώς και το θαυμαστό ιστορικό γεγονός της γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Επισήμανε το ότι η γονείς της, ένεκα της μεγάλης τους εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού, αφιέρωσαν την κόρη τους στον Ναό του Θεού προτού γεννηθεί.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη μεγάλη αποστολή που ανέλαβε η Μαριάμ, εξαιτίας της αγνότητας και καθαρότητάς της, ως «Υψηλοτέρα των ουρανών και καθαροτέρα λαμπιδόνων ηλιακών», να φέρει στον κόσμο το Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.

Η γέννηση της κόρης του ζεύγους των Αγίων Ιωακείμ και Άννας σήμανε την ελευθερία από το όνειδος της ατεκνίας και την άρση του θανάτου από τους ανθρώπους λόγω της παρακοής των πρωτοπλάστων στην εντολή του Θεού.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κάλεσε τους νέους και ιδιαίτερα τους σημερινούς γονείς να μιμηθούν τους γεννήτορες της Θεοτόκου στην υπομονή και την πίστη στον Θεό. Υπογράμμισε την αξία που έχει η οικογένεια και η αρμονία μέσα σε αυτήν όλων των μελών της. Τόνισε τη σημασία που έχει τα παιδιά να βιώνουν την αυθεντική στοργή και αγάπη από τον πατέρα και την μητέρα.

Με πίστη και αφοσίωση στο θέλημα του Θεού και με τη συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας οι νέοι και ευρύτερα η οικογένεια θα έχουν πραγματική και σωτήρια πυξίδα μέσα στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Τέλος, ο Μακαριώτατος, ευχήθηκε σε όλους οι πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου να μας συνοδεύουν στην πορεία της ζωής και ευχήθηκε στους μαθητές και σπουδαστές καλή και ευλογημένη η νέα σχολική χρονιά.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Παύλος Χατζηπροδρόμου

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post