Εορτασμοί για τα 50 έτη ιερατικής ζωής της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Εορτασμοί για τα 50 έτη ιερατικής ζωής της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Εορτασμοί για τα 50 έτη ιερατικής ζωής της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, επι τη συμπληρώσει πενήντα ετών ιερατικής ζωής, ετελεσε την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013, την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στη γενετείρα του, κοινότητα Τάλας Πάφου. Είναι ο περικαλλής Ναός,που ανεγέρθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία, προσωπική οικονομική συμβολή και φροντίδα του Μακαριωτάτου.

Συλλειτούργησαν με την Α. Μ., οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Παφου κ. Γεώργιος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε τα Μνημόσυνα των αειμνήστων γονέων Του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων ομίλησε και με αφορμή την περικοπή της “κλήσεως των Μαθητών” αναφέρθηκε στην κλήση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Ιερωσύνη και επιγραμματικά σκιαγράφησε την ιερατική του πορεία.

Ως προς το γιατί ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται συχνά και ενδιαφέρεται εντόνως για το εθνικό θέμα της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Κορωνείας είπε “όταν το μαχαίρι του Αττίλα είναι καρφωμένο στην καρδιά της Κύπρου και η πληγή αιμορραγεί τόσα χρόνια, ποιος Κύπριος μπορεί να μένει αδιάφορος; Πολύ περισσότερο ο Αρχιεπίσκοπος”.

Οσο για το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου για τα οικονομικά θέματα ο ομιλητής ετόνισε μεταξύ άλλων ότι “η περιουσία της Εκκλησίας είναι ιερή γιατί ανήκει στο λαό και είναι υποχρέωση του Αρχιεπισκόπου, σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο και τους οικονομικούς του συνεργάτες, να φροντίζει με σύνεση και δέος για την αξιοποίησή της και αυτό κάνει”.

Είπε ακόμη ο Σεβασμιώτατατος Μητροπολίτης Κορωνείας ότι αυτοί που λέγουν “η Εκκλησία να περιορίζεται στα πνευματικά της καθήκοντα” είναι ανέκαθεν εκείνοι που θέλουν την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία, συνέχισε, “ετοιμάζει τους ανθρώπους για τη Βασιλεία του Θεού, για τον Ουρανό, όπως λέμε συμβολικά. Αλλά ο δρόμος για τον ουρανό περνά από την γή”.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας,  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  παρουσία των Αρχών του τόπου και εκπροσώπων της Πολιτείας τέλεσε τα εγκαίνια της Αιθούσης πολλαπλών χρήσεων που ευρίσκεται στο ισόγειο του νέου Ναού της κοινότητας Τάλας. Η Αίθουσα έχει παραπλεύρως Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα και θα λειτουργήσει σύντομα και ως Βιβλιοθήκη.

Ο Μακαριώτατος είπε στην προσφώνησή του ότι πραγματοποιεί ένα όνειρο ζωής και ένα χρέος προς την γενέτειρα του και προσφέρει την  Αίθουσα αυτή κυρίως στους νέους.”Εδώ η νεότητά μας”, είπε ο Μακαριώτατος, “θα έχει τη δυνατότητα να οργανώνει πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, μέσα στα πλαίσια των παραδόσεών μας. Βέβαια θα την χρησιμοποιεί και η κοινότητα της Τάλας και κάθε άλλος φορέας για ό,τι προάγει τον πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια του τόπου”. Κατέληξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Οι εορτασμοί, επι τη συμπληρώσει πενήντα ετών ιερατικής ζωής της Α. Μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου, θα πραγματοποιηθούν και τον ερχόμενο Νοέμβριο, στη Λευκωσία, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία χειροτονήθηκε διάκονος το 1963.

Τάλα, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post