Η Λευκωσία εόρτασε τον Άγιο Κασσιανό τον Ρωμαίο 28-29 Φεβρουαρίου 2016

Η Λευκωσία εόρτασε τον Άγιο Κασσιανό τον Ρωμαίο 28-29 Φεβρουαρίου 2016

Με πνευματική χαρά και εκκλησιαστική λαμπρότητα η Λευκωσία εόρτασε τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών και Ομολογητού Κασσιανού του Ρωμαίου. Φέτος, η μνήμη του Αγίου τιμήθηκε κανόνικα στις 28 και 29 Φεβρουαρίου 2016.

Το εσπέρας της Κυριακής, 28 Φεβρουαρίου 2016, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι.ν. Αγίου Κασσιανού στη Λευκωσία.

Τη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής, 29 Φεβρουαρίου 2016, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και μαζί του, ο εφημέριος της ημικατεχόμενης ενορίας, Οικονόμος π. Γεώργιος Μελέτης, ο Πρωτ. π. Μάριος Δημητρίου, ο Οικονόμος π. Αντώνιος Στυλιανού, ο π. Σταύρος Αναστασίου και ο διάκονος π. Ανρέας Ματέι.

Στο κήρυγμά του στον Εσπερινό, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στη ζωή και τους πνευματικούς αγώνες του Οσίου Κασσιανού, ο οποίος “έδωσε αίμα και έλαβε πνεύμα και άφησε τις χαρές αυτού του κόσμου. Έγραψε λόγους παρηγορητικούς, όπου ξεσκεπάζει τις παγίδες του διαβόλου, ο οποίος προσπαθεί νυχθημερόν να μας εμπαίζει”.

Συνδέοντας τις περικοπές που είχαν διαβαστεί το πρωί στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο (του ασώτου υιού και του σπλαχνικού Πατέρα) ο επίσκοπος είπε ότι “τόσο γρήγορα, μέχρι να φθάσουμε στον εσπερινό βρήκαμε τον άνθρωπο, ο οποίος πίστεψε, ομολόγησε και αγωνίστηκε στη ζωή του να κάνει πράξη, μέσα από την ελεύθερη επιλογή της πορείας της ζωής του, τον λόγο του Κυρίου. Λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ότι, εάν δεν είχαμε την Αγία Γραφή και διατηρείτο μέσα στους αιώνες μόνο αυτή η παραβολή που ακούσαμε σήμερα, του ασώτου υιού ή του σπλαχνικού Πατέρα, ήταν ικανή να σωθεί ο κόσμος”.

“Πλησιάζει η Σαρακοστή και μας προετοιμάζει ο Απόστολος Παύλος, με το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, ότι ενώ μπορούμε να κάνουμε ό, τι θέλουμε και να φάμε ό, τι θέλουμε, δεν μας είναι πάντα ωφέλιμο. Πάντα μοι έξεστιν αλλ΄ ού πάντα συμφέρει, λέει ο Απόστολος. Και καταλήγει λέγοντας, μή λησμονείτε διότι εξαγοραστήκαμε τιμής, με το τίμιο αίμα επί του σταυρού. Έτσι, καλούμαστε, μιμούμενοι, των αναλογιών τηρουμένων, την απλότητα του Αγίου Κασσιανού, την επιμονή και εμμονή του στην αγάπη του Χριστού, να έχουμε επίγνωση ότι μας εξαγόρασε ο Εσταυρωμένος Χριστός με το τίμιό Του αίμα. Καλούμαστε να δοξολογήσουμε τον Θεό και με το σώμα μας και με την ψυχή μας”.

Προσευχόμαστε η χάρη και η ευλογία του Θεού, με τις πρεσβείες του Οσίου Κασσιανού του Ρωμαίου να στηρίζει και να διασφαλίζει την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Αγ. Κασσιανός 28 Φεβ. 2016Αγ. Κασσιανός 28 Φεβ. 2016Αγ. Κασσιανός 29 Φεβ. 2016Αγ. Κασσιανός 28 Φεβ. 2016Αγ. Κασσιανός 28 Φεβ. 2016Αγ. Κασσιανός 29 Φεβ. 2016

Print Friendly, PDF & Email

Share this post