Συνάντηση Μακαριωτάτου με το Ρώσο αξιωματούχο κ. Αλεξάντερ Ρομάνοβιτς (6 Μαΐου 2016)

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Συνάντηση Μακαριωτάτου με το Ρώσο αξιωματούχο κ. Αλεξάντερ Ρομάνοβιτς (6 Μαΐου 2016)

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β` είχε το πρωί της Παρασκευής, 6 Μαΐου 2016, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος «Μια Δίκαιη Ρωσία» Αλεξάντερ Ρομάνοβιτς, στην παρουσία του Πρόεδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου και αντιπροσωπείας του κόμματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στην Αρχιεπισκοπή, ο Ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε εκ μέρους του κόμματός του τις ευχές για λύση του Κυπριακού προβλήματος και την επικράτηση των δικαίων του λαού, ενώ όπως είπε, «ελπίζουμε ότι η Κύπρος θα είναι μία χώρα και ευτυχισμένη χώρα». Από την πλευρά μας, πρόσθεσε, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό στη Ρωσία.

Αναφέρθηκε εξάλλου στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΕΚ, την Πέμπτη, λέγοντας ότι η συνεργασία θα είναι πολύπλευρη στο μέλλον, με ανταλλαγές μεταξύ των οργανώσεων της νεολαίας και των γυναικών, καθώς και στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συμβάλει στην επιλογή της Κύπρου από τους Ρώσους τουρίστες κατά το φετινό καλοκαίρι.

Είπε εξάλλου ότι με την ηγεσία της ΕΔΕΚ συζήτησαν μεταξύ άλλων το Συριακό, αλλά και την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Ο κ. Ρομάνοβιτς είπε τέλος ότι αποχωρεί σήμερα από την Κύπρο με καλές εντυπώσεις.

Από την πλευρά του, Μακαριώτατος ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ, κατόπιν πρόσκλησης της οποίας ο κ. Ρομάνοβιτς επισκέπτεται την Κύπρο και είπε ότι ανταλλάξανε απόψεις για διάφορα θέματα που αφορούν τον Κυπριακό και ρωσικό λαό.

Είπε παράλληλα ότι ενημέρωσε τον Ρώσο αξιωματούχο για την οργάνωση και παρουσία της κυπριακής Εκκλησίας, λέγοντας ότι μπορεί να είμαστε μια μικρή Εκκλησία, αλλά έχουμε μια δυναμική παρουσία στην ορθόδοξη οικογένεια.

Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων θα ωφεληθούν, ενώ ανέφερε αστειευόμενος ότι «πολύ περισσότερα θα πάρουμε εμείς από τη μεγάλη Ρωσία παρά οι Ρώσοι από την μικρή Κύπρο».

Σε δηλώσεις του ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι πάρα πολύ σημαντική, ειδικά σε αυτή την περίοδο. Η ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι επιτακτική αναγκαιότητα στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα, είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρόσθεσε ότι σε αυτή τη δύσκολη φάση για το Κυπριακό και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για μια δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση, η Ρωσική Ομοσπονδία, με την εμπλοκή της στις διαδικασίες επίλυση του Κυπριακού, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο.

Είπε τέλος ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχιστεί η προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, αλλά και η επέκταση της σε άλλα κόμματα, τα οποία ανήκουν σε ορθόδοξες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Στόχος είπε, είναι να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τον τουρκικό επεκτατισμό και να δώσουμε την προοπτική επιβίωσης και της πατρίδας και της θρησκείας μας, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post