Κυριακή του Θωμά (12 Μαΐου 2024)

Ψηλάφηση του Θωμά

Κυριακή του Θωμά (12 Μαΐου 2024)

Χριστός Ανέστη!

Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται του Θωμά ή Αντίπασχα ή Καινή (καινούρια) Κυριακή. Από σήμερα ξεκινά να εορτάζεται η Κυριακή, ως ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου.

Η συνάντηση των μαθητών με τον Διδάσκαλο, παρουσία και του Θωμά, θεωρείται από την Εκκλησία η ισχυρότερη μαρτυρία της Αναστάσεως του Θεανθρώπου.

Ο Απ. Θωμάς ποθούσε να βεβαιωθεί ότι ο Ιησούς αναστήθηκε, όμως με την πρόσκληση Του να ψηλαφίσει, ομολόγησε «ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Αυτή είναι η πιο άμεση μαρτυρία για τη θεότητα του Χριστού και δίκαια θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες αλήθειες της Καινής Διαθήκης.

Δικαιολογημένα οι πιστοί αναφωνούν μαζί με τον υμνογράφο: «ω καλή απιστία του Θωμά!».

Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς ας είναι παράδειγμά μας, ώστε να μιμηθούμε την πηγαία πίστη και τη θαρραλέα ομολογία του, ζώντας μέσα στη χαρά και την αισιοδοξία του ανέσπερου φωτός της λαμπροφόρου Αναστάσεως.

Επίσης, εορτάζουμε, τη μνήμη των Αγίων Πατέρων Επιφανίου Κωνσταντίας Κύπρου και Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Επιφάνιος γεννήθηκε γύρω στο 315 μ.Χ. στην Παλαιστίνη. Αναδείχθηκε σε σπουδαίο εκπρόσωπο του Ορθόδοξου μοναχισμού και έγινε ηγούμενος μεγάλης αδελφότητας μοναχών. Κατόπιν παρακίνησης του Μεγάλου Ιλαρίωνος, ο Επιφάνιος ήρθε στην Κύπρο και ανέλαβε ως Αρχιεπίσκοπος το θρόνο της Εκκλησίας τής Κύπρου από το 367 έως την κοίμηση του γύρω στο 403.

Σήμερα, εορτάζει, μεταξύ άλλων, η Βασιλική του Αγίου Επιφανίου στη Σαλαμίνα, η ομώνυμη κοινότητα στην επαρχία Λευκωσίας, ο νεόδμητος ναός στην κωμόπολη Λύμπια, στη Δρούσια και τα Μέσανα στην Πάφο και τα παρεκκλήσια στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, το Λιοπέτρι και στην Αγία Νάπα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Καθώς και ο περικαλλής ναός του Ευαγγελιστή Μάρκου στον Αρχάγγελο Λευκωσίας εκ μεταθέσεως της μνήμης του.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post