Εκδημία Αρχιμανδρίτη Φώτιου Κωνσταντινίδη

Εκδημία Αρχιμανδρίτη Φώτιου Κωνσταντινίδη

Εκοιμήθη, σήμερα Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016, ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Φώτιος Κωνσταντινίδης.

Ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Σ. Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1927 στον Στρόβολο. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του (1940), το Παγκύπριο Γυμνάσιο (1946) και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1953). Διάκονος χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’, στις 6 Ιουλίου 1952, και πρεσβύτερος στις 16 Μαΐου 1954, οπότε χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Το 1953 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και από το 1955 ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου και Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Συμμετείχε στον Αγώνα της ΕΟΚΑ και φυλακίσθηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες (14 Σεπτ. 1957 – 22 Φεβρ. 1959). Μετά την Ανεξαρτησία υπηρέτησε επίσης στον τομέα της πνευματικής καθοδήγησης των στρατευομένων νέων της Κύπρου και της Ελλάδας, που στελέχωναν την Εθνική φρουρά οι πρώτοι, και την ΕΛΔΥΚ και τη Mεραρχία οι δεύτεροι. Ασχολήθηκε ακόμη με τη συγγραφή μελετών για διάφορα εκκλησιαστικά και ιστορικά θέματα και εξέδωσε δεκαέξι βιβλία. Για την εθνική και πνευματική του δράση τιμήθηκε από τη Σχολή Ευελπίδων, τη Στ’ Μεραρχία Πεζικού της Ελλάδας, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, το Σύνδεσμο Πολιτικών Κρατουμένων, το Δήμο Στροβόλου (1994), το σωματείο «Κεραυνός» Στροβόλου (2004) και πολλούς άλλους φορείς.

Ακολουθώντας την προτροπή του Χριστού προς τον πλούσιο νέο «διάδος πτωχοῖς καί ἔξεις θησαυρόν ἐν οὐρανῷ καί δεύρο ἀκολούθει μοι» (Λουκ. 18, 22), κατέστη μέγας δωρητής πολλών ιερών ναών της νήσου μας και παράλληλα στήριγμα και βοηθός πολλών εμπερίστατων συνανθρώπων μας.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου αύριο, Σάββατο, 28 Μαΐου 2016 και ώρα 10 π.μ.
Την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο θα εκπροσωπήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Αρχιμανδρίτης Φώτιος Κωνσταντινίδης

Print Friendly, PDF & Email

Share this post