Εκδήλωση στη μνήμη του Αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου, στην γενέτειρά του Παναγιά (13 Αυγούστου 2016)

Εκδήλωση στη μνήμη του Αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου, στην γενέτειρά του Παναγιά (13 Αυγούστου 2016)

Το Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του Αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’ με την ευκαιρία της 103ης επετείου από την ημερομηνία γεννήσεώς του. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη γενέτειρά του, την κοινότητα Παναγιάς της Πάφου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρισάγιο, το οποίο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Κατόπιν, ο Επίσκοπος σε σύντομο χαιρετισμό, εξέφρασε την συγκίνηση που βρίσκεται στην κοινότητα της Παναγιάς που γέννησε και μεγάλωσε τον αοίδιμο Εθνάρχη Μακάριο. Εμπνευσμένος από τον στίχο του σοφού Σολομώντα: «δίκαιος ως φοίνιξ ανθήσει και ωσεί η κέδρος η εν τω Λιβάνω πληθυνθήσεται» (Σοφ. Σολ. 91:13), χαρακτήρισε τον Εθνάρχη Μακάριο δίκαιο άνθρωπο, ο οποίος άνθισε όπως τον φοίνικα και πλήθυνε όπως τον κέδρο τότε στον Λίβανο, με το έργο και την προσφορά του στον τόπο μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε καλωσόρισμα από την κ. Έλλη Παπαδοπούλου από μέρους του Συνδέσμου Αποδήμων Παναγιάς, έπειτα ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Παύλος Παπαπαύλου, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Κάδη, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η εκδήλωση. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου. Στη συνέχεια ακολούθησε Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από οργανωμένο μουσικό συγκρότημα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, ο εκ της Παναγιάς καταγόμενος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αδαμάντιος Κυκκώτης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χαρίτων Εγκλειστριώτης και ο ιερέας της κοινότητος π. Λαμπριανός Γεωργίου, βουλευτές, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, τα οργανωμένα σύνολα του χωριού και πλήθος κόσμου.

Την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Παναγιάς, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου συμπαραστατούμενου από τους Αρχιμανδρίτη Αδαμάντιο Κυκκώτη και πρεσβύτερο Λαμπριανό Γεωργίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο θαύμα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής με τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ιχθύων όσο και στην προσωπικότητα του Αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου της Κύπρου, Μακαρίου του Γ’.

Ο Επίσκοπος επεσήμανε ότι ο αοίδιμος Εθνάρχης Μακάριος προσέφερε πολλά στον τόπο μας και αναδείχθηκε σε οικουμενικό άνθρωπο. Γι΄ αυτό και είναι διαρκώς στη μνήμη μας και δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε. Παρόλα αυτά, ενώ πολλοί τον αγάπησαν, λίγοι τον είχαν κατανοήσει και πολλοί τον είχαν λοιδορήσει και ζηλοφθονήσει.

Απευθυνόμενος στους συγχωριανούς του Εθνάρχη Μακαρίου και τους απογόνους τους επισήμανε την τιμή και την ευθύνη που έχουν να πορεύονται στα βήματα και την πορεία που εκείνος χάραξε και άφησε παρακαταθήκη για την πατρίδα μας και για τον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο της υφηλίου. Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε τις πατρικές ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο για την κανονική άδεια τέλεσης Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου του Γ΄.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Ραφαήλ Μισιαούλης – Φοιτητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

Ομιλία του τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Εθνάρχη Μακάριο 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post