Εορτασμός του Τιμίου Προδρόμου, πολιούχου της κοινότητος Άσσιας, στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέου Πλατύ Αγλαντζιάς (28-29 Αυγούστου 2016)
Η Αγία μας Εκκλησία, στις 29 Αυγούστου, εορτάζει την αποτομή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
Τη Κυριακή 28 Αυγούστου 2016, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέου Πλατύ Αγλαντζιάς προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και τη συμμετοχή των ιερέων της Ενορίας και δύο εκ των Ασσιωτών κληρικών, οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαος Παναγή και π. Παντελεήμων Κωνσταντίνου.
Επίσης παρευρέθηκαν πλήθος εκτοπισμένων από την Άσσια με επικεφαλής τον Κοινοτάρχη κ. Γιώργο Ιωάννου και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια», κ. Νίκο Λεοντίου, καθώς και τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους των δύο Ενοριών Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου.
Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου και τόνισε ότι, σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, δεν γεννήθηκε άνθρωπος από γυναίκα μεγαλύτερος από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Την αλήθεια αυτή την επαναλαμβάνουν με έμφαση τα Εσπέρια Προσόμοια της εορτής του Αγίου. Είναι ο τελευταίος και ο πρώτος διά του οποίου ολοκληρώνεται η πρώτη συμφωνία του Θεού με τον άνθρωπο, η Παλαιά Διαθήκη και ανοίγει η Καινή Διαθήκη. Ετοιμάζεται διά του Προδρόμου, η φανέρωση του Μεγάλου Μυστηρίου της Ενανθρωπήσεως και της παρουσίας στον κόσμο του Υιού και Λόγου του Θεού. «Ιδού ο αμνός του Θεού, ο αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου», εφώνησε ο Πρόδρομος μόλις είδε τον Κύριο να πλησιάζει στον Ιορδάνη ποταμό. Η σχέση του Σωτήρα Χριστού, με τον Τίμιο Πρόδρομο εκφράζεται και στον τρόπο εξεικόνισης του Ιωάννη στα αριστερά του Χριστού. Ιδιαίτερα αυτό φαίνεται στο θέμα της εικόνας της Δεήσεως, όπως ανέφερε ο Επίσκοπος, όπου στα δεξιά τοποθετείται η Παναγία Μητέρα Του.
Στη συνέχεια, έκανε μνεία για την φυλάκιση του Ιωάννου του Βαπτιστού από τον Ηρώδη, λόγω του ότι ήταν άγιος, αυθεντικός άνθρωπος και ο λαός τον τιμούσε και τον σεβόταν. Έτσι, την ημέρα των «απαισίων γενεθλίων» του ο Ηρώδης, πραγματοποίησε συμπόσιο και προσκάλεσε να χορέψει την Σαλώμη, θυγατέρα της Ηρωδιάδος. Ο ενθουσιασμός του άρχοντα, αλλά και των συνδαιτημόνων, ήταν πολύ μεγάλος και υποσχέθηκε να της προσφέρει οτιδήποτε του ζητήσει ακόμη και το μισό του βασίλειο. Τότε, η Σαλώμη διαβουλεύθηκε με την μητέρα της και ζήτησε την κεφαλή του Βαπτιστή επί πίνακι. Αμέσως, ο Ηρώδης στο άκουσμα αυτής της επιλογής «λυπήθηκε επίπλαστα και πρόσκαιρα», σύμφωνα με το Κοντάκιο της Εορτής. Έτσι, ήταν διπλός ο λόγος της φαινομενικής λύπης. Πρώτον, δεν μπορούσε να αθετήσει τον όρκο του και δεύτερον τον απασχολούσε η γνώμη των συνδαιτημόνων, για το τι θα έλεγαν οι φίλοι του. Η έγνοια αυτή παραμένει διαχρονική στη σκέψη των ανθρώπων. Ένα ερώτημα καίριο κάθε εποχής, τι θα πουν οι άλλοι για εμάς.
Ο Μεσαορίας Γρηγόριος, παρότρυνε το εκκλησίασμα όπως όλοι παρακαλέσουμε τον Πολυεύσπλαχνο και Πανοικτίρμονα Θεό να μας χαρίζει υπομονή, μεταμέλεια, σοφία, αγωνιστικότητα και αγάπη προς τον κάθε συνάνθρωπό μας. Αυτό είναι το μαρτύριο που ζει ο χριστιανός στον καθημερινό του βίο, αλλά και η ορθή οδός για να ζήσουμε τη χαρά της ελευθερίας των ψυχών μας και της πατρίδας μας, παραμένοντας ενωμένοι με τον Σωτήρα Χριστό και ενωμένοι μεταξύ μας.
Μετέφερε τις πατρικές ευχές και τις ευλογίες, καθώς επίσης τον έπαινο και τα συγχαρητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου, προς τον Πρόεδρο της κοινότητος Άσσιας, προς τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια», και προς όλους τους προέδρους των οργανωμένων συνόλων, καθώς και τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους των δύο ενοριών της Άσσιας (Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου).
Επισήμανε ο Επίσκοπος ότι οι Ασσιώτες κρατάνε αναμμένη την φλόγα της μνήμης, ένεκα των πολλών αγνοουμένων, αλλά και των αρκετών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους παρόντες Ασσιώτες ιερείς, Πρωτοπρεσβύτερους π. Νικόλαο Παναγή και π. Παντελεήμονα Κωνσταντίνου, καθώς επίσης τους ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της ενορίας Απ. Ανδρέα Πλατύ, για την φιλοξενία.
Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, προσέφερε βιβλίο – δώρο για τις κατεχόμενες εκκλησίες και την χριστιανική τέχνη, του κ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου, στην κυρία Γιαννούλα Φραγκοπούλου Δαβίδ, από την Άσσια για την φροντίδα και το σεβασμό της στη διαφύλαξη του ιερού κειμηλίου του εικονίσματος του Τιμίου Προδρόμου της Άσσιας.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού αναπέμφθηκε δέηση για τους εγγύς και τους μακράν κατοίκους της κοινότητος Άσσιας και την ταχεία επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, καθώς και την ανεύρεση των αγνοουμένων. Επίσης, τελέσθηκαν μνημόσυνα των κληρικών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, κοινοταρχών, διδασκάλων και ευεργετών της Άσσιας, και όλων των τεθνεώτων πριν και μετά την εισβολή του 1974. Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνος του Τιμίου Προδρόμου πέριξ του Ιερού Ναού.
Στη συνέχεια, στο προαύλιο του Ναού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στους πεσόντες και αγνοουμένους της κοινότητος με την οργανωτική ευθύνη του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια», παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας, βουλευτών, του Δημάρχου Αγλαντζιάς κ. Κώστα Κόρτα, του Προέδρου της Κοινότητος Άσσιας κ. Γιώργου Ιωάννου, εκπροσώπων των οργανωμένων συνόλων, και πολλών χωριανών.
Ακούστηκαν διηγήματα, ποιήματα και τραγούδια για την Άσσια και την κατεχόμενη πατρίδα μας. Το πιο συγκινητικό ήταν οι αφηγήσεις τριών κρατουμένων αιχμαλώτων τόσο στην κωμόπολη και το Γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία όσο και στα Άδανα της Μικράς Ασίας.
Ανήμερα της εορτής ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον ίδιο Ιερό Ναό.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας