Το ψευδοκράτος παρεμβάλλει εμπόδια για τη συντήρηση της Ι.Μ. Αγ.Παντελεήμονος στη Μύρτου

Το ψευδοκράτος παρεμβάλλει εμπόδια για τη συντήρηση της Ι.Μ. Αγ.Παντελεήμονος στη Μύρτου

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Παύλος με επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τους Πρέσβεις των χωρών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους Γενικούς Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ουνέσκο, καθώς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγγέλλει με ιερή αγανάκτηση τις κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας και το ψευδοκράτος του Ταλάτ γιατί παρεμβάλλουν εμπόδια για τη συντήρηση της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία βρίσκεται στην κατεχόμενη Μύρτου και ανήκει στην ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και απειλείται με κατάρρευση. Μέχρι το 1974 η Μονή βρισκόταν σε άριστη κατάσταση και λειτουργία.
Όπως σημειώνει ο Μητροπολίτης Παύλος, μετά την τουρκική εισβολή, η Μονή χρησιμοποιείτο ως στρατώνας των τουρκικών στρατευμάτων και ήταν απροσπέλαστη.  Όταν πριν λίγα χρόνια κατέστη ετοιμόρροπη και την εγκατέλειψε ο κατοχικός στρατός δημιουργήθηκαν ελπίδες για διάσωσή της.
Δυστυχώς, αναφέρει στην επιστολή του ο Πανιερώτατος, όλες οι προσπάθειες για διάσωση του Ιερού Ναού και των κτιρίων της Μονής απέβησαν άκαρπες γιατί προσέκρουσαν στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας, η οποία δια των κατοχικών δυνάμεων και των εδώ εκπροσώπων της, εμποδίζει την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας για συντήρηση της Μονής, ακόμη και κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών συνομιλιών.
Είναι ντροπή, για την ανθρωπότητα, τονίζει ο Μητροπολίτης, αρχές του 21ου αιώνα να ανέχεται την καταστροφή μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τέλος, καλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Αμερικής, τις κυβερνήσεις των χωρών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους Διεθνείς Οργανισμούς, έχοντας υπόψη ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συντηρεί και διαφυλάττει τα μουσουλμανικά τεμένη και μνημεία στις ελεύθερες περιοχές της νήσου, να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να διαφυλαχθούν και συντηρηθούν τα κατεχόμενα χριστιανικά μνημεία και να εξαναγκασθεί η Τουρκία όπως σεβαστεί επιτέλους μετά από τόσα χρόνια το Διεθνές Δίκαιο και αποσύρει τα στρατεύματα και τους εποίκους της από το Νησί μας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post