Ο Εορτασμός του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μάμαντος στο Μενεού και το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Αγγλισίδες
Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016, οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Κοντέας εόρτασαν την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος, στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος, Συνοικισμού Μενεού. Να αναφερθεί ότι στην Κοντέα υπήρχε παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Μάμα, το οποίου σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Προδρόμου, ο οποίος κατάγεται από την Κοντέα. Παρέστη εκκλησιαζόμενος ο τελευταίος ιερέας της κοινότητος Κοντέας πριν την Τουρκική Εισβολή του 1974, π. Αναστάσιος Φραγκίσκος.
Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Ευαγγελικής περικοπής του άσπλαχνου δούλου. Εξήγησε πρωτίστως, την έννοια της λέξεως «παραβολή» δίνοντας την ερμηνεία ότι πρόκειται για διηγήσεις, τις οποίος αξιοποιούσε ο Ιησούς Χριστός, από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δηλ. πράγματα που εφαρμόζονται σε διάφορες ανάλογα εποχές, για να διδάξει τους ανθρώπους και τότε και σήμερα.
Ο Μεσαορίας Γρηγόριος παρότρυνε το εκκλησίασμα να γίνουμε όλοι περισσότερο συγχωρητικοί, ανεκτικοί, οικτίρμονες και ελεήμονες μιμούμενοι τον ίδιο τον Δημιουργό και Πατέρα μας.
Στο τέλος της ομιλίας του, μετέφερε τις πατρικές ευλογίες και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο για την κανονική άδεια τελέσεως της Θείας Λειτουργίας, τον ιερέα και την Εκκλησιαστική Επιτροπή για την φιλοξενία που παρείχαν τόσο στον ίδιο, όσο και στους εκτοπισμένους της Κοντέας. Έγινε δέηση για τους απανταχού Κοντεάτες και Μνημόσυνο για τους τεθνεώτες.
Στις 11:00 π.μ. της ίδιας ημέρας, ο Θεοφιλέστατος μετέβη στον ιερό ναό Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες. Οι εκτοπισμένοι της Πυργάς Μεσαορίας πραγματοποίησαν σύναξη με την ευκαιρία της εορτής του εν Χώναις θαύματος του πολιούχου της Πυργάς Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Ο Θεοφιλέστατος με τη συμμετοχή των πιστών τέλεσε Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο την Απαλαιστρίτισσα και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ της Πυργάς.
Να σημειωθεί ότι η Πυργά Μεσαορίας έχει μεγαλοπρεπή Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ αφιερωμένο στο εν Χώναις θαύμα. Επίσης νοτιοδυτικά της κοινότητας, υπάρχουν τα ερείπια του Ναού της Παναγίας της Απαλαίστρας. Εκεί υπάρχουν μαρτυρίες ότι, εκτός από το Ναό που εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, παλαιότερα υπήρχε Μετόχιο της Μονής της Παναγίας της Απαλαιστρίτισσας της Κοντέας. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες ότι στον κάμπο νότια της Πυργάς προς την Σίντα, υπήρχε εκκλησία του Αγίου Σάββα.
Στο τέλος της Ακολουθίας, σε σύντομο λόγο του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε συνοπτικά στο θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και συνεχάρη τους υπεύθυνους του Κοινοτικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για την οργάνωση και συνεργασία τους για την σύναξη όλων των χωριανών.
Επίσης, επαίνεσε τους ανθρώπους που μεταλαμπαδεύουν την φλόγα της επιστροφής στα παιδιά και τα εγγόνια τους, και τους μαθαίνουν τα εκκλησιαστικά δρώμενα που γινόντουσαν πριν το 1974 στην πατρογονική τους γη.
Κλείνοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε τις ευχές, τον έπαινο και τις πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και την προτροπή του, όπως συνεχίζουν να αγωνίζονται με τον ίδιο ζήλο για την διατήρηση του πόθου της επιστροφής στα κατεχόμενα χωριά μας. Επίσης, τους κάλεσε να παραμένουν ενωμένοι και συνεργάσιμοι για την επιτυχία και την πρόοδό τους και των παιδιών τους.
Ακολούθησε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή στην Πυργά και Τρισάγιο για ανάπαυση πάντων των τεθνεώτων πριν και μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Στη συνέχεια ακολούθησε η Λιτανεία πέριξ του ναού, τιμώντας τον Αρχάγγελο και ενθυμούμενοι την περιπλάνηση του Αδάμ και την έξοδό του από τον Παράδεισο και την δική μας επιστροφή εν Χριστώ Ιησού.
Η σύναξη ολοκληρώθηκε με συνεστίαση όλων των χωριανών.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας