Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στο 1ο Ετήσιο Διεθνές συνέδριο με θέμα τον αυτισμό (διάγνωση, θεραπεία και έρευνα)

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στο 1ο Ετήσιο Διεθνές συνέδριο με θέμα τον αυτισμό (διάγνωση, θεραπεία και έρευνα)

Στη παρουσία δεκάδων επιστημόνων από αρκετές χώρες του κόσμου άρχισε την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016, τις εργασίες του στο ξενοδοχείο Coral Beach Hotel & Resort στην Πάφο, το 1ο Ετήσιο Διεθνές συνέδριο με θέμα τον αυτισμό (διάγνωση, θεραπεία και έρευνα) το οποίο διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Magic Always Happens».

Το συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, τελεί υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Μιλώντας στο Ygeia-News o διοργανωτής του συνεδρίου, ψυχολόγος Δρ Νεόφυτος Παπανεοφύτου εξέφρασε τη χαρά του για την όλη διοργάνωση, αφού όπως είπε «πρόκειται για ένα πολυεπιστημονικό συνέδριο στον τομέα του αυτισμού, το οποίο διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Κάτι μαγικό πάντα συμβαίνει» που λειτουργεί στην Αμερική –  τώρα και στη Κύπρο». Στόχος είπε ο Δρ Παπανεοφύτου, «είναι η χώρα μας, η Κύπρος, να γίνει παγκόσμιο κέντρο σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και παιδείας, και γενικά σε θέματα αυτισμού».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι, διεθνούς φήμης καθηγητές από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για θέματα που αφορούν: Τεχνολογία και Αυτισμός, Ψυχολογία, Ρομποτική, Χορός, Αρχιτεκτονική, Νομική, Θεραπείες και Αυτισμός, Εργοδοτικά, Εκπαίδευση, Αθλητισμός, Τοξίνες και Εμβόλια, και άλλα.

Τις εργασίες του συνεδρίου μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι γονείς παιδιών με αυτισμό, είπε ο Δρ Παπανεοφύτου και πρόσθεσε ότι «φιλοδοξούμε ότι θα έρθουν κοντά διάφοροι άλλοι οργανισμοί, παγκόσμιοι όσο και τοπικοί παράγοντες ούτως ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε με πράξεις και όχι με λόγο τον συνάνθρωπό μας. Ιδιαίτερα ανθρώπους που είναι άνω των 18 τους οποίους δεν παραμελούμε αλλά ξεχνούμε ότι υπάρχουν. Συνήθως η αναφορά γίνεται για παιδιά». Συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια τόνισε ο Δρ Παπανεοφύτου, είναι η Εκκλησία της Κύπρου. «Οφείλω να ευχαριστήσω και ομολογώ ότι δίχως τη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Κύπρου και ιδιαίτερα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Επίσης ευχαριστούμε τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας όπως επίσης και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος έχει θέσει το συνέδριο υπό την υψηλή του προστασία».

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος, καλωσορίζοντας τους σύνεδρους είπε ότι «η Εκκλησία της Κύπρου στο πλαίσιο της έμπρακτης αγάπης της προς τον κάθε πάσχοντα συνάνθρωπό μας, έκρινε ότι επιβάλλεται να συμπαρασταθεί ηθικά και οικονομικά στην επιστημονική πρωτοβουλία  που ανέλαβε ο κύπριος επιστήμονας Δρ Νεόφυτος Παπανεοφύτου, ο οποίος ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Κάτι μαγικό πάντα συμβαίνει» που αποσκοπεί στο να θέσει επιστημονικά θεμέλια για θεραπεία των παιδιών με αυτισμό».

«Οραματιζόμεθα τη δημιουργία ενός διεθνούς διεπιστημονικού κέντρου παροχής υπηρεσιών με διπλή λειτουργία», είπε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε ότι το κέντρο αυτό «Θα χρησιμεύει ως κέντρο για τη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, προσφέροντας θεραπεία, εκπαίδευση και φροντίδα με βάση τις τελευταίες διεθνώς καθιερωμένες βέλτιστες πρακτικές. Το κέντρο θα βοηθήσει το κάθε παιδί στην επίτευξη των δυνατοτήτων του, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανεξαρτησία, η ενσωμάτωσή του στο σπίτι, στο σχολείο και αργότερα στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ήδη με βαθύτατη χαρά πληροφορούμεθα από διακεκριμένους επιστήμονες ότι ο αυτισμός είναι ασθένεια που θεραπεύεται».

Ένα τέτοιο κέντρο υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, «θα χρησιμεύει επίσης ως ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο, για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών και στρατηγικών για να φιλοξενήσει και να εφαρμόσει  αυτές τις μορφές θεραπείας». «Επιπλέον οι ερευνητές, οι κλινικοί γιατροί, γενετιστές, θα οργανώνουν τακτικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια προκειμένου να ανακοινώνονται τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα στο τομέα αυτό και να μελετώνται τρόποι εφαρμογής των νέων επιστημονικών μεθόδων θεραπείας του αυτισμού».

Κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας η κ. Λεοντία Παυλίδου, επιθεωρήτρια ειδικής εκπαίδευσης  Λεμεσού και Πάφου. «Το Υπουργείο Παιδείας», είπε η κ. Παυλίδου, «προσπαθεί να προσφέρει πάντοτε το καλύτερο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, περιλαμβανομένων και των αυτιστικών παιδιών και για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως τα οποία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Το υπουργείο πρόθυμα προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες όσον αφορά τα σχολεία, τις ειδικές μονάδες και τα ειδικά σχολεία. Πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους γονείς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

«Με την εφαρμογή του Νόμου 1999 – 2014 το υπουργείο προσφέρει τις διάφορες υπηρεσίες  στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, προσφέρει την εκπαίδευση, την αξιολόγηση, τα ατομικά προγράμματα, τη μεταφορά τους καθώς και ειδικές παροχές όπως λογοθεραπεία, υδροθεραπεία, φυσιοθεραπεία και άλλα χρήσιμα προγράμματα. Το υπουργείο προσπαθεί πάντοτε  να προσφέρει ότι περισσότερο μπορεί  στα πλαίσια των δυνατοτήτων του», επεσήμανε η κ Παυλίδου.

Πηγή: ygeia-news.com

Ακολουθεί το μήνυμα της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στο 1ο Ετήσιο Διεθνές συνέδριο με θέμα τον αυτισμό (διάγνωση, θεραπεία και έρευνα):

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

CORAL BEACH, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 

ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΟΙ,

Η αποστολή τής Εκκλησίας μας μέσα στα κοινωνικά δρώμενα είναι ταυτισμένη με τη θεία εντολή τής Αγάπης, όπως μας την δίδαξε και την εφάρμοσε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Και όντως, η Εκκλησία Κύπρου υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στο ύψιστο αυτό ηθικό της χρέος∙ γι’ αυτό άλλωστε και στη συνείδηση τού λαού μας καθιερώθηκε ως «Μητέρα Εκκλησία».

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια τής έμπρακτης αγάπης προς τον κάθε πάσχοντα συνάνθρωπό μας, η Εκκλησία Κύπρου έκρινε ότι επιβάλλεται να συμπαρασταθεί και ηθικά και οικονομικά στην επιστημονική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κύπριος επιστήμονας Δρ. Νεόφυτος Παπανεοφύτου, ο οποίος ίδρυσε και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΚΑΤΙ ΜΑΓΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ» ο οποίος αποσκοπεί να θέσει τα επιστημονικά θεμέλια για θεραπεία των παιδιών με «αυτισμό».

Προς επιτυχία του σκοπού αυτού η Εκκλησία ανέλαβε τον συντονισμό με τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και σε συνεργασία με τον Δρα Παπανεοφύτου οργάνωσε το παρόν επιστημονικό συνέδριο.

Οι οραματισμοί μας είναι πολύ υψηλοί και συνάδουν με το πνεύμα τής αγάπης τής Εκκλησίας και με τον δυναμισμό του λαού μας.

Συγκεκριμένα οραματιζόμεθα τη δημιουργία ενός διεθνούς   διεπιστημονικού κέντρου παροχής υπηρεσιών με διπλή λειτουργία.

Πρώτον, θα χρησιμεύει ως κέντρο για τη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών τού φάσματος τού αυτισμού, προσφέροντας θεραπεία, εκπαίδευση και φροντίδα, με βάση τις τελευταίες διεθνώς καθιερωμένες βέλτιστες πρακτικές. Το κέντρο θα βοηθήσει το κάθε παιδί στην επίτευξη των δυνατοτήτων του, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανεξαρτησία, η ενσωμάτωση του στο σπίτι, στο σχολείο και αργότερα στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ήδη με βαθύτατη χαρά πληροφορούμεθα από διακεκριμένους επιστήμονες ότι ο αυτισμός είναι ασθένεια την οποία η Επιστήμη δύναται να θεραπεύσει.

Δεύτερον, θα χρησιμεύει ως ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο, για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών και στρατηγικών για να φιλοξενήσει και να εφαρμόσει αυτές τις μορφές θεραπείας. Επιπλέον, οι ερευνητές, οι κλινικοί γιατροί, γενετιστές, θα οργανώνουν τακτικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια προκειμένου να ανακοινώνονται τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα αυτό και να μελετώνται τρόποι εφαρμογής των νέων επιστημονικών μεθόδων θεραπείας του αυτισμού.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κύπρος μας επιβάλλεται όπως, προϊόντος τού χρόνου, καταστεί κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Και τούτο γιατί συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα. Βρίσκεται στο μέσο τριών Ηπείρων, της Ευρώπης, τής Ασίας και της Αφρικής. Έχει άριστο κλίμα, άριστες συγκοινωνίες, άριστες επικοινωνίες και προ πάντων άριστο ιατρικό προσωπικό, που διαπρέπει στο εξωτερικό. Είναι η ώρα όλους αυτούς τους λαμπρούς επιστήμονες να τους φέρουμε στην πατρίδα που τους γέννησε και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο προς τους ασθενείς μας αλλά και προς τους λαούς τού Μεσογειακού χώρου.

Επί πλέον, αυτή τη στιγμή η δυναμική Κύπρος διαθέτει τρεις ιατρικές Σχολές, μία κρατική και δύο ιδιωτικές, που συνεργάζονται με αντίστοιχες Σχολές τής Αγγλίας.   Οι Σχολές αυτές εδραιώνουν τη μεθοδολογία τής διδασκαλίας τους και των επιστημονικών τους εφαρμογών και ερευνών σύμφωνα με τις πιο αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές. Αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ένα νέο επιστημονικό δυναμικό για το οποίο θα αισθανόμαστε υπερήφανοι και το οποίο επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε δεόντως.

Συνεπώς, ως Πολιτεία και ως Εκκλησία έχουμε ύψιστο ηθικό χρέος να συμπαρασταθούμε σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια προκειμένου όλοι από κοινού να υπηρετήσουμε τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας και ιδιαίτερα το πάσχον παιδί και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ευτυχέστερο μέλλον.

Χαιρόμεθα ιδιαίτερα διότι ανάμεσα στους εκλεκτούς μας επιστημονικούς εισηγητές συγκαταλέγονται ο ET TRONIK, διακεκριμένος καθηγητής τού Πανεπιστημίου τής Μασαχουσέτης τής Βοστώνης,

ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα ψυχικής υγείας Γονέων και Παιδιών, και ο οποίος είναι ο επιστημονικός Διευθυντής τού παρόντος Συνεδρίου. Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη και τον μέντορα του Δρα Τρόνικ, ομότιμο καθηγητή της Παιδιατρικής Δρα THOMAS BRAZELTON, ο οποίος στην ηλικία των 96 ετών, εξακολουθεί να είναι πνευματικός καθοδηγητής τής επιστημονικής ομάδας τον οποίο είχαμε τη χαρά να ακούσουμε και να δούμε προ ολίγου μέσω video.

Νομίζω ότι ξεχωριστός έπαινος αξίζει στον κύπριο επιστήμονά μας Δρα Νεόφυτο Παπανεοφύτου, ο οποίος, εφαρμόζοντας στη ζωή του το ωραίο λατινικό ρητό «Facta non verba» δηλαδή «Έργα όχι λόγια» με την όλη επιστημονική του δραστηριότητα ίδρυσε στην Αμερική και διευθύνει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΚΑΤΙ ΜΑΓΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ», ο οποίος προ ολίγων μηνών λειτουργεί επισήμως και στην Κύπρο. Ασφαλώς θα τον ακούσουμε σε λίγο να μας αναπτύσσει τους επιστημονικούς και ανθρωπιστικούς του οραματισμούς για τη διάγνωση και θεραπεία των παιδιών με αυτισμό.

Ως Εκκλησία και ως Πολιτεία καλωσορίζουμε, με πολλή αγάπη, όλους τους συμμετέχοντες επιστήμονες και τους ευχόμεθα από κέντρου καρδίας κάθε επιτυχία στους ευγενικούς τους οραματισμούς.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε από τα βάθη τής ψυχής μας κάθε επιτυχία όχι μόνο στο συνέδριο αυτό αλλά προπαντός και κυρίως στην πραγματοποίηση των υψηλών ιατρικών και κοινωνικών του στόχων.

Εκλεκτοί μας Σύνεδροι και διακεκριμένοι Επιστήμονες,

Η Εκκλησία θα στέκει πάντοτε δίπλα Σας για την επιτυχία των επιστημονικών και ευγενικών οραματισμών Σας, οι οποίοι άλλωστε είναι και ιδικοί μας.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016.

 

poster3full

Print Friendly, PDF & Email

Share this post