Εορτασμός Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του εξ Άσσιας της Μεσαορίας (11-12 Δεκεμβρίου 2016)

Εορτασμός Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του εξ Άσσιας της Μεσαορίας (11-12 Δεκεμβρίου 2016)

Οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές των Ενοριών Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Άσσιας, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κωμοπόλεως Άσσιας εόρτασαν τη μνήμη του συγχωριανού τους Αγίου Σπυρίδωνα, στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνα στο παλαιό κοιμητήριο Λευκωσίας.

Την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016, το εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος ανέπεμψε δέηση για ανεύρεση των Αγνοούμενων και επιστροφή των εκτοπισμένων μας στις πατρογονικές τους εστίες, σε συνθήκες ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αφού μίλησε για την πορεία των πιστών στην επικείμενη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, εξήγησε στο εκκλησίασμα γιατί οι εκτοπισμένοι της Άσσιας εορτάζουν όλως ιδιαιτέρως τον Ιεράρχη της Τρεμετουσιάς και αναφέρθηκε στη προσωπικότητα του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και την μεγάλη παρρησία που απέκτησε στη δόξα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αυτή η παρρησία του φανερώνεται από τα πολλά θαύματα που επιτελεί μέσα στους αιώνες παραμένοντας σταθερά στη συνείδηση των πιστών.

Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ανά τον κόσμο τιμούν τον Άγιο Σπυρίδωνα αφού καταξιώθηκε σε Οικουμενικό Ιεράρχη. Και μαζί με όλους τους πιστούς που τον τιμούν είμαστε κι εμείς Χριστιανοί της νήσου μας, της νήσου του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ξεκίνησε από τις στάνες του κάμπου της Μεσαορίας, ως βοσκός αλόγων προβάτων. Από την γενέτειρά του, την τουρκοκρατούμενη Άσσια, και έφτασε στην επισκοπή Τριμυθούντα (σημερινή περιοχή της τουρκοκρατούμενης Τρεμετουσιάς), όπου βρίσκεται το Μοναστήρι και ο Τάφος του. Έφτασε στην Νίκαια της Βιθυνίας και έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Ο απλοϊκός Επίσκοπος Τριμυθούντος με τη σοφία και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος θεολόγησε για την κατοχύρωση του Τριαδολογικού δόγματος, δηλ. της σχέσεως μεταξύ του Θεού Πατέρα και του Υιού.

Ανέφερε, επίσης, ότι με τη ζωή και το έργο του Αγίου Σπυρίδωνα φανερώνεται ακόμη μια φορά η μεγάλη αξία της γνώσης και της εμπειρίας. Ασφαλώς είναι χρήσιμη η κατά άνθρωπο σπουδή και μόρφωση, αλλά αναγκαία και απαραίτητη παραμένει για όλους η κατά Θεόν σοφία, με απλότητα, ταπείνωση και βαθιά πίστη στο θέλημα και την παγγνωσία του Θεού.

Το ιερό του Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στον ναό των Αγίων Αποστόλων κι από εκεί στη νήσο Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται και τιμάται επάξια από τους αδελφούς μας Κερκυραίους και μαζί με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ανά τον κόσμο.

Υπογράμμισε, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, ότι δίκαια ευφραίνονται και οι Κύπριοι, ιδιαίτερα οι Ασσιώτες, οι χωριανοί του Αγίου Σπυρίδωνα, για την τιμή που τους επιφύλαξε η χάρις του Θεού.

Να σημειωθεί ότι σήμερα πανηγυρίζει η Μητρόπολις Τριμυθούντος, που ανασυστήθηκε πρόσφατα το 2007, επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄ και την οποία λάμπρυνε ο σπουδαίος Ιεράρχης του 4ου αιώνα.

Κλείνοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ευχήθηκε ο Θεός να κάνει το θαύμα Του, με τις πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνα και να συντομεύσει την ταλαιπωρία του λαού μας και να φέρει την ποθητή ελευθερία και δικαίωση. Ούτως ώστε οι επίγονοι του Αγίου να συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά στη γη των πατέρων τους.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ευχαρίστησε τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών για την πολύτιμη συνεργασία, καθώς επίσης τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τους Προέδρους των Σωματίων της Άσσιας. Επίσης, ευχαρίστησε το Ιερέα του Ναού π. Λουκά που κατάγεται από τον Μαραθώβουνο και το Παλαίκυθρο, τον π. Δημήτριο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας και τους διακόνους π. Μιχαήλ και π. Ανδρέα. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναού Αγ. Σπυρίδωνα Λευκωσίας για τη φιλοξενία.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, 12 Δεκεμβρίου 2016, το πρωί τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για της Εκκλησιαστικές Επιτροπές των Ενοριών Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Άσσιας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Εορτασμός Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του εξ Άσσιας της Μεσαορίας (2)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post