Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου

Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016 το εσπέρας, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου του Ομωνύμου Ιδρύματος στo Πλατύ Αγλαντζιάς. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος .

Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής, επεξηγώντας το Αντίφωνο <<Λαθὼν ἐτέχθης ὑπὸ τὸ Σπήλαιον, ἀλλ’ οὐρανὸς σε πᾶσιν ἐκήρυξεν ὥσπερ στόμα, τὸν Ἀστέρα προβαλλόμενος Σωτήρ …>>. Τόνισε, ότι όλη η κτίση χαίρει και αγάλλεται για το γεγονός της Ενανθρωπήσεως, διότι ο χρόνιος δεσμός της καταδίκης του Αδάμ ελύθη, ο όφις κατηργήθη, ο Παράδεισος άνοιξε, σύμφωνα με τα τροπάρια του Εσπερινού της εορτής. Ο κάθε ένας από εμάς καλείται να μετέχει στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, η οποία καθημερινά μας καλεί,  ώστε να έχουμε πνευματική ωφέλεια, χαρά και αγαλλίαση.

Λαθραία και εν τω κρυπτώ φανερώθηκε και απεκαλύφθηκε ο Σαρκωθείς  Υιός  και Λόγος του Θεού στα ημέτερα, στα ανθρώπινα. Ο αχώρητος, ο άχρονος, ο αϊδιος χώρεσε στα σπλάχνα της Κυρίας Θεοτόκου ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος επεξήγησε τα αναγνώσματα του Προφήτου Ησαΐου, ο οποίος προμηνύει την έλευση του Χριστού αρκετά χρόνια πριν <<Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται υιόν …>>. Ακόμη, επεξήγησε τι συμβαίνει στις ακολουθίες της Εκκλησίας όταν η εορτή των Χριστουγέννων συμπέσει ημέρα Κυριακή ή Δευτέρα. Καταργείται το αναστάσιμο της Κυριακής, όπως έτυχε εφέτος τα Χριστούγεννα που συνέπεσαν Κυριακή. Ο λόγος διά τον οποίο καταργείται το αναστάσιμο, είναι διότι εισέρχεται μεγαλοπρεπώς η εορτή της Γέννας του Σωτήρος Χριστού. Βεβαίως μέσα στην Εκκλησία ζούμε όλη την πραγματικότητα της παρουσίας του Υιού του Θεού στον κόσμο. Ιδιαίτερα δε στη Θεία Λειτουργία, όπου βιώνουμε όλα τα γεγονότα της ζωής του Χριστού, από την Γέννηση μέχρι και την Ανάληψη και την Πεντηκοστή, κατέληξε ο Επίσκοπο Μεσαορίας.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Ραφαήλ Μισιαούλης, Φοιτητής Θεολογίας ΑΠΘ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post