-->

Οι εκτοπισμένοι της Πυργάς Αμμοχώστου Μεσαορίας εόρτασαν την Παναγία Απαλαίστρα

Οι εκτοπισμένοι της Πυργάς Αμμοχώστου Μεσαορίας εόρτασαν την Παναγία Απαλαίστρα

Η Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 γράφτηκε στην ιστορία της κοινότητας Πυργάς, ως μια ξεχωριστή ημέρα. Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στη σύναξη αυτή είχαν πολλά να πουν για το παρελθόν και πλέον πολλά θα τους θυμίσει στο μέλλον.

Την ευκαιρία την προσέφερε η Παναγία η Απαλαίστρα. Με την καλή συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου, του Προσφυγικού Σωματείου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Πυργάς Αμμοχώστου Μεσαορίας αποφασίστηκε και οργανώθηκε αθόρυβα η εορτή της Παναγίας της Απαλαίστρας. Καθιερώσαμε να την εορτάζουμε τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, πλησίον της Υπαπαντής του Κυρίου, αφού η εορτή των Εισοδίων στις 21 Νοεμβρίου γειτνιάζει με την εορτή του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Όλοι με πολλή συγκίνηση στο πρόσωπό τους χάρηκαν ιδιαίτερα και την ευκαιρία για εκκλησιασμό, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, τόσο για τον εορτασμό της Παναγίας, όσο και για τέλεση μνημοσύνων όλων όσων έφυγαν μέσα στον χρόνο, πριν και μετά την εισβολή. Μαζί μας ήταν και ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, επίσης, ο Κοινοτάρχης μας και Εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Αντώνης Παπαντωνίου και ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου και επίσης Εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Σιμάκης Συμεού. Οι άλλοι δύο Επίτροποι ενημέρωσαν εκ των προτέρων για την απουσία τους ένεκα ανειλημμένης υποχρέωσης.

Κατόπιν, μετά τον εκκλησιασμό, η φιλόξενη ενορία της Χρυσελεούσης Στροβόλου παραχώρησε την αίθουσα του Ναού της Του Θεού Σοφίας, όπου εκεί κεραστήκαμε και μάλιστα κόψαμε και την παραδοσιακή Βασιλόπιττα. Ο Επίσκοπος μίλησε για τη σημασία που έχουν αυτές οι ευκαιρίες να συνάγονται οι εκτοπισμένοι και να διατηρούν την ενότητα και την αλληλοϋποστήριξη. Επαίνεσε την παρουσία μικρών παιδιών, των οποίων οι γονείς τους και οι παππούδες τους θέλουν να μαθαίνουν για τον τόπο καταγωγής τους και να είναι υπερήφανοι για αυτόν.

Έπειτα, μίλησε ο κοινοτάρχης κ. Αντώνης Παπαντωνίου, ο οποίος θύμισε αναμνήσεις από το χωριό και τους χωριανούς, τους Ιερείς Παπάντωνη και Παπασοφοκλή, τον κοινοτάρχη Χριστοφή κ.ά.

Ο Επίσκοπος προσέφερε για το φλουρί της Βασιλόπιττας μία μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αντίγραφο από τον Αρχάγγελο της ομώνυμης Ιεράς Μονής στον Αναλυόντα.

Ευχαριστήσαμε όλους τους παράγοντες της ενορίας, τους Ιερείς, τους ψάλτες, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και τις κυρίες που βοήθησαν στην όλη προετοιμασία της εκδήλωσης στην αίθουσα.

Ευχή όλων των παρευρισκομένων σύντομα να επιστρέψουμε ελεύθεροι στα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας.

Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

********************

Ακολουθεί η ομιλία του Κοινοτάρχη κ. Αντώνη Παπαντωνίου

 

Θεοφιλέστατε και φίλε Επίσκοπε Μεσαορίας κ. Γρηγόριε, σεβαστό ιερατείο, εκκλησιαστικοί επίτροποι και ιεροψάλτες της εκκλησίας Της Του Θεού Σοφίας.

Αγαπητοί χωριανοί, φίλες και φίλοι της Πυργάς.

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ στον Στρόβολο, στην εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας, για να τιμήσουμε τη γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού, γιορτή την οποία γιορτάζαμε στο χωριό μας και πιο συγκεκριμένα, στο εξωκλήσι της Παναγίας της Απαλαίστρας, που για τους νεότερους βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού, μεταξύ Πυργάς και του τουρκοκυπριακού χωριού Σίντα.

Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια της εκκλησίας.

Ως πρόεδρος της κοινότητας, εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου της εκκλησιαστικής επιτροπής και του προσφυγικού σωματείου Αρχ. Μιχαήλ, σας καλωσορίζω σε αυτή τη μικρή εκδήλωση, προς τιμή της Παναγίας της Απαλαίστρας να αναπολήσουμε και να θυμηθούμε τα σκλαβωμένα εδάφη μας.

Πώς να μην θυμηθούμε τέτοιες στιγμές τους χωριανούς μας, που την ημέρα όπου θα πήγαιναν στην Απαλαίστρα, ξυπνούσαν πρωί πρωί πριν να ξημερώσει, να ετοιμαστούν για να είναι εκεί στην ώρα τους. Άλλοι πήγαιναν περπατητοί και άλλοι με όποιο μέσον διέθεταν. Από τους πρώτους ο ιερέας, ο μακαριστός Παπασοφοκλής Συμεού μαζί με τους ψάλτες Στέφο, Χαμπή, Δάσκαλο Αντώνη, Χατζηχαμπή, Τοφή, Ράλλη και Χριστοφή Νικόλα ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια κοινοτάρχης. Οι δε δάσκαλοι να μαζεύουν τα παιδιά, να τα βάζουν στην κάσσια κανενός φορτηγού, για να τα πάρουν στην εκκλησία.

Έπρεπε όλο το χωριό να ήταν εκεί.

Πλησιάζοντας στην εκκλησία και ακούοντας την δυνατή αλλά γλυκιά φωνή του Παπασοφόκλη, χωρίς μεγάφωνα και μικρόφωνα βέβαια, έλεγες ‘’Δόξα σοι ο Θεός ήρταμεν και φέτος’’.

Τελειώνοντας η λειτουργία και αφού αντάλλασαν μερικές κουβέντες μεταξύ τους οι χωριανοί, ξεχύνονταν μικροί και μεγάλοι στον καταπράσινο κάμπο της Μεσαορίας, για να μαζέψουν τα παραδοσιακά ραδίτζια, μολώσσιες και τα γνωστά σε όλους ματσικόριδα της Μεσαορίας. Μετά, το ταξίδι της επιστροφής και στη ρουτίνα.

Θεοφιλέστατε ελπίζω με τις ευχές σας, τις ευλογίες και τη βοήθεια της Παναγίας και του Αρχ. Μιχαήλ, να έρθει σύντομα η ώρα όπου θα επιστρέψουμε στο χωριό μας, να αναστυλώσουμε την εκκλησία του Αρχ. Μιχαήλ και να ξανακτίσουμε το εκκλησάκι της Παναγίας της Απαλαίστρας και να μπορούμε ελεύθεροι να γιορτάζουμε στο χωριό μας.

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο μας για το ενδιαφέρον και την αγάπη που δείχνει για το χωριό μας και γενικότερα για τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Ο Θεός να του δίνει υγεία, δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει το έργο του.

Επίσης ευχαριστώ τους ιερείς της εκκλησίας, τους ιεροψάλτες, την εκκλησιαστική επιτροπή και τις κυρίες που βοήθησαν στο καφέ για τη φιλοξενία.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε του χρόνου, να έχουμε τη δυνατότητα να τους προσκαλέσουμε στο χωριό μας.

Τώρα θα διαβάσω ένα πολύ μικρό ποίημα το οποίο έγραψε η για αρκετά χρόνια δασκάλα στο χωριό μας Ειρήνη Λουκά, σύζυγος του επίσης δασκάλου στο χωριό μας Δημητράκη Λουκά, σε ένδειξη αγάπης και εκτίμησης προς το χωριό μας την οποία ευχαριστούμε.

ΠΥΡΚΑ ΜΟΥ

Τη λευτεριά που χάσαμε
και που αυτήν γυρεύουμε
καταχτητής δεν άγγιξε
θα ‘ ρθούμε, να το ξέρεις.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post