Πανήγυρις στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου

Πανήγυρις στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου

Πανηγυρικά, με ιερή κατάνυξη και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η εορτή της θεοσημίας, ήτοι το θαύμα της διάσωσης από βέβαιο θάνατο, του ιδρυτή και προστάτη της Ιεράς Μονής, Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βόστρων Τιμόθεος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και Κορωνείας Παντελεημων, συμπαραστατούμενοι από τους Πατέρες της Μονής. Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος.

Κατά την Λιτήν έγινε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος πέριξ του Καθολικού της Μονής και ακολούθησε η ευλογία των κολλύβων και η αρτοκλασία.

Προ της Απολύσεως ο Μακαριώτατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο. Αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο Νεόφυτο ετόνισε ότι, όπως Εκείνος επικοινωνούσε με τον Θεό μέσα στην Εγκλείστρα με εκτενή προσευχή, έτσι και εμείς στον Θεό πρέπει να καταφεύγουμε.

Ο Άγιος Νεόφυτος θαυματουργικά σώθηκε από τον θάνατο, όταν κύλησε τεράστιος βράχος επάνω στην Εγκλείστρα. Και εμείς, σε μια εποχή με τόσα προβλήματα, όταν ασύστολα καταπατούνται τα δίκαια του λαού μας από εκείνους τους ηγέτης Οργανισμών, που θα έπρεπε να είναι συνεπείς στις αξίες, που διακηρύττουν ότι υπερασπίζονται, μόνο στον Θεό μπορούμε να στηριζόμαστε με εμπιστοσύνη και εκτενή προσευχή. Και Εκείνος επειδή “δικαιοσύνας ηγάπησε” δεν θα μας απογοητεύσει, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βόστρων Τιμοθέου, Κορωνείας Παντελεήμονος, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρσινόης Νεκταρίου. Στο Ιερό Βήμα παρέστη και πάλι συμπροσευχόμενος, λόγω κατάγματος το οποίο υπέστη, ο Καθηγούμενος της Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος λαμβάνοντας αφορμή από τον βίο του Αγίου μίλησε για την μοναξιά.

«Ο Άγιος Νεόφυτος», είπε ο Σεβασμιώτατος, «πέρασε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του μόνος μέσα στην Εγκλείστρα. Εμάς σήμερα, και μόνο να το σκεφθούμε αυτό, μας καταλαμβάνει πανικός. Ο σύγχρονος άνθρωπος φοβάται την μοναξιά. Όμως η μοναξιά δεν εξαρτάται από τον τόπο, αλλά από τον τρόπο. Μπορεί να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους και να αισθάνεσαι μόνος. Πολλοί ζουν σήμερα μέσα στο ίδιο σπίτι σε παράλληλες μοναξιές».

«Κάθε πλάσμα είναι μόνο. Ο άνθρωπος όμως έχει συναίσθηση της μοναδικότητας και μοναχικότητάς του. Νοιώθουμε μόνοι, όταν μας εγκαταλείπουν οι άνθρωποί μας, είτε φεύγοντας, είτε πεθαίνοντας. Μόνοι, όταν δεν βρίσκουμε ανταπόκριση στην αγάπη, που προσφέρουμε. Μόνοι μπροστά στην ενοχή μας. Μόνοι μπροστά στο θάνατο. Σήμερα περισσότερο από άλλες εποχές ο άνθρωπος αισθάνεται μόνος. Κάνει απεγνωσμένες και αποτυχημένες προσπάθειες, για να αποδράσει. (Ελευθεριότης περί τα γενετήσια, ναρκωτικά κατανάλωση κ.λπ.) Η λύση; Να μεταβάλουμε την πικρία της απομονώσεως σε δημιουργική μοναξιά. Πως;»

«Στη μοναξιά θα συνειδητοποιήσουμε τις εσωτερικές μας συγκρούσεις και θα βρούμε τον εαυτό μας. Και τότε θα ανοίξει μια χαραμάδα για να εισχωρήσει το Φως του Θεού. Θα ανοίξει ο πυρήνας της υπάρξεώς μας στο παρόν του Θεού. (πρβλ. Μητροπ. Κορωνείας “Με όραμα και τόλμη” σελ. 65). Και όταν συναντήσουμε τον Θεό θα συναντήσουμε πραγματικά και τους ανθρώπους “εν Χριστώ” μέσα στην Εκκλησία, στην οικογένεια του Θεού. Σπάζει το κέλυφος της απομονώσεως και γκρεμίζονται τα τείχη που μας φυλακίζουν. Είμαστε “αλλήλων μέλη “και” κατανοώμεν αλλήλους εις παροξυσμόν αγάπης”. Και όταν κάποτε νοιώθουμε μόνοι, ακούμε τον Χριστό να λέει στον καθένα μας “Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ μήτηρ, εγώ φίλος. Τι πλέον θέλεις;» (Χρυσόστομος), (πρβλ. Μητροπ. Κορωνείας “Ψήγματα” σελ. 135).

«Έτσι στην φτώχεια της μοναξιάς είναι κρυμμένοι όλοι οι θησαυροί. Αυτούς τους θησαυρούς ανακάλυψε ο Άγιος Νεόφυτος μέσα στην Εγκλείστρα. Έτσι κατόρθωσε ένας χωρίς κατά κόσμον μόρφωση Μοναχός, να αποθησαυρίσει τόση σοφία στα συγγράμματά Του. Αυτούς τους θησαυρούς της μοναξιάς ας ανακαλύπτουμε κι εμείς, για να μεταβάλλουμε την μοναξιά σε δημιουργία», κατέληξε ο κ. Παντελεήμων.

Πριν την απόλυση έγινε και πάλι λιτάνευση της εικόνος του Αγίου πέριξ του καθολικού της Μονής και αναπέμφθηκε η καθιερωμένη δέηση.

Γραφείο Μητροπολίτη Κορωνείας

Πανήγυρις στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου

Πανήγυρις στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post