Η Εκκλησία της Κύπρου προωθεί τον προσκυνηματικό τουρισμό

Η Εκκλησία της Κύπρου προωθεί τον προσκυνηματικό τουρισμό

Η Εκκλησία της Κύπρου προωθεί
τον προσκυνηματικό τουρισμό

Από το 2009 η Εκκλησία της Κύπρου, με πρωτοβουλία του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, ασχολείται με το θρησκευτικό τουρισμό και κυρίως με τις προσκυνηματικές περιηγήσεις και από το 2012 σε οργανωμένη και συστηματική βάση με ειδικό Συνοδικό Γραφείο.

Υπεύθυνος του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και της Επιτροπής εκπροσώπων της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων και των Σταυροπηγιακών Μονών για το θρησκευτικό τουρισμό, είναι ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο οποίος με δηλώσεις του στο pafosnet.com επεισήμανε ότι «η όλη προσπάθεια εκτυλίχθηκε σε συνεργασία με τον ΚΟΤ  και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς». Το Γραφείο στελεχώνεται με ειδικούς επιστήμονες, ώστε να υπάρχει μια άρτια συνεργασία και ενημέρωση με στόχο την προώθηση των ιερών προσκυνημάτων της νήσου μας προς τους Κυπρίους και ξένους περιηγητές και προσκυνητές.

«Στόχος μας είναι, ακόμη, και όσοι επισκέπτες δεν έρχονται στην πατρίδα μας καθαρά για προσκυνηματικούς λόγους», τόνισε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, «να βρίσκουν στα διάφορα θρησκευτικά μέρη που μεταβαίνουν κατάλληλο έντυπο, ηλεκτρονικό και άλλο υλικό, ώστε να γνωρίζουν τους ιερούς τόπους, τα βιώματα και την ιστορία του λαού μας».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι έχει ετοιμασθεί και ειδικός χάρτης της Κύπρου με προτάσεις διαδρομών προσκυνηματικού χαρακτήρα, στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά.

«Υπάρχουν, ας πούμε, πέντε προτάσεις διαδρομών για τα ασκητήρια και μοναστήρια των ορεινών μας περιοχών», τόνισε. «Υπάρχουν ακόμη» επισήμανε «σημειωμένες όλες οι εκκλησίες της Μαραθάσας, της Πιτσιλιάς και του Τροόδους που είναι ενταγμένες στο χάρτη της ΟΥΝΕΣΚΟ ή οι διαδρομές που οδηγούν στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου από τη Σαλαμίνα μέχρι την Πάφο».

Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, που εδρεύει στην Αρχιεπισκοπή, επεισήμανε ο υπεύθυνος του, συνεργάζεται σε συνεχή βάση με τον ΚΟΤ και με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες όλων των επαρχιών και τις τοπικές αρχές που φιλοξενούν αξιοσημείωτα θρησκευτικά μνημεία.

Επίσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους ξεναγούς κ.ά. παράγοντες, που απασχολούνται με το ευαίσθητο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού και των προσκυνηματικών διαδρομών.

Πολύ σημαντική κρίνεται η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών με άλλες τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες, με τις οποίες ο Διευθυντής του Γραφείου βρίσκεται σε επαφή.

Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων λαμβάνει μέρος σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις θρησκευτικού τουρισμού. Οργανώνει συνέδρια και ημερίδες για ενημέρωση των αρμοδίων που ασχολούνται με τα θέματα του θρησκευτικού τουρισμού. Αποτιμάται πολύ θετική η συμμετοχή του Γραφείου στην 4η Θεματική Έκθεση «Εσωτερικού Τουρισμού», στα πλαίσια της 37ης Κρατικής Έκθεσης Κύπρου, τον περασμένο Μάιο.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και τους συνεργάτες του, στο πολύτιμο έργο της προώθησης και προβολής των θρησκευτικών ιερών τόπων της πατρίδας μας και στο εσωτερικό καθώς και στο εξωτερικό.

Της δημοσιογράφου, Ντόρας Χριστοδούλου

Αύγουστος 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post