Μνήμη των αγίων Ρηγίνου και Ορέστου (20 Αυγούστου)

Μνήμη των αγίων Ρηγίνου και Ορέστου (20 Αυγούστου)

Στις 20 Αυγούστου η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων Ρηγίνου και Ορέστου. Οι δύο αυτοί άγιοι κατάγονταν από τη Χαλκηδόνα και ήσαν μεταξύ τους δεμένοι με αδελφική φιλία.

Η ομολογία της χριστιανικής τους πίστης ήταν η αιτία να βρεθούν στη φυλακή και μετά την αποφυλάκισή τους ήρθαν στην πατρίδα μας. Έζησαν στην περιοχή της Λεμεσού, όπου και τελικά μαρτύρησαν για χάρη του Χριστού.

Στο όνομα των Ρηγίνου και Ορέστου έχουν αφιερωθεί ναοί στα χωριά Τρεμιθούσα Πάφου, Φασούλα Λεμεσού και Απλίκι Λευκωσίας.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του αγίου Λουκίου, που καταγόταν από την Κυρήνη της Λιβύης και κατείχε το αξίωμα του βουλευτή. Όντας αρχικά ειδωλολάτρης, συγκινήθηκε από τα μαρτύρια των Χριστιανών κατά την εποχή του Διοκλητιανού και δέχθηκε το άγιο βάπτισμα. Βοήθησε μάλιστα και τον έπαρχο Διγνιανό να βρει κι εκείνος την αληθινή οδό της σωτηρίας. Και οι δύο ήρθαν αργότερα στην Κύπρο, όπου εργάστηκαν για τη διάδοση του ευαγγελίου και τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.

Τιμούμε ακόμη σήμερα τη μνήμη του προφήτη Σαμουήλ, που ήταν ο τελευταίος από τους Κριτές του Ισραήλ και αυτός που έχρισε ως βασιλείς τους Σαούλ και τον Δαυίδ. Καταγόταν από τη φυλή του Λευί και η γέννησή του έγινε με θαυμαστό τρόπο, αφού οι γονείς του Ελκανά και Άννα ήσαν άτεκνοι. Υπηρέτησε το Θεό και το λαό Του για σαράντα χρόνια και πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (επιμέλεια: Επ. Μ. Γρ.).

*************************************************************

Κατά την εορτή των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστου πανηγυρίζουν:

Ιερός Ναός Αγίων Ρηγίνου και Ορέστου στο Απλίκι, στη Λευκωσία

Ιερός Ναός Αγίων Ρηγίνου και Ορέστου στη Φασούλα, στη Λεμεσό

Ιερός Ναός Αγίων Ρηγίνου και Ορέστου στη Τρεμιθούσα, στη Πάφο

Print Friendly, PDF & Email

Share this post