Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου

Άρθρο του Α. Χ. Βικέτου

Με Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης τιμήθηκε χθές η μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου Α΄ επισκόπου Λήδρας (Λευκωσίας). Στον ναό εκτέθηκε για προσκύνηση η τίμια κάρα του Αγίου, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Κύκκου.

Η κάρα του Αγίου Τριφυλλίου θα μείνει στη Φανερωμένη μέχρι την Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012, και μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνει λιτάνευση της γύρω από τον ναό. Στη χθεσινή Λειτουργία ήταν παρών και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Ο Άγιος Τριφύλλιος είναι ο πρώτος γνωστός επίσκοπος Λήδρας (Λευκωσίας) και υπάρχουν μαρτυρίες ότι από τον 10ο αιώνα τον τιμούσαν ως τον Άγιο της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές γεννήθηκε στη Ρώμη, ανατράφηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε νομικά στη Βηρυτό, όπου άσκησε για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Μετά το θάνατο του πατέρα του πήγε για προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα και από εκεί, επιστρέφοντας, παρέμεινε στην Κύπρο και έγινε μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνα. Ως επίσκοπος ίδρυσε γυναικείο μοναστήρι στη Λευκωσία (κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το μοναστήρι των Καλογραιών στο Καϊμακλί. Σύμφωνα με τον Λεόντιο Μαχαιρά, το λείψανο του Αγίου Τριφυλλίου βρισκόταν στην εκκλησία της Οδηγήτριας, που από το 14ο μέχρι το 16ο αιώνα ήταν ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Λευκωσίας. Ο βυζαντινολόγος Αθανάσιος Παπαγεωργίου τοποθετεί το ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας στη μισοερειπωμένη εκκλησία (σήμερα ονομάζεται Μπετεστάν) δίπλα στην Αγιά Σοφία, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Άλλοι ερευνητές, όμως, πιστεύουν ότι ο ναός βρισκόταν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται «Λόφος της ΠΑΣΥΔΥ». Ο Χάκκετ Παπαϊωάννου είναι της γνώμης ότι ο ναός

της Οδηγήτριας είναι ο σημερινός ναός της Φανερωμένης. Ο Άγιος Τριφύλλιος συμμετείχε με άλλους 11 Κύπριους επισκόπους στη Σύνοδο της Σαρδικής (343 μ.Χ.). Εικόνες του Αγίου υπάρχουν σε εκκλησίες και μοναστήρια σε όλη σχεδόν την Κύπρο (Ασίνου, Παναγία του Άρακα, Παναγία της Αμασγού, Άγιο Νικόλαο Στέγης κ.ά.).

Σήμερα στο όνομα του Αγίου Τριφυλλίου υπάρχει σε όλη τη Λευκωσία ένα μικρό ναΐδριο στην αυλή του Ελένειου Δημοτικού, που έγινε το 1992 επί δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη.

Πηγή: Εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

Άγιος Τριφύλλιος. Ο προστάτης Άγιος της Λευκωσίας και ο ναός του στο Ελένειον.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post