Εκκλησιαστικό μνημείο «ο Άγιος Ιωάννης Λαμπαδιστής»

Εκκλησιαστικό μνημείο «ο Άγιος Ιωάννης Λαμπαδιστής»

Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου προβάλλει τα έργα συντήρησης του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στην Κοινότητα Καλοπαναγιώτη.

Ακολουθεί το άρθρο του Α. Χ. Βικέτου

Με νέο πρόσωπο ο Αγ. Ιωάννης Λαμπαδιστής

Ολοκληρώθηκαν τα έργα συντήρησης του εκκλησιαστικού αυτού μνημείου

«Εν ετέρα μορφή», για να χρησιμοποιήσω τη φράση του λόγιου Μητροπολίτη Πέργης Ευάγγελλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρουσιάστηκε από σήμερα Σάββατο 9 Ιουνίου 2012, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, όπου ολοκληρώθηκαν σχεδόν πλήρως τα έργα συντήρησης του σημαντικού αυτού εκκλησιαστικού μνημείου, που περιλαμβάνεται μαζί με άλλες δέκα εκκλησίες στην περιοχή Τροόδους στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Με την ευκαιρία της αποπεράτωσης των έργων ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος τέλεσε στον Λαμπαδιστή πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Τα έργα στον Λαμπαδιστή, σε συνενόηση με την Μητρόπολη Μόρφου έγιναν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου με ειδική μέριμνα της εφόρου Βυζαντινών Μνημείων κ. Μαρίνας Ιερωνυμίδου και του αρχιαολογικού λειτουργού Α΄ Γιώργου Φιλοθέου. Χορηγός ήταν το Ίδρυμα Λεβέντη, ενώ την αποκατάσταση και συντήρηση των περιώνυμων τοιχογραφιών ανέλαβε ειδική επιστημονική ομάδα από το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

 

Πηγή: Εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

 

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα 13 Ιουνίου 2012

Print Friendly, PDF & Email

Share this post