Κύπρος Νήσος Αγίων – Θρησκευτική Περιήγησις

Κύπρος Νήσος Αγίων – Θρησκευτική Περιήγησις

Παρουσιάστηκε στις 20:00 της Τετάρτης 5 Αυγούστου 2009 σε ειδική εκδήλωση στο προαύλιο του ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Παλαιχώρι, η έκδοση του Συνδέσμου Προστασίας Μνημείων Παλαιχωρίου για τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Παλαιχώρι. Ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που χρονολογείται στο β’ μισό του 15ου  αιώνα και παρουσιάζει τοιχογραφίες του 16ου  και 17ου  αιώνα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Κύπρου και ένας από τους δέκα ναούς που ανακηρύχθηκαν από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για την τελευταία έκδοση του Συνδέσμου που κυκλοφόρησε φέτος. Τη συγγραφή  της συγκεκριμένης έκδοσης ανέλαβε ο δρ Ιωάννης Ηλιάδης, διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Ο ίδιος συμμετείχε στη συγγραφή του συλλογικού τόμου «Παλαιχώρια, Κληρονομιά αιώνων» το 2002 και συνέγραψε το 2004 τον Οδηγό του Μουσείου Βυζαντινής Κληρονομιάς Παλαιχωρίου.

Στην εκδήλωση ανέγνωσαν χαιρετισμούς η κ. Σοφία Όξινου, βοηθός γραμματέας του Συνδέσμου Προστασίας Μνημείων Παλαιχωρίου και ο κ. Τάσος Μιχαηλίδης πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλαιχωρίου Ορεινής . Τον χαιρετισμό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού ανέγνωσε ο αιδεσιμώτατος οικονόμος Στέφανος Χρυσάνθου τίμησαν με χαιρετισμούς τους τα κοινοτικά συμβούλια Παλαιχωρίου και τη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. Την έκδοση παρουσίασε ο αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου και ακολούθησε επίσημη παράδοση της έκδοσης στους χορηγούς (κ. Μέμα Λεβέντη και Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού).
Ο δρ. Ιωάννης Ηλιάδης προέβη σε γενική ενημέρωση για το ναό και τόνισε τους καλλιτεχνικούς δεσμούς του ζωγράφου της Μεταμορφώσεως με το ζωγράφο Φίλιππο Γουλ και μετά ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στο ναό.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post