Πανηγυρίζουσες Ιερές Μονές της Κύπρου κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Πανηγυρίζουσες Ιερές Μονές της Κύπρου κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Στις 15 Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τη χαρμόσυνο αυτή μέρα, σε όλο τον κόσμο, πανηγυρίζουν αρκετά Μοναστήρια, Ναοί και προσκυνήματα.  Στη νήσο μας, πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές της Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης στην Πάφο, της Παναγίας Τροοδιτίσσης και της Παναγίας Τρικουκιωτίσσης στον Πρόδρομο, της Παναγίας Χρυσοκουρδαλλιωτίσσης στο Τρόοδος, αλλά και η Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, αφού το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Επίσης, την ημέρα αυτή μεγάλο πανηγύρι γίνεται και στην Η Παναγία η Χρυσοσπυλιώτισσα, στη Κάτω Δευτερά.

 

Στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι, επίσης, αφιερωμένες οι τουρκοκρατούμενες Ιερές Μονές της Παναγίας των Καθάρων, πλησίον της κοινότητας Λάρνακας της Λαπήθου, και της Παναγίας Μελανδρίνας, πλησίον της κοινότητας Καλογραία της επαρχίας Κερύνειας.

 

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας υπολογίζεται ότι έγινε μετά την περίοδο της Εικονομαχίας. Τα πρώτα κτίσματα, τα οποία ήταν της Μεσοβυζαντινής περιόδου (12ου αιώνα) δεν σώζονται. Το Καθολικό και τα υπόλοιπα κτίσματα είναι μεταγενέστερα, τέλους του 18ου-20ου αιώνα.

Στο Μοναχό Δαμασκηνό και στον μετέπειτα Ηγούμενο Παγκράτιο οφείλεται η ανασυγκρότηση του Μοναστηριού, αφού τον 19ο αιώνα οδηγείτο προς διάλυση.
Ανεκτίμητο κειμήλιο της Μονής είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, η οποία προέρχεται από τη Μικρά Ασία και είναι γνωστή για τα θαύματά της σε άτεκνα αντρόγυνα που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. 

 

Η Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκιωτίσσης

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκιώτισσας, η οποία βρίσκεται στο Τρόοδος, κοντά στο χωριό Πρόδρομος, είναι από τις αρχαιότερες της Κύπρου. Πότε ακριβώς ιδρύθηκε δεν γνωρίζουμε, αλλά είναι βέβαιο, όμως, ότι αυτή υφίστατο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας-Ενετοκρατίας (1191-1571).

Αρχικά η Μονή ήταν μεγάλη όπως η Μονή της Παναγίας του Κύκκου, σύμφωνα με  τον περιηγητή Βασίλειο Μπάρσκυ. Αργότερα συρρικνώθηκε, λόγω της μεγάλης φτώχειας που επέφερε η Τουρκοκρατία. Η επωνυμία «Τρικουκκιώτισσα» προήλθε, πιθανόν, από ένα το δέντρο του δάσους, τη λεγόμενη «Τρικουτσιά» ή «Κοκκονιά».

Στην εν λόγω Μονή υπήρχε παλαιότερη εικόνα -που σήμερα αγνοοείται- η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, αγιογραφήθηκε από τον Ευαγελιστή Λουκά.

Εν κατακλείδι, όπως γνωρίζουμε από τον 16ο αιώνα, η θαυματουργή εικόνα της Τρικουκκιώτισσας χαριτώθηκε από το Θεό να απαλλάσσει τον τόπο μας από τις επιπτώσεις της ανομβρίας.

=================================================

Περισσότερα για τις πανυγηρίζουσες Ιερές Μονές και την Παναγία Χρυσοσπυλιώτισσα μπορείτε να δείτε παρακάτω. (Αρκετό από το υλικό είναι παρμένο από το βιβλίο-οδηγό του ΚΟΤ «Κύπρος Νήσος Αγίων – Θρησκευτική Περιήγησις»).

 

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Τροοδιτίσσης

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Τρικουκιωτίσσης

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιωτίσσης

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου

Η Παναγία η Χρυσοσπυλιώτισσα

Print Friendly, PDF & Email

Share this post