Εκκλησία του Αγίου Ανδρόνικου – Αγίας Αθανασίας (Βυζακιά)

Εκκλησία του Αγίου Ανδρόνικου – Αγίας Αθανασίας (Βυζακιά)

Η Εκκλησία του Αγίου Ανδρόνικου – Αγίας Αθανασίας είναι κτισμένη σε μια απότομη πλαγιά του λόφου. Είναι ένα όμορφο ξωκκλήσι σε μαγευτικό περιβάλλον.

Στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το ξωκκλήσι, βρισκόταν παλιά ένα υπόγειο, όπου και ήταν η εικόνα του Αγίου Ανδρονίκου. Εκεί πήγαιναν οι πιστοί και προσκυνούσαν. Η παράδοση αναφέρει πως πριν πολλά χρόνια ένας Τούρκος ήθελε να πάει στην εκκλησία για να κλέψει την εικόνα. Όμως ο Άγιος Ανδρόνικος τον τύφλωσε και δεν μπορούσε να γιατρευτεί.

Μετά την τουρκική εισβολή το 1974, ο Διοικητής του στρατοπέδου της Βυζακιάς, αποφάσισε μαζί με τους στρατιώτες του, να προσφέρουν τα εργατικά χέρια και μαζί με χρηματικές προσφορές χωριανών, έγινε κατορθωτό να ξανακτιστεί το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρόνικου – Αγίας Αθανασίας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974 ο Διοικητής του Στρατοπέδου, ο εξ\’ Ελλάδος Αντ/ρχης (ΠΖ), Αθανάσιος Γιαννίκας που υπηρέτησε στο 281 Τ.Π. με έδρα τη Βυζακιά από 27/8/1975 – 2/1/1977 υπεσχέθη και προέβη αυτοβούλως εις την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρονίκου και Αγίας Αθανασίας.

Πολύς κόσμος μαζεύεται κάθε χρόνο στο μικρό ξωκκλήσι, τη μέρα της γιορτής των δύο Αγίων, όπου γίνεται το πανηγύρι. Ο Άγιος Ανδρόνικος έκανε πολλά θαύματα στην Βυζακιά.

Εκκλησία του Αγίου Ανδρόνικου - Αγίας Αθανασίας (Βυζακιά)1

Print Friendly, PDF & Email

Share this post