Εβδομάδα «Γνωρίστε την Κύπρο»

Εβδομάδα «Γνωρίστε την Κύπρο»

Χαιρετισμός του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου
στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας «Γνωρίστε την Κύπρο».
Αίθουσα Τελετών Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄,
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Σας καλωσορίζουμε στο Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, στις αυλές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, και σας ευχόμαστε ένα δημιουργικό απόγευμα μέσα από την παρουσίαση των κατεχομένων Ιερών Προσκυνημάτων μας, από το Δρ. Χάρη Χοτζάκογλου, και τον επαναπατρισμό ιερών κειμηλίων από το Δρ. Ιωάννη Ηλιάδη.

Ευχαριστώ την Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξεναγών, κ. Πόπη Χατζηδημητρίου, για την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την επίσημη έναρξη της Εβδομάδας «Γνωρίστε την Κύπρο». Θα ήθελα, από μέρους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, του οποίου προΐσταμαι, να συγχαρώ τους συντελεστές αυτών των όμορφων εκδηλώσεων, Εβδομάδα «Γνωρίστε την Κύπρο», που ξεκίνησαν από  το Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου το 1978. Επίσης, συγχαίρω το Σύνδεσμο που εφέτος αφιέρωσε την Εβδομάδα στα 40 χρόνια κατοχής του βορείου τμήματος της Πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα.

Είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις γνωριμίας με την πατρίδα μας. Δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε από τους ειδικούς τον πολιτισμό μας και όλα τα μέρη της νήσου μας. Ιδιαίτερα να ζήσουμε τα Ιερά Προσκυνήματα της Πατρίδας μας. Έτσι, περισσότερο θα τα εκτιμήσουμε, θα τα προστατέψουμε και θα τα φροντίσουμε. Και βέβαια όταν τα γνωρίσουμε εμείς, με σεβασμό κι αγάπη, τότε θα βοηθήσουμε κι άλλους είτε ντόπιους είτε ξένους να τα επισκεφθούν και να ζήσουν αυτή τη λεπτή αύρα αγιότητας, ψυχικής και σωματικής ξεκούρασης και μελέτης της ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας των ιερών τόπων της Κύπρου. Καταστάσεις για τις οποίες εμπνεύστηκαν και εμπνέονται άνθρωποι οι οποίοι για λίγο ή πολύ ζουν την παράδοση και τον πολιτισμό της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Με αυτό τον πολιτισμό και την παράδοση της Εκκλησίας μας είναι κατάσπαρτη σε κάθε μέρος της, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, η νήσος μας. Μπορούμε να βρίσκομε τρόπους ως προσκυνητές να τα πλησιάζουμε και να αντλούμε από της καθαρές πηγές τις Πίστεώς μας.

Είμαι βέβαιος ότι με τη σημερινή παρουσίαση θα γνωρίζουμε και μια άλλη πλευρά της πατρίδας, για την οποία χρειάζεται δέος, πολλή προσευχή και ατελείωτη υπομονή.

Προσευχόμαστε ο Θεός της Ειρήνης και της Αγάπης να δώσει το τέλος των δεινών και δοκιμασιών, για να ανατείλουν μέρες ελευθερίας και επιστροφής μας στην κατεχόμενη σήμερα Πατρίδα μας.

Θέλω να γνωρίζετε ότι στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, εσάς τους ξεναγούς, σας θεωρούμε συνεργάτες στο έργο της ορθής και τεκμηριωμένης περιήγησης και ξενάγησης στις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια της Πατρίδας μας.

Το έργο του ξεναγού είναι λειτούργημα. Ο  ξεναγός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της πατρίδας μας, αφού έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας.

Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμούς και οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θέλετε να έχουμε περισσότερη συνεργασία για την προβολή της Πατρίδας μας και του Πολιτισμού της.

Η Εκκλησία θέλει τη συνεργασία σας. Στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα και για την προβολή, αλλά και για την ενημέρωση των προσκυνητών-επισκεπτών των Ιερών Προσκυνημάτων μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας, με την παρουσία εδώ του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ, κ. Άγγελου Λοΐζου και του Γεν. Διευθυντή του ΚΟΤ, κ. Μάριου Χαννίδη, να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, αλλά και να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι η επέκταση της συνεργασίας μας και η από κοινού πραγματοποίηση δράσεων, που αφορούν το Θρησκευτικό Τουρισμού ή καλύτερα τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στην αγιοτόκο νήσο μας. Η συνεργασία φρονώ ότι θα πρέπει να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Είμεθα στη διάθεσή σας να συσκεφθούμε μαζί τα περαιτέρω βήματα αυτής της συστηματικής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του μέλλοντος του.

Σας εύχομαι, με τη βοήθεια του Θεού, καλές επιτυχίες στη σημερινή εναρκτήρια τελετή, αλλά και στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλη την Εβδομάδα αφιερωμένη στο «Γνωρίστε την Κύπρο», από το Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post