Θερμή υποδοχή της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.Χρυσοστόμου στο Białystok

Θερμή υποδοχή της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.Χρυσοστόμου στο Białystok

«Δοξάζουμε το Θεό που ευλόγησε
αυτή την αναγέννηση…
της Ορθόδοξης Εκκλησίας
της Πολωνίας»

Το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Αυγούστου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος έφθασε στην πόλη του Białystok, προερχόμενος από το Άγιο Όρος Grabarka, όπου το πρωί ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε τη θεία Λειτουργία μαζί με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Πολωνίας και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Πολωνίας και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, ο οποίος τον συνοδεύει.

Να σημειωθεί ότι η επαρχία του Białystok είναι πολύ καλά οργανωμένη με Μοναστήρια, Ενορίες, Θεολογική Σχολή, Ραδιοφωνικό Σταθμό «Η Ορθοδοξία» (υπεύθυνος ο π. Ιωάννης), Σχολή Αγιογραφίας (υπεύθυνος ο π. Λεόντιος), Εκκλησιαστικές χορωδίες κ.ά. Στην επαρχία του Białystok διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Πολωνίας κ. Σάββας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Białystok.

Η επίσημη υποδοχή έγινε στη Μητρόπολη του Białystok, όπου ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Σούπραλς κ. Γρηγόριος, μαζί με τον κλήρο και τον λαό της ευρύτερης περιοχής, υπόδεχθηκαν τους δύο Προκαθημένους και τη συνοδεία τους. Αμέσως πορεύθηκαν προς τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου τελέστηκε δοξολογία. Κάτοπιν ο Μακαριώτατος προσκύνησε τα ιερά λείψανα του παιδομάρτυρα Γαβριήλ, υπέγραψε στο ιερό Ευαγγέλιο και ακολούθως τον προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Białystok κ. Ιάκωβος, ο οποίος στη συνέχεια προσέφερε στο Μακαριώτατο μια βυζαντινή εικόνα του Αγίου Γαβριήλ. Στη συνέχεια αντιφώνησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και προσέφερε εγκόλπιο στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο.

Ακολούθως μετέβησαν στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Αρχιεπισκοπής Białystok, όπου παρατέθηκε επίσημο δείπνο παρουσία των στελεχών της ορθόδοξης κοινότητας του Białystok και της Πρέσβειρας της Κύπρου στην Πολωνία κ. Πόπης Αβραάμ.

Ακολουθεί η αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, η οποία εκφωνήθηκε στο τέλος της Δοξολογίας που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Białystok:

“Μακαριώτατε Μητροπολίτα Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.Σάββα, Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Μπιαλιστόκ και Γκντάσκ κ. Ιάκωβε,

Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή που μας επεφυλάξατε. Η αγάπη που επιδεικνύετε σ’ εμένα και τα μέλη της τιμίας συνοδείας μου ξεπέρασαν κάθε προσμονή μας.

Στις μέρες που βρισκόμαστε στη φιλόξενη χώρα σας γίναμε αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες μιας ιδιαίτερα δυναμικής και άρτια οργανωμένης Εκκλησίας. Οι γνώσεις που είχαμε για την Εκκλησία σας, λόγω του μαρτυρικού παρελθόντος της, μάς προδιέθεταν για χαμηλότερες προσδοκίες. Βρήκαμε όμως μιαν Εκκλησία με υψηλότατες προδιαγραφές. Θαυμάσαμε και παραδειγματιστήκαμε από την θρησκευτικότητα του Ορθόδοξου Πολωνικού λαού. Διαπιστώσαμε, με την επίσκεψή μας σε κρατικούς αξιωματούχους, τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, πράγμα που συνιστά μια καινούργια εμπειρία σε σχέση με το παρελθόν. Αντιληφθήκαμε τη διάθεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας σας, παρά την μικρή αριθμητική δύναμή της, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου κ. Σάββα, να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία.

Δοξάζουμε τον Θεό που ευλόγησε αυτή την αναγέννηση και συγχαίρουμε εγκάρδια όλους όσους, γενόμενοι όργανα του Θεού, συνέβαλαν σ’ αυτή.

Η επίσκεψή μας στην πόλη σας σηματοδοτείται από την μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού. Η προτροπή της Εκκλησίας απευθύνεται σήμερα προς όλους: «Φωτί προσλάβωμεν φως». Ταυτόχρονα όμως και η υπόδειξή της: «το νέφος διακόψωμεν του γεώδους σαρκίου». Έτσι θα φθάσουμε στον προορισμό μας. Θα γίνουμε δεκτικοί της χάριτός του αλλά και θα μεταδίδουμε κι εμείς αυτή τη χάρη στη σύγχρονη κοινωνία που την έχει ανάγκη. Η ευθύνη ημών των Ορθοδόξων, μέσα στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Ευρώπης και την πλημμυρίδα των ετεροδόξων, που μας περιβάλλει, είναι ιδιαίτερα σήμερα μεγάλη. Η πίστη στην παντοδυναμία του ανθρώπου και η υπερεκτίμηση των επιτευγμάτων του στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας, η στροφή της προσοχής στα παροδικά και πεπερασμένα του αισθητού κόσμου, απομάκρυναν τον άνθρωπο από το απόλυτο και το αιώνιο, τον αποξένωσαν από τον εσωτερικό του κόσμο όπου συντελείται η επαφή με τον Θεό και του «έψυξαν» την πίστη. Την ελάττωση της πίστης και την στροφή προς τον έξω κόσμο, ακολούθησε η διατάραξη της εσωτερικής γαλήνης και η πρόσκτηση του άγχους. Ακριβώς η απάντηση της Ορθοδοξίας σ’ αυτή την τάση είναι ότι «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος». Δεν είναι μόνον η ύλη απαραίτητη στη ζωή μας, ούτε και έχει αυτή τα πρωτεία. Καλούμαστε με την δική μας έμπρακτη στάση να δείξουμε τρόπο ζωής και στους γύρω μας, σ’ ολόκληρη την κοινωνία.

Διασχίζοντας σήμερα τη χώρα σας, θαυμάσαμε τα επιτεύγματα του Πολωνικού λαού. Προσκυνώντας τα διάφορα σεβάσματα και επισκεπτόμενοι τους τόπους της κοινής λατρείας μας, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε την τραγωδία της μικρής πατρίδας μας. Θέλουμε να σας καταστήσουμε γνώστες της ταλαιπωρίας του λαού μας και να ζητήσουμε την αδελφική συμπαράστασή σας. Στην Κύπρο μια επαίσχυντη κατοχική γραμμή κρατά χωρισμένη τη χώρα μας. Εδώ και 35 χρόνια οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που αποτελούν το 82% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας, διώχτηκαν, ύστερα από μια αιματηρή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, από το 37% του εδάφους μας. Το κατεχόμενο μέρος εποικίζεται με Μουσουλμάνους  που μεταφέρει συνεχώς η Τουρκία από την Ανατολία. Οι ναοί μας, περισσότεροι από 500, βεβηλώθηκαν. Άλλοι κατεδαφίστηκαν, άλλοι μετετράπησαν σε μουσουλμανικά τεμένη, άλλοι σε στάβλους ζώων και άλλοι αφέθηκαν στην καταστροφική παρέλευση του χρόνου. Δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τα σπίτια και τις περιουσίες μας ούτε και να λειτουργήσουμε, ακόμα ούτε και να επιδιορθώσουμε, τις εκκλησίες μας. Δεν μπορέσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του να ξεναγήσουμε τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη σας και την τιμία συνοδεία του στον τάφο του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Αποστόλου Βαρνάβα, στον τάφο του Αγίου Σπυρίδωνος και την εκεί μονή του, στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στους Καθεδρικούς μας ναούς στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια, τη Μόρφου. Η θλίψη διαπερνά την ψυχή μας μπροστά στην άθλια κατάσταση των τόπων λατρείας μας αλλά και στον κίνδυνο εκτουρκισμού της πατρίδας μας.

Η «πολιτισμένη» ανθρωπότητα αδιαφορεί για τις αξίες, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Θωπεύει τον κατακτητή γιατί προσβλέπει σε ανταλλάγματα και οικονομικά οφέλη από αυτόν. Ζητούμε από όλους βοήθεια. Πρώτα τις προσευχές σας στο Θεό και μετά την, κατά το δυνατό, παρέμβασή σας στους πολιτικούς της χώρας σας. Μια αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται σήμερα σε πραγματικό κίνδυνο επιβίωσης.

Ευχαριστώντας σας και πάλιν, εύχομαι όπως ο Θεός ενισχύει όλους στον αγώνα για ηθική και πνευματική τελείωση, καταστήσει δε την Αγιωτάτη Εκκλησία της Πολωνίας «λύχνον φαίνοντα εν αυχμηρώ τόπω». (Β΄ Πέτρ. 1, 19)”.

Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Τις φωτογραφίες παραχώρησε φιλικά ο κ.Jarek Charkiewicz

Print Friendly, PDF & Email

Share this post