Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στο Συνέδριο για τα 355 χρόνια απο τη θεμελίωση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στο Συνέδριο για τα 355 χρόνια απο τη θεμελίωση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΗΣ  Α. Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ  Β΄

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ  ΤΑ 355 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ

ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

 

Χαιρετίζουμε, με ιδιαίτερη χαρά, το Β΄ Ετήσιο Συνέδριο για εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης, που συνδιοργανώνει η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια των εορτασμών του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, για τα 355 χρόνια από τη θεμελίωση του Ναού.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά, αφενός μεν όλους τους συντελεστές της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου και της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που εργάστηκαν άοκνα, με άριστο πνεύμα συνεργασίας και χριστιανικής αγάπης, για την πραγματοποίηση του σημερινού Συνεδρίου, αφετέρου δε τους   εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, με τη μεγάλη συμμετοχή τους, επιδεικνύουν την έφεσή τους   για   μάθηση και συνεχή επιμόρφωση.

Tο θέμα του Συνεδρίου συνδέεται με τον Ιωάννη, τον αγαπητό μαθητή του Κυρίου και με το πλούσιο και μεγάλης θρησκευτικής αξίας θεολογικό του έργο, που αποτελεί αναπαλλοτρίωτο κτήμα της Εκκλησίας∙ συνδέεται επίσης με  το Τέταρτο Ευαγγέλιο, τις Επιστολές του και την Αποκάλυψη, την επάξια κατακλείδα της Αγία Γραφής. Στα βιβλία του, ο Ευαγγελιστής και μέγας προφήτης Ιωάννης αναπτύσσει πλούσια θεολογία, με την οποία διαφωτίζει και συμπληρώνει την περί εσχάτων διδασκαλία της Καινής Διαθήκης, περί του τριαδικού του Θεού, της θεότητος του Ιησού Χριστού, της πίστης σε αυτόν που απέστειλε ο Θεός για να λυτρώσει και σώσει την ανθρωπότητα από τον θάνατο, καθώς και περί του Αγίου Πνεύματος, του Παρακλήτου. Το έργο του αποτελεί μαρτυρία πίστης και έκφραση του βιώματος της Εκκλησίας, που πιστεύει στον Κύριο και την κατάσταση αυτής κατά τα τέλη του 1ου μ. Χ. αιώνα.

Όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του Συνεδρίου κατεβλήθη από τους    συντελεστές του  κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να   μας παρουσιάσουν μία σφαιρική θεώρηση τόσο του θεολογικού έργου του Ιωάννου όσο και της ιστορικής   και  θρησκευτικής προσφοράς του  Καθεδρικού Ναού. 

Κατακλείοντας τον χαιρετισμό  μας, ευχαριστούμε τον Κύριο, τον χορηγό της ζωής, που μας αξίωσε να έχουμε τον ιστορικό αυτό Ναό, ο οποίος αποτέλεσε πηγή δύναμης, έμπνευσης και αναζωπύρωσης του εθνικοθρησκευτικού φρονήματος του ορθόδοξου λαού μας.

Από κέντρου καρδίας παρακαλούμε τον Κύριο, όπως μας καταξιώσει να    αναπέμψουμε ευχαριστήριους ύμνους στον Ναό αυτόν και για την πολυπόθητη ελευθερία μας.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ευχόμαστε ολοψύχως κάθε επιτυχία σ’ αυτές επ’ αγαθώ της Επιστήμης και της Εκκλησίας.

 

Μετ’  ευχών εγκαρδίων

 

Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5 ΜΑΪΟΥ 2017

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post