Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς την Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία

Μήνυμα του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου προς τη Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, μετέφερε η αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αποτελούμενη από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Πυλιώτη και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωθιερέα Δημοσθένη Δημοσθένους, η οποία επισκέφθηκε την Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, το πρωί το Zarzuela Palace, κύρια κατοικία του Βασιλικού ζεύγους, και έγινε δεκτή από τον Διευθυντή του Πρωτοκόλλου του Βασιλικού Οίκου, Πρέσβη Candido Crase Estrada.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Πρέσβης υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση την επίσημη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Εκκλησίας και παρέλαβε, για λογαριασμό της Βασίλισσας, την επιστολή και το δώρο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα, έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συζήτηση επικεντρώθηκε βεβαίως και στην έκφραση της επιθυμίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για συνάντηση με την Ισπανίδα Βασίλισσα για συζήτηση του εθνικού μας προβλήματος και ειδικότερα του θέματος της σύλησης και καταστροφής των 520 εκκλησιών μας στις κατεχόμενες, από τους Τούρκους εισβολείς, περιοχές της πατρίδας μας.

Ο Πρέσβης άκουσε τα όσα η κυπριακή εκκλησιαστική αντιπροσωπεία του μετέφερε και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με την Ισπανίδα Βασίλισσα.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου απηύθυνε προσωπική πρόσκληση προς τον Πρέσβη να επισκεφθεί την Κύπρο, όποτε το επιθυμεί, για να έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, την οποία ο Πρέσβης αποδέχθηκε.

Η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου συνοδευόταν στις επαφές που είχε στην Ισπανία από τον Πρόξενο και πρώτο γραμματέα της Πρεσβείας της Κύπρου στην Μαδρίτη Σάββα Βλαδιμήρου.

Στην συνέχεια, οι δύο κληρικοί της Εκκλησίας της Κύπρου μετέβησαν στην πόλη της Γρανάδας όπου είχαν συνάντηση με τον Γενικό Βικάριο Monsignor Antonio Reyes, λόγω απουσίας του Αρχιεπισκόπου της Πόλεως στην Σύνοδο των Ισπανών Επισκόπων στην Μαδρίτη και συζήτησαν μαζί του τα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων Πολιτισμού Κύπρου – Ισπανίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι και τις 23 Ιουνίου στην Γρανάδα στα πλαίσια του τοπικού φεστιβάλ.

Ο Γενικός Βικάριος θα μεταφέρει στον προϊστάμενο του όλα όσα διαμείφθηκαν με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κύπρου, θα τακτοποιήσει τα θέματα συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Γρανάδας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι η τοπική Εκκλησία θα παραχωρήσει ειδική αίθουσα εντός του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου για να φιλοξενηθεί φωτογραφική έκθεση για την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του εν λόγω Φεστιβάλ και σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, διαλέξεις, εργαστήρια αγιογραφίας, έκθεση πινάκων ζωγραφικής και εικόνων και εκτέλεση βυζαντινών ύμνων από τον Χορό Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», στον Καθεδρικό Ναό της Γρανάδα.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΧΡ)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post