Εκκλησιαστικές συνάξεις των εκτοπισμένων Κυθρέας, Αγκαστίνας και Τρυπημένης (15 Οκτωβρίου)
Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017, τελέστηκε το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του αειμνήστου ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 Σπύρου Χατζηγιακουμή από την Κυθρέα, στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας Λευκωσίας, όπου οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν, εκ μεταθέσεως, τους Αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία καθώς και τον Ευαγγελιστή Λουκά. Της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι, σε αυτή την εποχή της πνευματικής δοκιμασίας και των αλλεπάλληλων πειρασμών, οι εορτές και οι επέτειοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, καθώς και τα Ιερά μνημόσυνα των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος ημών ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων, αποτελούν μέγιστη υπόθεση για όλους μας. Ένεκα και αυτών, διατηρείται ζωντανή η μνήμη, η παράδοση και η νοσταλγία της πατρίδας μας, εφόσον οι πιστοί μετέχουν στις αγιαστικές πράξεις τις Εκκλησίας μας, ιδιαιτέρως στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, με το οποίο ενωνόμαστε με τον Χριστό και μεταξύ μας, ως πλήρωμα της Εκκλησίας του Χριστού.
Καταλήγοντας ο Επίσκοπος Μεσαορίας, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους, επικαλούμενος την αγάπη, τη μεταμέλεια και την ειρήνη που τους διακατέχει, να μεταλαμπαδεύσουν αυτό το μήνυμα στους οικείους τους, στα παιδιά και στα εγγόνια τους, έτσι ώστε ο τόπος μας και οι νέες γενιές να δουν καλύτερες μέρες.
Μετά το πέρας των μνημοσύνων, εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, κ. Ανδρέας Μαïμαρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο και τη δράση του ήρωα Σπύρου Χατζηγιακουμή κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα εναντίον των Βρετανών.
Στις 11.00 π.μ. της ιδίας ημέρας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη της Ιεράς Παρακλήσεως ενώπιον της εικόνος του Ιερομάρτυρος Θεράποντος και του Οσίου Θεράποντος της Αγκαστίνας, με την ευκαιρία της μνήμης τους στις 14 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες. Εκεί συνάχθηκαν οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας. Στο τέλος, μίλησε στο εκκλησίασμα η κοινοτάρχης Αγκαστίνας κ. Αναστασία Γερολαίμου.
Ακολούθως, στις 12.00 το μεσημέρι, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μετέβη στην Κοφίνου. Προέστη της ακολουθίας του πανηγυρικού Εσπερινού στο νεόδμητο Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος, όπου εκκλησιάστηκαν οι εκτοπισμένοι της Τρυπημένης, με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας. Προσφώνησε ο π. Μιχαήλ Περιπίτσης, ο οποίος κατάγεται από την Τρυπημένη και ιερουργεί στον Άγιο Αντώνιο στη Λεμεσό.
Κατά τη διάρκεια της Παράκλησης στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες και στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος στην Κοφίνου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε και συνεχάρη τους πιστούς για την παρουσία τους, και τους παρότρυνε όπως κρατήσουν και διαφυλάξουν δυνατή αυτή τη σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ τους, ούτως ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι και αγαπημένοι, με πίστη στο θέλημα του Παντοδύναμου Θεού, να αξιωθούμε την πολυπόθητη μέρα της ελευθερίας.
Προ την απόλυση των πιο πάνω ακολουθιών, αναπέμφθηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των κατοίκων των δύο κατεχόμενων κοινοτήτων που ευρίσκονται στην προσφυγιά, υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων και επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες τους. Επίσης, τελέστηκαν ιερά μνημόσυνα όλων των τεθνεώτων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 καθώς και μετά, στην προσφυγιά.
Τόσο η Κοινότητα Αγκαστίνας όσο και η Κοινότητα Τρυπημένης πραγματοποίησαν στη συνέχεια συνεστίαση των εκτοπισμένων με τις οικογένειές τους.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
Κωνσταντίνος Ανδρέου