Πανηγυρική Δοξολογία και παρέλαση με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 (ο πανηγυρικός λόγος)
Το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017, η Κύπρος μαζί με τους πανέλληνες εορτάζει το έπος του ‘ 40 και τη συμβολή των Κυπρίων στο εθνικό κάλεσμα, παρά τα δεινά της κατοχής που ζούσε.
Επίκεντρο των εορτασμών η Πρωτεύουσα. Το πρωί, στις 10.00, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, χοροστατούντος της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, παρουσία της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Παρίσταντο, επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδας, κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, οι υποψήφιοι Πρόεδροι Δημοκρατίας, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και κ. Σταύρος Μαλάς, άλλες πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου.
Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδωσαν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό και το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.
Μετά τη δοξολογία ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το μήνυμα της σημερινής Ημέρας είναι ένα: Όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος γράφει Ιστορία. Όταν ο Ελληνισμός είναι διχασμένος, το μόνο που καταγράφεται είναι καταστροφές και όλεθρος».
«Αυτό που πρέπει να αποκομίσουμε από την ημέρα, αν θέλουμε πραγματικά να την τιμήσουμε, είναι επιτέλους να ενώσουμε δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουμε τα όσα η τουρκική αδιαλλαξία προκαλεί προκειμένου να ανατρέψουμε την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση», κατέληξε.
Στις 11:00 ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο πρέσβης της Ελλάδας και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δέχθηκαν, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας, τον χαιρετισμό της παρέλασης, στην οποία έλαβαν μέρος αντιπροσωπευτικά τμήματα παλαιών πολεμιστών, σπουδαστών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, μαθητών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Σωματείων και Οργανώσεων.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
***************************************
Πανηγυρικός για την 28η Οκτωβρίου 1940
Λευκωσία, 28-10-2017
Πέτρος Παπαπολυβίου
Αναπλ. καθηγητής
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το να γιορτάζει ένας λαός ή ένα έθνος τις επετείους του, είναι καθήκον και υποχρέωση των νεοτέρων, και η ελάχιστη απότιση χρέους και οφειλής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για το καλό των πολλών, την εθνική ελευθερία και ανεξαρτησία. Είναι παράλληλα, απαραίτητο τμήμα της διατήρησης των εθνικών συμβολισμών, χωρίς μεγαλοστομίες και ρητορικές υπερβολές, της συλλογικής μνήμης και των βασικών στοιχείων που διαμορφώνουν την κοινή ταυτότητα, σε έναν κόσμο και ένα διεθνές περιβάλλον που μεταβάλλεται και μεταμορφώνεται. Βέβαια, με το να τιμούμε και μόνο τυπικά και μηχανικά τις εθνικές επετείους, ή χάριν της αργίας, δεν μας χορηγείται πιστοποιητικό διαγωγής του σωστού δημοκρατικού πολίτη, ούτε μας δίνονται εξ αποκαλύψεως τα αναγκαία διδάγματα και οι λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα της χώρας μας και του Ελληνισμού.
Τι ήταν λοιπόν η 28η Οκτωβρίου 1940, την εβδομηκοστή εβδόμη επέτειο της οποίας τιμούμε και εμείς σήμερα στη Λευκωσία, στην ημικατεχόμενη Κύπρο, μαζί με τον απανταχού Ελληνισμό; Προφανώς η ημέρα του Όχι είναι μια από τις μεγαλύτερες, σε συμβολισμό και ακτινοβολία, ημέρες της ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού. Μια ημέρα, όπου η Ελλάδα, 18 χρόνια μετά την τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής, και αφήνοντας πίσω τον Εθνικό Διχασμό και τον ταραχώδη Μεσοπόλεμο με την πολιτική αστάθεια και μια μακρά δικτατορία, με πρωτοφανή εθνική ομοψυχία απάντησε στο ιταλικό τελεσίγραφο, απορρίπτοντάς το, διά στόματος του Ιωάννη Μεταξά και διά του καθολικού παλλαϊκού και πανεθνικού συναγερμού στο μέτωπο και στα μετόπισθεν, με την παράλληλη κινητοποίηση του παροικιακού και του υπόδουλου Ελληνισμού.