Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αυτισμό. Θέμα: τρόποι πραγματοποίησης των στόχων του Α΄ Συνεδρίου. Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αυτισμό. Θέμα: τρόποι πραγματοποίησης των στόχων του Α΄ Συνεδρίου. Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ.

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ AJAX ΛΕΜΕΣΟΥ.

 

Με αισθήματα χρέους συνερχόμεθα και πάλι στο 2ο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο που διοργανώνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός (ΜΚΟ) Κύπρου  «Κάτι Μαγικό Πάντα Συμβαίνει», ο οποίος  έχει ως κύρια αποστολή του την κάθε είδους έμπρακτη βοήθεια στα παιδιά  με αυτισμό. Ό,τι επέτυχε μέχρι σήμερα αποτελεί τον καρπό των ανιδιοτελών προσπαθειών των ανθρώπων – επιστημόνων που το απαρτίζουν.

Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου, το οποίο  στηρίζει  με τη δέουσα στοργή η Εκκλησία της Κύπρου και η κυβέρνηση είναι:

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝΤΟΥ Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.

Όπως θα διαπιστώσετε και από μόνοι σας στο παρόν συνέδριο λαμβάνουν μέρος φωτισμένοι καθηγητές, ιατροί, ψυχολόγοι, ερευνητές και επιστήμονες από  διακεκριμένα πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα όπως  αυτά του Χάρβαρντ, Μασαχουσέτης, Λονδίνου, Λίνκολν, Ρέντινγκ, Παρισίων, Νέας Υόρκης, Ντζοχάνεσπεργκ, Ισραήλ, Αθηνών, Σαουδικής Αραβίας, Ινδίας, Καΐρου, κ.α.

Βασικός στόχος του παρόντος Συνεδρίου είναι η μεθόδευση τρόπων προώθησης και πραγματοποίησης των αποφάσεων του Α΄ Συνεδρίου και η  έμπρακτη βοήθεια και προσφορά στα παιδιά με αυτισμό.  Θέλουμε να  μελετήσουμε, να αξιοποιήσουμε και να  εφαρμόσουμε στην Κύπρο τα επιτεύγματα ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων διεθνούς φήμης,  Η στήριξή μας στους σκοπούς και στο έργο του συνεδρίου είναι και δείγμα πίστης στην αποστολή και στους έμπρακτους στόχους που έχει θέσει και επεξεργάζεται ο ΜΚΟ ΚΜΠΣ, μέσω της μοναδικής ανά  το Παγκόσμιο Δεξαμενής Σκέψης,  την οποία  έχει με επιτυχία συγκροτήσει.

Η θεματική του πολυσήμαντου αυτού συνεδρίου περιλαμβάνει ζητήματα θεραπείας, τεχνολογίας, στήριξης, καθοδήγησης και δια βίου προσωπικής καθώς και επαγγελματικής ανεξαρτητοποίησης ατόμων που εμπίπτουν στο πεδίο του αυτισμού.

Εργαζόμενοι μεθοδικώς και με ένθεο ζήλο πάνω σ’ αυτή την ιερή γραμμή, είμαστε βέβαιοι ότι πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν χωρίς τη συνεχή επίβλεψη των γονέων τους, με αυτοσεβασμό, έντιμα και δημιουργικά. Ο καθορισμός τρόπων προσφοράς, δια μέσου αυτού του συνεδρίου, σε αυτά τα άτομα και στις οικογένειές τους είναι σίγουρα καθοριστικής σημασίας. 

Σε παράλληλες γραμμές ο ΜΚΟ –  ΚΜΠΣ εργάζεται, όπως και η Εκκλησία της Κύπρου, για την ευημερία, αποκατάσταση και μόνιμη ποιότητα της ζωής παιδιών, όλων των ηλικιών που έχουν χαρακτηριστεί από την κοινωνία σαν «παιδιά  με ειδικές ανάγκες».  Θεάρεστο  λοιπόν και ευλογημένο  το έργο των ιδρυτών και αφιλοκερδώς εργαζομένων λειτουργών αυτού του φιλανθρωπικού – επιστημονικού ΜΚΟ.

Όπως, με ζήλο, μας έχει ενημερώσει ο Δρ. Νεόφυτος Παπανεοφύτου, ιδρυτής του ΜΚΟ –  ΚΜΠΣ, απώτερος σκοπός του όλου παγκόσμιου έργου, είναι η δημιουργία του πρώτου στο είδος του Κέντρου για την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, εκπαίδευση, φιλοξενία και εργοδότηση ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό το έργο όπως προγραμματίζεται μπορεί να λειτουργήσει μέσα στα επόμενα
 3 – 5 χρόνια. Αναμφισβήτητα ένα παγκόσμιο κέντρο αυτού του είδους θα ελκύσει στον τόπο μας ένα μεγάλο ποσοστό επιστημονικού δυναμικού και θα καταστήσει τη νήσο μας ένα παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο, μια κυψέλη επιστημονικής ανάπτυξης και προσφοράς. Θα την καταστήσει κέντρο συνεργασίας  σ’ ένα πραγματικά πολυεπιστημονικό επίπεδο.

Ίσως, μερικές φορές, από κεκτημένη συνήθεια, η αναφορά μας γίνεται μόνο σε «παιδιά» με αυτισμό.  Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά τα παιδιά ενηλικιώνονται. Συνεπώς, ακραδάντως πιστεύουμε ότι η μέριμνα τόσο της Εκκλησίας όσο και της Πολιτείας πρέπει να προεκτείνεται συνεχώς και να καλύπτει αυτά τα παιδιά
μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους.  Αυτά είναι θέματα ουσίας τα οποία ως Εκκλησία μοιραζόμαστε μαζί σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι όλους τους εθελοντές, επιστημονικούς συνεργάτες, καθηγητές, ερευνητές και  ιδιαίτερα τον αγαπητό μου φίλο Δρ. Νεόφυτο Παπανεοφύτου για την όλη επιστημονική του δραστηριότητα που ανέπτυξε και αναπτύσσει στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία όντως τον τιμά.

Από κέντρου καρδίας αγαπητοί μου φίλοι εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο Σας για το καλό των παιδιών με αυτισμό, τα οποία ο Χριστός ονόμασε «ἐλαχίστους ἀδελφούς του».

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017

 

 

                     Μετ’ ευχών εγκαρδίων

 

                  Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post