Πανηγυρική εκδήλωση για την ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄
Με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, συνδιοργάνωσαν την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, στις 7.00 μ.μ. εκδήλωση, για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής και ο μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Ανδρέας Καλαβάς, εκ μέρους των βραβευθέντων μαθητών της Λευκωσίας.
Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση, παρέστησαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Ηλίας Φωτόπουλος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Απ. Βαρνάβα και Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, κληρικοί, εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Προκόπης Μαυραγάνης, ο Διευθυντής Μ. Ε. Δρ. Κυπριανός Λούης, αρκετοί επιθεωρητές, καθηγητές, διδάσκαλοι, μαθητές και γονείς.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, για τα Ελληνικά Γράμματα, ήταν ο Καθηγητής Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου – Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Πανοσιολογιώτατος ΑρχιμανδρίτηςΝικόλαος Ιωαννίδης, με θέμα: «Πτυχές της κοινωνικής διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών».
Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, ο Αρχιμ. Νικόλαος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των Τριών μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που είχε και η δική τους εποχή. Επισήμανε τους αγώνες για επικράτηση της δικαιοσύνης του ιερού Ευαγγελίου μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων. Τόνισε ότι δεν δίστασαν να αντισταθούν και να στηλιτεύσουν την αδικία και την αλαζονεία των αρχόντων. Το έργο τους ήταν πνευματικό και ποιμαντικό, διότι ποτέ δε λησμονούσαν την αποστολή τους ως ποιμένες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας.
Στην έναρξη της πανηγυρικής εκδήλωσης απέδωσαν εκκλησιαστικούς ύμνους η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και ο Βυζαντινός Χορός Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση μαθητριών και μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Αρχιεπισκοπής περιφέρειας, που πρώτευσαν στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και Θρησκευτικών κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σχολικών ετών. Ακολούθησε παραδοσιακό Καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε το Μουσικό Γυμνάσιο Λευκωσίας.
Τέλος, ο Μακαριώτατος παρέθεσε δεξίωση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.
Το πρόγραμμα της όλης εκδήλωσης το παρουσίασε ο θεολόγος κ. Σάββας Παρής.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
Ανδρέας Κοσιάρης
***************************************
Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή σε εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, 19:00, Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’
Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου, για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων.
Με την ευκαιρία αυτή, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τιμά τη μνήμη των διδασκάλων της ελληνοχριστιανικής παιδείας και βραβεύει τους τελειόφοιτους μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, που πρώτευσαν στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη. Η Εκκλησία της Κύπρου, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, που αποτελεί πλέον ένα καθιερωμένο θεσμό, αποδεικνύει έμπρακτα τη συμπαράσταση και την ενίσχυση που πάντοτε προσφέρει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την πραγμάτωση του πνευματικού και κοινωνικού του έργου.
Οι τρείς Μέγιστοι Φωστήρες της Εκκλησίας μας που εορτάζονται σήμερα, έχουν καταστεί με τη ζωή, το έργο και την ανεξάντλητη σοφία τους διαχρονικά πρότυπα αρετής και αγάπης. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, διακρίνονταν για την πνευματική τους καλλιέργεια, την επιστημονική τους συγκρότηση, τον άρτιο λόγο και τον παραδειγματικό τους βίο. Τα διδάγματά τους, τα οποία πηγάζουν από την κλασσική παιδεία και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και αγωγή παραμένουν μέχρι και σήμερα επίκαιρα.
Σύμφωνα με τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου η παιδεία, ως πολύτιμο αγαθό, πρέπει να εξυπηρετεί τον προορισμό του ανθρώπου. Ο δάσκαλος είναι ποιμένας, κατευθύνει, οδηγεί, μεταδίδει ζωή και όχι μόνο γνώσεις. Η παιδεία μας δεν είναι «ξηρή πολυμάθεια», αλλά «ανατροφή μετ’ ευλαβείας και μετάληψις αγιότητος». Η διδασκαλία στην τάξη, λέει ο Βασίλειος, πρέπει να γίνεται ευχάριστα, γιατί μόνο τότε η γνώση παραμένει μόνιμη.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο δάσκαλος πρέπει να διαθέτει ηρεμία και απέραντο σεβασμό για την προσωπικότητα του παιδιού. Κατά τον Γρηγόριο το να επιχειρεί κανείς να εκπαιδεύει άλλους, προτού ο ίδιος εκπαιδευτεί ικανοποιητικά, είναι τολμηρό και ανόητο. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του αληθινού δασκάλου είναι να δείχνει στους μαθητές του πατρική αγάπη και στοργή, που να ξεπερνά πολλές φορές κι αυτή των φυσικών γονιών του.
Ευχόμαστε οι διδαχές και ο εμπνευσμένος λόγος των Τριών Ιεραρχών να κατευθύνουν όλους όσοι υπηρετούν την παιδεία και αγωνίζονται για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων μας.
Αγαπητά μου παιδιά,
Με αφορμή την αποψινή εκδήλωση σας εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την κατάκτηση της αριστείας και την πρόοδό σας ως αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας, συνέπειας και συστηματικής μελέτης. Οι δικές σας διακρίσεις και επιτυχίες επιβραβεύουν επίσης τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας και τους ικανοποιούν ηθικά. Συνεχίστε να εργάζεστε με το ήθος που σας διακρίνει και την επιμέλεια που σας χαρακτηρίζει, θέτοντας πάντα υψηλούς και ευγενικούς στόχους για το καλό το δικό σας και των γύρω σας.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον ομιλητή – Καθηγητή Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Ιωαννίδη, όπως επίσης τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και τα παιδιά του Μουσικού Γυμνασίου Λευκωσίας για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Τέλος, εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου τόσο για την αποψινή διοργάνωση όσο και για την αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία μας.