Η Προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Η Προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Συνάντηση και γεύμα με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο είχε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας (Β. Ελλάδος), κ. Ευδοκία Παπαχριστούδη, το μεσημέρι  της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Οι Ανατολικορωμυλιώτες – Βορειοθρακιώτες αποτελούν ένα πληθυσμό προσφυγικής προέλευσης που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα σε μια χρονική περίοδο 40 χρόνων περίπου. Άρχισε το 1885 σποραδικά έως το 1924. Το 1906 έγινε η πρώτη ομαδική φυγή. Οι μετακινήσεις όμως οικογενειών ή μεμονωμένων ατόμων συνεχίστηκαν σε όλη την διάρκεια των 40 χρόνων, έχοντας πάντοτε σαν κύρια αιτία την βάναυση τακτική εθνοκάθαρσης που εφάρμοζαν βάσει σχεδίου οι Βούλγαροι. Οι μετακινήσεις αυτές οργανώθηκαν διακρατικά και ολοκληρώθηκαν μέχρι το 1924 με την εφαρμογή της συνθήκης του Νεϊγύ που προέβλεπε την εθελουσία μετανάστευση των Ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Ανατολικής Ρωμυλίας στην Ελλάδα.

Η γνωριμία με τον νέο κόσμο απαιτούσε ταύτιση. Και η ταύτιση απαιτούσε συγχώνευση, δηλαδή απάρνηση των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων που έφερναν μαζί τους.

Πέρασαν πολλά χρόνια, και οι δοκιμασίες στη νέα πατρίδα των προγόνων μας δεν σταμάτησαν. Οι διασάλευση του κοινωνικού ιστού τόσο από τις δυνάμεις κατοχής όσο και από τις εσωτερικές πολιτικές διαταραχές που οδήγησαν στον εμφύλιο, εμπόδισαν την ελεύθερη πολιτιστική έκφρασή τους.

Σύλλογοι και σωματεία άρχισαν να εμφανίζονται εκεί όπου υπήρχαν Ανατολικορωμυλιώτες. Χορευτικά συγκροτήματα που δημιουργούνταν αυθόρμητα και διαλύονταν μετά την επίσημη εκδήλωση. Νέοι που διάλεγαν να σπουδάσουν το χορό τα ήθη και έθιμα σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να γίνουν καθηγητές φυσικής αγωγής και κατ’ επέκταση χοροδιδάσκαλοι. Τηλεοπτικά συνεργεία που ήθελαν να προβάλουν την παράδοση και την πολιτιστική ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου, δημιουργούσαν την ζήτηση πολιτιστικής δράσης.

Η πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας είναι μια πολιτιστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση και ένωση πολιτιστικών συλλόγων Ανατολικορωμυλιωτών.

Με πρωτοβουλία μερικών, που δεν μπορούσαν να βλέπουν την πολιτιστική αυτή κληρονομιά σε φθίνουσα πορεία, άρχισε η περισυλλογή και η καταγραφή πολιτιστικού υλικού σε όποια κατάσταση κι αν αυτό βρίσκονταν. Το 1993 κάτω από αυτήν την πίεση ότι η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει, οδηγήθηκε αυτή η ομάδα στην ίδρυση της Ομοσπονδίας που κατέγραψε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και κατοχύρωσε τυπικά αλλά και ουσιαστικά τον ρόλο της σαν τον θεματοφύλακα της παράδοσης, της διάσωσης και διατήρησης των ηθών και εθίμων, καθώς και την αυθεντικότητα του ιδιαίτερου πολιτισμού μας.

Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post