Θ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

Θ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, η Θ΄ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Μητροπόλεων, Επισκοπών και Μονών καθώς και συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Στη Συνάντηση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με τις υπηρεσίες τους.

Ο Πρόεδρος του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες για προώθηση των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και γενικά του Θρησκευτικού Τουρισμού. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες, τα έργα που προωθήθηκαν ή έγιναν, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στις περιφέρειές τους. Γενική διαπίστωση είναι ότι ο Θρησκευτικός Τουρισμός αναπτύσσεται στην Κύπρο αρκετά, με πιθανότητες περαιτέρω αύξησης και ότι οι επενδύσεις σ΄ αυτόν είναι ιδιαίτερα αποδοτικές.

Ο Θεοφιλέστατος ενημέρωσε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην 21η έκθεση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου «Ταξίδι 2018», στη Λευκωσία και στην έκθεση του Γραφείου για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο, στο Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας στην Πολωνία, καθώς και για τις εκδόσεις του Γραφείου, τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων, καθώς και τη συνεργασία με τον ΚΟΤ για την προώθηση των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και γενικότερα του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Το Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων, καρπός της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, λειτούργησε για τρίτο σχολικό έτος. Αυξημένος αριθμός σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (38 έναντι 17 του προηγούμενου σχολικού έτους) είχαν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, ομάδες μαθητών, υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους, επισκέφθηκαν εκκλησιαστικά μνημεία, τα περιέγραψαν και πήραν συνεντεύξεις. Οι εργασίες των μαθητών παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους και σε πέντε επαρχιακές ημερίδες. Κατά τη συζήτηση αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες για  αναβάθμιση του Προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος του ΚΟΤ ενημέρωσε για τις ενέργειες του ΚΟΤ για το Θρησκευτικό Τουρισμό, και στη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκαν μέτρα για τη βελτίωση της συνεργασίας του ΚΟΤ με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και τις κατά τόπους Εκκλησιαστικές Περιφέρειες.

Τη συνάντηση φιλοξένησε η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ρωσικής τεχνοτροπίας παρεκκλήσιο του Αποστόλου Ανδρέα και των εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων Αγίων, καθώς και τις συλλογές της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου

Συνεργάτης του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post