Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα
Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προσκληθείς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων είχε την ιδιαίτερη ευκαιρία,την ημέρα της μνήμης του Αγ. Αποστόλου Βαρνάβα, που είναι και η θρονική εορτή της Εκκλησίας της Κυπρου, να μεταβεί στην Ι. Μονή του Αγ. Βαρνάβα στα κατεχόμενα, όπου και ο τάφος του Αγίου. Εκεί χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας.
Συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος και ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι. Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αχιμ. Ιωάννης Ιωάννου. Πολλοί πιστοί προσήλθαν από την ελεύθερη Κύπρο για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη.
Ο Απ. Βαρνάβας, όπως είπε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας, αναφέρεται για πρώτη φορά στις Πράξεις των Αποστόλων. Ηταν μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Γι’αυτό όταν πληροφορήθηκαν ότι στην Αντιόχεια κάποιοι κηρύττουν τον Χριστό,έστειλαν τον Βαρνάβα,για να εξακριβώσει, αν πρόκειται περί γνησίου χριστιανικού κηρύγματος. Όταν διεπίστωσε εκεί ο Βαρνάβας την ορθότητα της χριστιανικής διδασκαλίας ” εχάρη ” τονίζει το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων και αναφέρεται ακόμα ότι ο Βαρνάβας ” ην ανήρ αγαθός και πλήρης πνεύματος Αγίου και πίστεως “. Στην συνέχεια συνάντησε στην Ταρσό τον Απ. Παύλο και έμειναν για ένα χρόνο στην Αντιόχεια κηρύττοντας με επιτυχία το Ευαγγέλιο. Μαζί ήλθαν στην Κύπρο,στην Πρωτεύουσα τότε Σαλαμίνα και από εκεί προχώρησαν στην Πάφο ευαγγελιζόμενοι τον Χριστό.
Αργότερα ο Βαρνάβας,που ήταν Κύπριος την καταγωγή,ξαναγύρισε στην Κύπρο και οργάνωσε την Εκκλησία της Κύπρου. Έγινε ο πρώτος Επίσκοπος Σαλαμίνος. Αμέσως χειροτόνησε Επισκόπους στα μεγάλα κέντρα του νησιού. Στο Κίτιο ( Λαρνακα ) τον Αγ. Λάζαρο,τον τετραήμερο ,στην Ταμασό τον Αγ. Ηρακλείδιο,στην Αμαθούντα τον Μνημόνιο και αρκετούς ακόμα επισκόπους σε όλο το νησί και έτςι οργάνωςε την Εκκληςία.Γι’αυτό και θεωρείται ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο Απ. Βαρνάβας, θεωρείται ο πρώτος από του εβδομήκοντα αποστόλους και είχε όλα τα χαρακτηριστικά της αποστολικότητας :
- Την κλήση από τον Χριστό και την Εκκλησία. Ο Βαρνάβας καλείται από την Εκκλησία ,όπως είδαμε,και αναλαμβάνει αυτό που του ανετέθη. Αλλά και όλοι εμείς οι βαπτισμένοι πιστοί είμαστε ” κλητοί άγιοι ” καλεσμένοι στην αγιότητα και πρέπει να περπατούμε ” αξίως της κλήσεως ής εκλήθημεν ” ( Εφεσίους δ,1 ).
- Αποστολή. Αποστέλλεται ο Βαρνάβας στην Αντιόχεια. Μετά την κλήση η αποστολή. Άλλωστε Απόστολος σημαίνει ο απεσταλμένος ,για να κηρύξει τό Ευαγγέλιο. Βέβαια όλοι οι πιστοί δεν είμαστε Απόστολοι,όμως όλων μας η ζωή πρέπει να είναι επιστολή Χριστού, ” γινωσκομένη και αναγινωσκομένη υπό πάντων ανθρώπων ” ( Β Κοριν. γ, 2 ).
- Διωγμός. Ο δρόμος του γνησίου Αποστόλου δεν είναι σπαρμένος με άνθη, αλλά με δάκρυα, κόπους και διωγμούς. ” Άχρι της άρτι ώρας και πεινώμεν καιδιψώμεν και γυμνητεύομεν και κολαφιζόμεθα και αστατούμεν ” θα γράψει ο Απ. Παύλος ( Α Κοριν. δ,11). Και ο Βαρνάβας τελικώς βρίσκει θάνατο μαρτυρικό δια λιθοβολισμού.
Ο Τάφος του και η Μονή του βρίσκονται εδώ στα κατεχόμενα. Η ανακάλυψη αυτού του Τάφου τον 5ον αιώνα ήταν η αφορμή ,για να γίνει η Εκκλησία της Κύπρου Αυτοκέφαλη. Σήμερα, ημέρα της Μνήμης του, ας τον ικετεύσουμε εκτενώς να μας αξιώσει να εορτάσουμε σύντομα την Μνήμη του σε μια επανενωμένη και ελεύθερη συνολικά Κύπρο.
Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου