Εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς της Χορωδίας Σουρουλλά Λύσης

Εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς της Χορωδίας Σουρουλλά Λύσης

Ο Δήμος Λύσης μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποίησε, την Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018  και ώρα 8.30 μ.μ. στο κατάμεστο από επίσημους προσκεκλημένους και πολλούς Λυσιώτες Δημοτικό θέατρο Λάρνακας, εκδήλωση – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς της Χορωδίας Σουρουλλά Λύσης. 

Στην εκδήλωση,  που τελούσε υπό την αιγίδα του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συμμετέσχαν η χορωδία “Σουρουλλά” Λύσης,  ο Χορός Ιεροψαλτών Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και η  Χορωδία του Γυμνασίου «Πετράκης Κυπριανού».  Ομιλία για το Βυζαντινό μέλος και την προσφορά της Χορωδίας “Γιάγκος Σουρουλλάς” έκανε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Νεκτάριος Πάρης.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο και ανέγνωσε τον Αρχιεπισκοπικό Χαιρετισμό.

Ακολουθεί το κείμενο του Χαιρετισμού της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

************************************

Χ α ι ρ ε τ ι σ μ ό ς

της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ.  Χρυσοστόμου Β΄

στην εκδήλωση συμπλήρωσης 100 χρόνων  από την ίδρυση

της Εκκλ. Βυζαντινής Χορωδίας «Γιάγκος Σουρουλλάς»

Λάρνακα, Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

 

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και πατρική χαρά χαιρετίζουμε την αποψινή εκδήλωση μνήμης και τιμής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση  της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας «Γιάγκος Σουρουλλάς». Τιμούμε το Γιάγκο Σουρουλλά, ιδρυτή και χοράρχη της, που έλαβε την πρωτοποριακή απόφαση το 1917, σε καθόλου εύκολη εποχή, μόλις διορίστηκε ιεροψάλτης στην Παναγία της Λύσης, να ιδρύσει Χορωδία προωθώντας τους νέους στην ψαλτική τέχνη. Συνεπώς, τιμούμε και τα μέλη της Χορωδίας, τους μαθητές και συμπαραστάτες του Γιάγκου Σουρουλλά που διατήρησαν και διατηρούν αυτή τη μουσική παράδοση.

Είναι καθολικά αποδεκτό ότι ο Γιάγκος Σουρουλλάς, ο οποίος γεννήθηκε το 1894, υπήρξε σπουδαίος άνθρωπος και εξέχουσα προσωπικότητα για την κωμόπολη της Λύσης και την ευρύτερη περιοχή στον κάμπο της Μεσαορίας. Από το 1917 έως το 1974 έψαλλε στην Παναγία της Λύσης και διετέλεσε για πολλά χρόνια Κοινοτάρχης (1932-1955) και το 1962 εξελέγη πρώτος Δήμαρχος της Λύσης.

 Αυτή η χαρά και η συγκίνηση, ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, μάς οδήγησε στην απόφαση, κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Λύσης κ. Ανδρέα Καουρή, να θέσουμε υπό την πνευματική μας φροντίδα τη σεμνή αποψινή εκδήλωση και λυπούμαστε, διότι άλλοι λόγοι εκκλησιαστικοί δεν μας επέτρεψαν να είμαστε προσωπικά μαζί σας. Όμως, έχει την καλοσύνη να μας εκπροσωπεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος από την ανάδειξή του σε Επίσκοπο, προ δέκα ετών, ανέλαβε με περισσό ζήλο, κατόπιν υποδείξεως και προτροπής μας, τη διατήρηση των Εκκλησιαστικών Επιτροπών. Γνωρίζουμε την αγαστή συνεργασία που έχει με όλα τα οργανωμένα σύνολα και της κωμόπολης Λύσης και της ευρύτερης περιοχής της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Μεταξύ του εκτοπισμένου λογικού ποιμνίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εκλεκτή θέση κατέχει η κωμόπολη Λύση με τον καλοσυνάτο και ευγενικό της κόσμο, ο οποίος αγαπά την πρόοδο, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Διακεκριμένη θέση κατέχει και η Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική παράδοση και η αγιογραφία. Παραδόσεις που παραλάβαμε από τους προγόνους μας ως ιερά παρακαταθήκη και καλούμαστε ενωμένοι, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του απέναντι στο Θεό και τον άνθρωπο, να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενεά.

Συγχαίρουμε το Δήμο Λύσης και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κωμοπόλεως και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Παναγίας Ευαγγελίστριας της Λύσης για την απόφασή τους να τιμήσουν την εκατονταετηρίδα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Χορωδίας «Γιάγκος Σουρουλλάς». Με την απόφασή τους αυτή επαναβεβαιώνεται η βούληση ίδρυσής της προ εκατό ετών και επανίδρυσής της το 1993, με πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δημάρχου Λύσης κ. Ανδρέα Τοφιά, και με διάδοχους χοράρχες τους κυρίους Κωστή Κωστέα πρώτα και Μιχάλη Κουλεπό κατόπιν έως σήμερα στην προσφυγιά.

Επιπλέον, με την αποψινή σεμνή εκδήλωση δηλώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο η θέλησή σας να διατηρήσετε τη μνήμη και τη νοσταλγία όλων εκείνων των δεδομένων που συναποτελούν την ταυτότητα και ιδιοπροσωπία των ανθρώπων της Λύσης και της Κύπρου μας.

Η Χορωδία «Γιάγκος Σουρουλλάς», με την έμπνευση και την ηγετική φυσιογνωμία του δασκάλου και ιδρυτή της, περιφρουρεί και προσφέρει αποκρυσταλλωμένη αυτή την ταυτότητα, η οποία διατηρήθηκε και τιμήθηκε δεόντως αυτά τα εκατό έτη.

Να σημειωθεί ότι ο Γιάγκος Σουρουλλάς δίδαξε αφιλοκερδώς την ψαλτική τέχνη σε εκατοντάδες νέους της Λύσης και των περιχώρων, που έψαλλαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να ψάλλουν σε ναούς σε όλη την Κύπρο.  Συνέθεσε εκκλησιαστικούς ύμνους και εθνικά τραγούδια, τα οποία πέρασαν και στο λαό μας και τα τραγουδά σε εκδηλώσεις εθνικού περιεχομένου, καθώς και στα φιλολογικά μνημόσυνα των αγωνιστών του έπους του ‘55.

Είναι ευρύτερα γνωστή η πορεία της Χορωδίας της Λύσης, και είμαι βέβαιος ότι απόψε θα επισημανθούν αρκετά και ικανά ιστορικά σημεία για το χαρακτήρα, την υφολογία και την παραδοσιακή εκτέλεση της εκκλησιαστικής παρασημαντικής τέχνης και λατρευτικής μελουργίας, στοιχεία τα οποία με κόπο και ένθεο πάθος σε εποχές δύσκολες ο δάσκαλος και οι μαθητές του γέννησαν, διαμόρφωσαν και καλλιέργησαν. Ακόμη, ενέπνευσαν στους νεότερους τη λυσιώτικη καλλιτεχνική ευαισθησία.

Μνημονεύουμε τη δημόσια έκφραση θαυμασμού του μακαριστού Μητροπολίτου Σάρδεων Μαξίμου, ο οποίος, ευρισκόμενος στην Κύπρο το 1947, είχε την ευκαιρία να λειτουργήσει στην Παναγία της Λύσης και να ψάλλει Εκκλησιαστικός Χορός «Γιάγκος Σουρουλλάς». Τότε, ο Σάρδεων Μάξιμος, αποτιμώντας το μουσικό ύφος των μελών της χορωδίας, είπε ότι διατηρούν απαράμιλλο το αυθεντικό κωνσταντινοπολίτικο ψαλτικό ύφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική η απόφασή μας να μεταβεί η χορωδία «Γιάγκος Σουρουλλάς» στην Επτάλοφο Πόλη και, με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, να της παραχωρηθεί το στασίδι στον πανηγυρίζοντα ι. ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στη νήσο Πρώτη, στις 6 Αυγούστου το 2011.

Είμαι βέβαιος ότι ο συμπατριώτης μας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον οποίο καλωσορίζουμε στην πατρίδα μας,  με την ομιλία του απόψε θα προσφέρει την καλύτερη τεκμηρίωση αυτής της εκκλησιαστικής βυζαντινής παραδοσιακής πορείας της Χορωδίας «Γιάγκος Σουρουλλάς».

Η σημερινή σύνθεση της Χορωδίας «Γιάγκος Σουρουλλάς», με την ευαίσθητη εκφραστικότητα των λυσιώτικων φωνών των μελών της, καθώς και οι χορωδίες του Γυμνασίου «Πετράκης Κυπριανού» και της καθ’ υμάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Ιωάννης Δαμασκηνός», που θα παρουσιάσουν μελουργήματα απόψε, θα δημιουργήσουν την κατάλληλη πνευματική ατμόσφαιρα και θα αναδείξουν την έκφραση της Βυζαντινής μουσικής παράδοσης της εκκλησίας μας, η οποία γεννά, συντηρεί και διαφυλάττει τον πολιτισμό μέσα στις κάθε είδους υψηλές εκφάνσεις της τέχνης και της αισθητικής είτε εντός της Εκκλησίας μέσα στη Λατρευτική ατμόσφαιρα, είτε ως Εκκλησιαστική τέχνη και αισθητική έκφραση της χαράς και της  λύπης του λαού του Θεού πλησίον του Ναού, μέσα στην κοινοτική ζωή των ανθρώπων.

Συγχαίρουμε όλους τους εμπνευστές και συντελεστές για την καλύτερη παρουσίαση της αποψινής εκδήλωσης τιμής της Χορωδίας «Γιάγκος Σουρουλλάς» και επιδαψιλεύουμε την ευλογία της Εκκλησίας σε όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και σε όλους του εκτοπισμένους της κωμοπόλεως Λύσης της Μεσαορίας.

Ευχόμαστε, με τη βοήθεια του Πανάγιου Τριαδικού Θεού, σύντομα να αξιωθούμε της απελευθέρωσης και επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας, και να προσφέρουμε τις δέουσες τιμές στους κληρικούς και λαϊκούς, στο χοράρχη Γιάγκο Σουρουλλά που απεβίωσε στην προσφυγιά στις 5 Μαρτίου το 1976, στο Γρηγόρη Αυξεντίου και στους άλλους ήρωες της Λύσης και σε όλους της ήρωες και ευεργέτες της πατρίδας.

 

Διάπυρος προς Θεόν Ευχέτης

                                                                         † Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

12 Ιουνίου 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post